Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκολιάς: «Αναζητούμε επενδυτικά σχέδια να στηρίξουμε»

Μιλώντας σε δείπνο επιχειρηματιών ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής έδωσε το στίγμα τόσο για την επόμενη μέρα για τα κριτήρια των δανειοδοτήσεων, όσο και της ανάγκης για κινητοποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας.

Τουρκολιάς: «Αναζητούμε επενδυτικά σχέδια να στηρίξουμε»

Κάλεσμα στην επιχειρηματική κοινότητα να κινητοποιηθεί προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας έκανε από την Λάρισα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Αλ Τουρκολιάς, σημειώνοντας ότι η τράπεζα αναζητά μόνη της ανάλογα σχέδια για να τα χρηματοδοτήσει.

Μιλώντας σε δείπνο επιχειρηματιών που διοργανώθηκε στην Λάρισα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής έδωσε τόσο το στίγμα της επόμενης ημέρας για τα κριτήρια των δανειοδοτήσεων, όσο και την ανάγκη της κινητοποίησης της επιχειρηματικής κοινότητας, σημειώνοντας « όσο και αν φαίνεται απλοϊκό, αναζητάμε εμείς επενδυτικά σχήματα και σχέδια, καινοτόμα, εξωστρεφούς προσανατολισμού για να τα στηρίξουμε»

Κάλεσε δε, τους επιχειρηματίες να προσανατολιστούν προς την εξωστρέφεια και την καινοτομία σημειώνοντας ότι είναι ο πλέον κατάλληλος χρόνος, η επιχειρηματική κοινότητα να λάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ολοκλήρωση των τεστ κοπώσεως των ελληνικών τραπεζών και τις επικουρικές ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, αναμένεται να επιτρέψουν στην Εθνική να διαδραματίσει πολύ πιο ενεργό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη, δήλωσε ο κ Τουρκολιάς.

Τόνισε δε ότι στόχος της Εθνικής αποτελεί τόσο η περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης (ο δείκτης Core Tier 1 ανέρχεται σήμερα στο 9,2%) όσο και η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και ιδιαίτερα των εξωστρεφών και παραγωγικών της τμημάτων.

Η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη ελληνική τράπεζα, με δείκτη δανείων προς καταθέσεις σχεδόν 90%, όταν ο δείκτης αυτός σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι, κατά μέσο όρο, 120% και ως εκ τούτου διαθέτει, σύμφωνα με τον κ. Τουρκολιά, την απαραίτητα περιθώρια για νέες χορηγήσεις.

Τα νέα κριτήρια χορηγήσεων

Σημείωσε βέβαια ότι χρέος της τράπεζας είναι η εξασφάλιση της βέλτιστης χρήσης των περιορισμένων, ακόμη, πόρων ρευστότητας σε καινοτόμες, εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις καθώς και σε αυτές, που εξαιτίας συγκυριακών και μόνο παραγόντων, έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.

Μια γρήγορη ματιά στη διάρθρωση των πιστώσεων στην οικονομία τα τελευταία τρίμηνα, επιβεβαιώνει, όπως τόνισε, ότι η προσπάθεια αυτή συντελείται ήδη, ενώ ο ρυθμός απομόχλευσης διατηρείται στο ελάχιστο αναγκαίο επίπεδο.

Η ελληνική οικονομία

Ο κ. Τουρκολιάς δήλωσε απόλυτα πεπεισμένος ότι η οικονομία είναι πολύ κοντά στο σημείο καμπής για την ανάκαμψη ενώ υπογράμμισε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να απαγκιστρωθεί από τα μνημόνια και να επιστρέψει στις αγορές.

«Είναι απολύτως συμβατό με το συμφέρον των εταίρων και βασικών δανειστών μας, να επανέλθει στις αγορές η ελληνική οικονομία, βασισμένη σε γερά θεμέλια, απαλλαγμένη από επείγοντα προγράμματα προσαρμογής και μακροχρόνια μνημόνια χρηματοδότησης, στηριζόμενη σε ένα υγιές υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης χωρίς να μεταφέρει υπέρμετρα δημοσιονομικά βάρη από το παρελθόν», υπογράμμισε. 

Παράλληλα, έκανε λόγο για ενάρετο κύκλο ανάπτυξης, ενώ σημείωσε ότι η κοινωνία θα δρέψει θετικά αποτελέσματα με την έξοδο από την κρίση. 

* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Τουρκολιά δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v