Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Αύξηση 39,8% στα καθαρά κέρδη 9μήνου

Ενοποιημένα καθαρά κέρδη ύψους 94,2 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το 9μηνο η Εμπορική Τράπεζα (+39,8%), ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο στα 540,2 εκατ. ευρώ.

Εμπορική: Αύξηση 39,8% στα καθαρά κέρδη 9μήνου
Ενοποιημένα καθαρά κέρδη ύψους 94,2 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το 9μηνο η Εμπορική Τράπεζα (+39,8%), ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο στα 540,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 14,7%.

Σε δημοσκόπηση του Reuters, τέσσερις αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 87% των καθαρών κερδών της Εμπορικής στο εννεάμηνο του έτους, στα 126,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 67,4 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η αύξηση της κερδοφορίας, επισημαίνει η διοίκηση της τράπεζας, αποτελεί συνάρτηση της σημαντικής βελτίωσης των καθαρών εσόδων (+15,3%) και της συγκρατημένης εξέλιξης του λειτουργικού κόστους (+4,3%), ενώ παράλληλα οι προβλέψεις ενισχύθηκαν με ρυθμό 48,4% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Με αφορμή τα αποτελέσματα εννεαμήνου η Eurobank Securities επισημαίνει στον πρωϊνό της report πως το εννεάμηνο δεν θα αποτελέσει σημαντικό καταλύτη για την τιμή της μετοχής αφού η Credit Agricole έχει ήδη ανακοινώσει πως για τα επόμενα δύο χρόνια οι υπερβάλλουσες προβλέψεις θα πιέζουν τα αποτελέσματα, ενώ τα μερίσματα θα είναι περιορισμένα.

Οι επενδυτές μοιάζει να εστιάζουν περισσότερο στη μακροπρόθεσμη προοπτική αναδιάρθρωσης της τράπεζας, αντί για τις βραχυπρόθεσμες ανακοινώσιες κερδών, αναφέρει η EFG Eurobank.

--- Πρόοδος στην ένταξη της Εμπορικής στον όμιλο της Credit Agricole

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η διαδικασία ένταξης της Εμπορικής στον Όμιλο της Crédit Agricole μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εξαγοράς της Τράπεζας από την Crédit Agricole στις 16 Αυγούστου 2006, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι προσπάθειες ενοποίησης εστιάζονται στους ακόλουθους βασικούς τομείς:

* Διοικητικές αλλαγές στην Εμπορική

Μετά την παραίτηση του Γ. Προβόπουλου και 5 ακόμη μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στις 24 Αυγούστου 2006, εξελέγη νέο Διοικητικό Συμβούλιο που αποφάσισε την εφαρμογή του μοντέλου διοίκησης της Crédit Agricole, το οποίο προβλέπει διαχωρισμό των ρόλων του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τη θέση του Προέδρου ανέλαβε προσωρινά ο Jean Frederic de Leusse, Υπεύθυνος Ανάπτυξης Διεθνών Δραστηριοτήτων της Crédit Agricole.

Στις 20 Οκτωβρίου 2006 το Διοικητικό Συμβούλιο της Εμπορικής ανακοίνωσε την εκλογή του Αντώνη Κροντηρά στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Ο Christian Jacques, εκπρόσωπος της Crédit Agricole στην Εμπορική τα τελευταία πέντε χρόνια και προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος το τελευταίο δίμηνο, αναλαμβάνει καθήκοντα Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου.

Ο Αντώνης Κροντηράς πρόκειται σύντομα να ολοκληρώσει την ανάλυση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων της Εμπορικής και σκοπεύει να παρουσιάσει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο στο πρώτο τρίμηνο του 2007.

* Έναρξη του προγράμματος ”Joining Forces”

Σε σύντομο διάστημα μετά την εξαγορά, ομάδες εργασίας από την Crédit Agricole και την Εμπορική σχεδίασαν ένα πρόγραμμα που άπτεται του συνόλου των λειτουργιών της Τράπεζας, με την ονομασία ”Joining Forces” (”Συνένωση δυνάμεων”) που έχει σκοπό την απρόσκοπτη ένταξη της Εμπορικής στον Όμιλο της Crédit Agricole.

Το πρόγραμμα αυτό εστιάζει στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε 15 σημαντικές λειτουργίες της Εμπορικής και οι στόχοι που θέτει είναι οι εξής:

* Επιτυχής εναρμόνιση του μοντέλου διακυβέρνησης και των βασικών διαδικασιών με τα πρότυπα της Crédit Agricole

* Περαιτέρω ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητας, χρησιμοποιώντας ως πλατφόρμα τα θετικά αποτελέσματα των εν εξελίξει δράσεων (όπως ο Πήγασος)

* Βελτίωση της αποδοτικότητας.

