Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

LeasePlan Hellas: Στα 50 εκατομμύρια ο τζίρος

Αύξηση της τάξης του 6% αναμένεται ότι θα παρουσιάσει για την τρέχουσα χρονιά ο τζίρος της LeasePlan Hellas. Η πορεία του κλάδου, οι προσδοκίες και τα προβλήματα.

  • της Μάρως Τσαντήλα
LeasePlan Hellas: Στα 50 εκατομμύρια ο τζίρος

Η εταιρεία που κατέχει την τρίτη θέση στην αγορά της λειτουργικής μίσθωσης αυτοκινήτων στην Ελλάδα αναμένει ότι ο τζίρος της θα διαμορφωθεί στα 50 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 47,2 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι.

Η LeasePlan διαθέτει στόλο 10.500 οχήματων, έχει δεκαετή παρουσία στην ελληνική αγορά και εξυπηρετεί περισσότερους από 1.000 πελάτες.

Η εταιρεία εμφανίζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σταθερή αύξηση τζίρου, η οποία το διάστημα 2010 – 2012 ανέρχεται σε 14% την ίδια στιγμή που η αγορά εμφανίζει πτώση της τάξης του 11%.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβολο της εταιρείας Φίλιππο Ζαγοριανάκο στόχος της LeasePlan Hellas είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του στόλου της ώστε αυτός να ανέλθει στα 15.500 οχήματα έως το 2017, ενώ αφήνεται ανοικτό και το ενδεχόμενο εξαγοράς ομοειδούς επιχείρησης.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαγοριανάκο το τοπίο λειτουργικής μίσθωσης στην ελληνική αγορά είναι σήμερα εντελώς διαφορετικό σε σχέση με λίγα χρόνια νωρίτερα καθώς «οι αποχωρήσεις παικτών και η σημαντική μείωση στις υπολειπόμενες αξίες των οχημάτων αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της».

Η αγορά της λειτουργικής μίσθωσης οχημάτων εμφανίζει έντονες τάσεις συγκέντρωσης και από τις 30 εταιρείες που βρίσκονταν σε αυτή λίγα χρόνια νωρίτερα σήμερα έχουν απομείνει 6 εταιρείες με το συντριπτικό ποσοστό της αγοράς να μοιράζεται ανάμεσα στις 3 μεγαλύτερες εξ' αυτών.

Πρόκειται για έναν κλάδο που ουσιαστικά συντηρεί ζωντανή την αγορά αυτοκινήτου στη χώρα μας. Φέτος υπολογίζεται ότι περίπου το 55% των οχημάτων που πωλήθηκαν αγοράστηκαν από εταιρείες λειτουργικής μίσθωσης.

Βέβαια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά την εν λόγω αγορά και σύμφωνα με τα στελέχη της LeasePlan Hellas οι κύριες τάσεις της αγοράς είναι:

-πίεση των πελατών για μείωση του κόστους
-μεγάλη αύξηση της ζήτησης για κινητήρες diesel
-αύξηση της ζήτησης για μίσθωση επαγγελματικών οχημάτων

Να σημειωθεί με βάση τον τρόπο που έως τώρα γίνεται η επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα οχήματα μεγάλου κυβισμού για τη μεγάλη πλειοψηφία των οχημάτων που διαθέτουν οι εταιρείες λειτουργικής μίσθωσης στους πελάτες τους δεν καταβάλλεται ο σχετικός φόρος, αφού τα οχήματα δεν ανήκουν στους χρήστες και δεν είναι δηλωμένα στο Ε1.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v