Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Στόχος η ΑΜΚ μέσα στον Ιανουάριο

Ο φιλόδοξος στόχος να κλειδώσουν σε έναν μήνα οι όροι της ΑΜΚ και οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και τα κρίσιμα θέματα. Αμβλύνεται ο περιορισμός του στρατηγικού επενδυτή. Γιατί έγιναν οι χθεσινές ανακοινώσεις.

Eurobank: Στόχος η ΑΜΚ μέσα στον Ιανουάριο

Τον φιλόδοξο στόχο να ολοκληρωθεί το εγχείρημα μερικής ιδιωτικοποίησης της Eurobank εντός του Ιανουαρίου με άντληση περίπου 2 δισ. ευρώ καλούνται να κερδίσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η κυβέρνηση, τρέχοντας ένα απαιτητικό πλάνο ενεργειών εντός του επόμενου μήνα.

Με δύο ανακοινώσεις που δεν πρόσθεσαν κάτι ιδιαίτερο στην ενημέρωση του επενδυτικού κοινού το ΤΧΣ και η Eurobank επιβεβαίωσαν ότι η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας θα διενεργηθεί μέσω αύξησης κεφαλαίου, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, η οποία θα καλυφθεί από ιδιώτες, με το ΤΧΣ να ενεργεί ως εγγυητής κάλυψης.

Όπως έγραψε το Euro2day κατά τη συνάντηση της περασμένης Κυριακής του υπουργού Οικονομικών και των επικεφαλής της τρόικας άρθηκαν οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ και συμφωνήθηκε η ιδιωτικοποίηση της Eurobank να γίνει μέσω αύξησης κεφαλαίου ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.

Οι δύο ανακοινώσεις δεν υπεισέρχονται στα ανοικτά κρίσιμα ζητήματα όπως η τιμή διάθεσης και η άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτήν ανάγκη νομοθετικής κάλυψης, αφήνει όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να μην χρειασθεί η συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή.

Ειδικότερα, αναφέρουν, «το ΤΧΣ ενδέχεται να αξιολογήσει τη δυνατότητα απόκτησης σημαντικού μεριδίου μετοχών της Eurobank από έναν ή μια ομάδα θεσμικών επενδυτών». Πρόκειται για διατύπωση που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η αύξηση να καλυφθεί στο σύνολό της από την αγορά χωρίς να θέτει ως προαπαιτούμενο την ύπαρξη επενδυτή ή ομάδας επενδυτών που να ενεργούν συντονισμένα και να αποκτήσουν κρίσιμο ποσοστό.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος της διενέργειας αύξησης κεφαλαίου εντός του Ιανουαρίου θα πρέπει μέσα στον επόμενο έναν μήνα να έχουν ολοκληρωθεί τα εξής προαπαιτούμενα:

- Να συμφωνηθούν οι όροι της ΑΜΚ και να κατατεθούν οι αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο περί ανακεφαλαιοποίησης.

- Να καμφθούν οι κυβερνητικές αντιδράσεις στην παροχή νομοθετικής κάλυψης στο ΤΧΣ προκειμένου να υπογράψει ενδεχόμενη διάθεση μετοχών σε τιμή χαμηλότερη του κόστους.

- Να ολοκληρωθεί η διαδικασία της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και να ανακοινωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank και των υπόλοιπων τραπεζών το αργότερο ως τις πρώτες ημέρες του 2014.

Πρόκειται για ένα απαιτητικό χρονοδιάγραμμα καθώς θα πρέπει να ξεπεραστούν σημαντικά εμπόδια όπως οι αντιρρήσεις Βενιζέλου στη νομοθετική κάλυψη των μελών του ΤΧΣ έναντι κινδύνου απιστίας, και να καταρτιστούν οι όροι της συναλλαγής και οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που θα πρέπει να συμφωνηθούν και με τη Eurobank.

Με τις χθεσινές ανακοινώσεις, έγινε γνωστή η πρόσληψη και επίσημα των συμβούλων ιδιωτικοποίησης (η Barclays, η Deutsche Bank AG και η JP Morgan Securities ενεργούν ως Διεθνείς Συντονιστές της ΑΜΚ), οι οποίοι θα συμβάλουν και στην προετοιμασία για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. H Lazard Frères έχει διοριστεί οικονομικός σύμβουλος του Ταμείου.

Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί μέσω προσφοράς μετοχών στην αγορά («marketed equity offering»), στο πλαίσιο της οποίας το ΤΧΣ διατηρεί επίσης το δικαίωμα να συμμετάσχει.

Όπως αναφέρει η κ. Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «Σε συνέχεια των προσπαθειών μας για τη σταθεροποίηση και ενίσχυση του τραπεζικού μας συστήματος, ανακοινώνουμε σήμερα την έναρξη των διαδικασιών για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας Eurobank, η οποία θα επιτρέψει την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας και την ταχεία επιστροφή της στον ιδιωτικό τομέα. Το ΤΧΣ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία και να συμβάλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας».

Σημειώνεται ότι οι ανακοινώσεις ήλθαν μετά από μια περιπετειώδη συνεδρίαση του ΤΧΣ κατά τη διάρκεια της οποίας μη εκτελεστικό μέλος του Γενικού Συμβουλίου υπέβαλε την παραίτησή του, για να την ανακαλέσει εν συνεχεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v