Το πρόγραμμα ”Joining Forces” αποτελεί κομβικό σημείο στην εξέλιξη της Εμπορικής σε μια πρότυπη Ελληνική Τράπεζα με πελατοκεντρική αντίληψη, η οποία θα αξιοποιεί αφενός το όνομά της, τις πελατειακές της σχέσεις και το δίκτυό της, αφετέρου την τεχνογνωσία της Crédit Agricole και την πρόθεσή της για επιπλέον επενδύσεις στην Τράπεζα.

Η εξειδίκευση των επιμέρους δράσεων που απαιτείται να αναπτυχθούν, ώστε η Εμπορική να εναρμονιστεί με τις πρακτικές και τις μεθοδολογίες που εφαρμόζονται στον Όμιλο της Crédit Agricole αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα συγκεκριμένες ενέργειες προσαρμογής, το οικονομικό αποτέλεσμα των οποίων στην παρούσα χρονική στιγμή δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

--- Παρουσίαση των μεγεθών εννεαμήνου

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 540,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 14,7%, με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να βελτιώνεται (3,39% έναντι 3,30% της αντίστοιχης περιόδου το 2005).

Η αύξηση όμως των καθαρών εσόδων από τόκους διευρύνεται σε 20%, αν προσαρμοστεί το εννεάμηνο του 2005 για την αναλογία του στα έξοδα τόκων 27,8 εκατ. ευρώ, τα οποία επιβάρυναν αποκλειστικά το δ΄ τρίμηνο της χρήσης του 2005 και σχετίζονται με την υποχρέωση σε ασφαλιστικούς οργανισμούς ως αποτέλεσμα της λύσης του ασφαλιστικού προβλήματος της Τράπεζας.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 9,5% σε 120,8 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης των νέων εκταμιεύσεων καθώς και των εσόδων προμηθειών από εργασίες που σχετίζονται με τις κεφαλαιαγορές.

Τα καθαρά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες διαμορφώθηκαν σε 13,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 29,3% έναντι του εννεαμήνου του 2005.

Η μείωση οφείλεται κυρίως στο Φοίνικα και αντανακλά την εφαρμοζόμενη πολιτική επιλεκτικής ανάληψης κινδύνων στον κλάδο αυτοκινήτου καθώς και τη συνεχιζόμενη αναδιάρθρωση του δικτύου πωλήσεων.

Η Εμπορική Ζωής που αποτελεί κοινή εταιρία της Εμπορικής και της Predica διέθεσε στο εννεάμηνο μέσω του δικτύου της Τράπεζας 6.620 νέα συμβόλαια τραπεζο-ασφαλειών, αυξάνοντας έτσι την παραγωγή της κατά 51,8% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ήταν αρνητικά κατά 0,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2006, ενώ τα αποτελέσματα του επενδυτικού χαρτοφυλακίου ανήλθαν σε 32,8 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω ρευστοποίησης επιχειρηματικής συμμετοχής από το χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών συμμετοχών (13,8 εκατ. ευρώ).

Τα λοιπά λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 62% κυρίως ως αποτέλεσμα εντατικών προσπαθειών για ρευστοποίηση καλυμμάτων που είχαν περιέλθει στην κατοχή της Τράπεζας.

Τα λειτουργικά έξοδα (προ προβλέψεων) αυξήθηκαν κατά 4,3%, με το δείκτη αποτελεσματικότητας (λειτουργικά έξοδα προς σύνολο εσόδων) να σημειώνει σημαντική βελτίωση σε 65% από 71,9% το εννεάμηνο του 2005.

Οι δαπάνες προσωπικού αυξήθηκαν κατά 1,8%. Σημειώνεται, πως οι δαπάνες προσωπικού στο εννεάμηνο του 2005 ήταν μειωμένες λόγω των απεργιών. Επιπλέον, οι δαπάνες προσωπικού του εννεαμήνου 2006 περιλαμβάνουν ποσό 1,3 εκατ. ευρώ που αφορά την αντίστοιχη περίοδο του 2005 και σχετίζεται με την εφαρμογή της διαιτητικής απόφασης του ΟΜΕΔ, καθώς η Τράπεζα και ο Σύλλογος Εργαζομένων της δεν κατέληξαν σε συμφωνία για υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης για τα έτη 2005/06 και κατέφυγαν σε Διαιτησία.

