Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cosmote: Αύξηση 7,3% στα κέρδη εννεαμήνου

Αύξηση κατά 7,3% σημείωσαν τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Cosmote και διαμορφώθηκαν στα 273,9 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Cosmote: Αύξηση 7,3% στα κέρδη εννεαμήνου
Αύξηση κατά 7,3% σημείωσαν τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Cosmote και διαμορφώθηκαν στα 273,9 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Τα ενοποιημένα EBITDA σημείωσαν άνοδο της τάξης του 12,9% και διαμορφώθηκαν στο 12,9% στα 643 εκατ. ευρώ.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών όπως τις συγκέντρωσε δημοσκόπηση του euro2day, προέβλεπαν ότι τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη 9μήνου 2006 της Cosmote θα ενισχυθούν κατά 1,4%, στα 258,8 εκατ. ευρώ.

Δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσε ότι τα κέρδη 9μήνου θα προσεγγίσουν τα 258,2 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο τρίτου τριμήνου, τα ενοποιημένα κέρδη σημείωσαν αύξηση κατά 21,2% και διαμορφώθηκαν στα 117,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι ενοποιημένες πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 18,4%, έως τα 593,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης για το γ΄ τρίμηνο τα EBITDA σημείωσαν αύξηση κατά 10% και διαμορφώθηκαν στα 201,1 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας, ειδικότερα στην Ελλάδα, παρά την επίδραση από τη μείωση των τελών τερματισμού, σε πλήρη ισχύ ολόκληρο το γ’ τρίμηνο, τα έσοδα της Cosmote ενισχύθηκαν κατά 7%, το περιθώριο EBITDA ανήλθε σε 46,2%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε επίπεδο τριμήνου στην ιστορία της, ενώ η εταιρία προσέλκυσε το μεγαλύτερο αριθμό νέων πελατών συμβολαίου από το 2003.

Το περιθώριο καθαρού κέρδους για την Cosmote στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 22%, για την αλβανική AMC στο 32,7% και για την Globul στο 10,6%. Για την Cosmote Ρουμανίας η ανακοίνωση αναφέρει πως τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων του γ΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν σε -15,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ωστόσο βελτίωση της τάξης του 13% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2006, ενώ για την ενοποιημένη περίοδο του εννεαμήνου το ίδιο μέγεθος διαμορφώθηκε στα -46,3 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την εξαγορά της ΓΕΡΜΑΝΟΣ, η ανακοίνωση αναφέρει πως θα ενισχύσει σημαντικά τη δυναμική του ομίλου. Συγκεκριμένα, αναμένονται ενισχυμένοι εσόδων, περιθωρίου EBITDA και νέων συνδέσεων συμβολαίου ρυθμοί αύξησης των εσόδων στις τέσσερις κοινές αγορές (σε επίπεδο μητρικής εταιρίας και ενοποιημένων μεγεθών), αλλά και βελτίωση των περιθωρίων EBITDA σε επίπεδο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Σχολιάζοντας τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote, κ. Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος, δήλωσε: ”Πραγματοποιώντας σημαντικότατα βήματα προόδου κατά το τρίτο τρίμηνο, όλες οι εταιρίες του ομίλου Cosmote ισχυροποίησαν την παρουσία τους στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται και ενίσχυσαν τα οικονομικά τους μεγέθη, παρά τον εντεινόμενο ανταγωνισμό και τις ρυθμιστικές πιέσεις.

Οι ισχυρές αυτές επιδόσεις αποτυπώνουν την ικανότητα του ομίλου να αξιοποιεί αποτελεσματικά τη δυναμική του και να ανταποκρίνεται εύστοχα στις αλλαγές, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Επιβεβαιώνουν, παράλληλα, την ορθότητα των στρατηγικών στόχων και επιλογών της COSMOTE και κατά τη χρονιά που διανύουμε.

Στο επόμενο διάστημα ορατά θα είναι τα οφέλη από τη λειτουργική ενσωμάτωση της ΓΕΡΜΑΝΟΣ, δημιουργώντας ένα νέο δυναμικό περιβάλλον, ιδιαίτερα ευνοϊκό για την περαιτέρω ισχυροποίηση του ομίλου.

Είμαι βέβαιος ότι η COSMOTE θα ανταποκριθεί στους νέους, φιλόδοξους στόχους της, επιτυγχάνοντας ρυθμούς ανάπτυξης από τους ταχύτερους στην αγορά κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και συνεχίζοντας να δημιουργεί σημαντική αξία για τους μετόχους της”.

----Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Yψηλότερα των εκτιμήσεων κρίνει τα μεγέθη της Cosmote η HSBC λόγω της ισχυρής πορείας των εγχώριων δραστηριοτήτων. Η χρηματιστηριακή διατηρεί τη θεωρητική τιμή – στόχο των 21 ευρώ και τη σύσταση ”neutral”, κρίνοντας ως δικαιολογημένα τα premium της αποτίμησης λόγω των ισχυρών προοπτικών ανάπτυξης.

Παράλληλα εκτιμά ότι η αποτίμηση της εταιρίας θα καταστεί ελκυστικότερη το 2008 όταν η συμβολή του Γερμανού καταστεί ουσιαστικότερη.

* Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ενεαμήνου 2006 στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v