Το απασχολούμενο προσωπικό του Ομίλου στο τέλος Σεπτεμβρίου 2006 ήταν 7.621 άτομα, στα οποία περιλαμβάνονται 132 προσλήψεις, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2005, για τη στελέχωση 12 νέων καταστημάτων σε βαλκανικές χώρες.

Τα λοιπά λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 14,4% έναντι του εννεαμήνου του 2005 και αντικατοπτρίζουν κατά βάση την αύξηση των εξόδων που σχετίζονται με την προβολή και την προώθηση προϊόντων.

Οι συνολικές χορηγήσεις της Τράπεζας ανήλθαν σε 17,1 δισ. ευρώ στο τέλος του εννεαμήνου του 2006 έναντι 14,5 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2005, αυξημένες κατά 17,6%. Τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια αντιπροσωπεύουν πλέον το 41,3% του δανειακού χαρτοφυλακίου έναντι 38,2% πέρυσι.

Στο εννεάμηνο του 2006 ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των υπολοίπων των στεγαστικών δανείων της Τράπεζας ήταν 26,8%, διαμορφώνοντας το συνολικό υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων σε 5 δισ. ευρώ.

Οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ, σημαντικά αυξημένες (+43,6%) έναντι του εννεαμήνου του 2005, με το μερίδιο αγοράς της Εμπορικής στη στεγαστική πίστη να ανέρχεται σε 9,2%.

Στην καταναλωτική πίστη οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης των υπολοίπων της Τράπεζας ήταν 28%, με τις νέες εκταμιεύσεις (708,6 εκατ. ευρώ) να ενισχύονται εντυπωσιακά (+79,3%) έναντι του εννεαμήνου του 2005, διαμορφώνοντας έτσι το συνολικό υπόλοιπο καταναλωτικών δανείων σε 2,1 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 4,9% και διαμορφώθηκαν σε 15,7 δισ. ευρώ Οι προθεσμιακές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 17,4% και οι καταθέσεις όψεως κατά 7,5%, αντισταθμίζοντας τη συρρίκνωση κατά 3% του ταμιευτηρίου. Το σύνολο των υπό διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 1,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του εννεαμήνου του 2005, η οποία προήλθε από αντίστοιχη μείωση του ενεργητικού των Α/Κ διαχείρισης διαθεσίμων.

Τα µη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν το εννεάμηνο του 2006 στο 5,8% των χορηγήσεων με το ύψος των συνολικών προβλέψεων να ανέρχεται σε 796,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 4,4% επί των χορηγήσεων και καλύπτουν το 75,4% των µή εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα ίδια κεφάλαια που αναλογούν στους μετόχους στο τέλος του εννεαμήνου του 2006 ανήλθαν σε 1.158 εκατ. ευρώ, με το βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier I) να εκτιμάται σε 8,5% και το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε 8,7%. Σημειώνεται, πως η Εμπορική δεν έχει κάνει καμία έκδοση υβριδικών κεφαλαίων.

--- Αναβάθμιση της Πιστοληπτικής Ικανότητας

Η Εμπορική, ως μέλος πλέον του Ομίλου της Crédit Agricole, απολαμβάνει ήδη σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς κορυφαίοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας προχώρησαν σε αναβάθμισή της. Έτσι η Εμπορική λαμβάνει την υψηλότερη αξιολόγηση έναντι των άλλων μεγάλων ελληνικών τραπεζών (μακροπρόθεσμη βαθμολόγηση: S&P A, Fitch A+).

--- Επιτυχής Ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς για το Φοίνικα

Μετά την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας, η Crédit Agricole ανακοίνωσε στις 4 Σεπτεμβρίου 2006 υποχρεωτική δημόσια προσφορά για περίπου 10,2% του Φοίνικα που δεν κατείχε, προσφέροντας 2,18 ευρώ ανά μετοχή μετρητά.

Με το πέρας της περιόδου αποδοχής στις 25 Οκτωβρίου 2006 η Crédit Agricole ανακοίνωσε πως μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής το άμεσο και έμμεσο ποσοστό της στο Φοίνικα θα ανέλθει σε 98,5% περίπου και πως η πρόθεσή της είναι να ενασκήσει χωρίς καθυστέρηση το δικαίωμά της για υποχρεωτική εξαγορά των υπολοίπων μετόχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v