Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Μείωση καθαρών κερδών κατά 17% στο 9μηνο

Μείωση καθαρών ενοποιημένων κερδών σε ποσοστό 17% εμφάνισε ο όμιλος των ΕΛΠΕ το 9μηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2006, καθώς διαμορφώθηκαν σε 215 εκατ. ευρώ έναντι 259 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2005 και αντιστοιχούν σε 0,70 ευρώ (κέρδη ανά μετοχή).

ΕΛΠΕ: Μείωση καθαρών κερδών κατά 17% στο 9μηνο
της Χρύσας Λιάγγου

Μείωση καθαρών ενοποιημένων κερδών σε ποσοστό 17% εμφάνισε ο όμιλος των ΕΛΠΕ το 9μηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2006, καθώς διαμορφώθηκαν σε 215 εκατ. ευρώ έναντι 259 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2005 και αντιστοιχούν σε 0,70 ευρώ (κέρδη ανά μετοχή).

Τα αποτελέσματα είναι επηρεασμένα από την αρνητική πορεία των τιμών του αργού πετρελαίου στο τέλος του τριμήνου και τα χαμηλά περιθώρια διύλισης στη διεθνή αγορά.

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 6,127 δισ. ευρώ από 4,658 δισ. ευρώ το 2005 αυξημένος κατά 32%.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές μειώθηκαν κατά 7% και ανήλθαν σε 358 εκατ. ευρώ.

Τα EBITDA ανήλθαν σε 432 εκατ. ευρώ από 520 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 17%, τα κέρδη προ φόρων 318 εκατ. ευρώ παρουσίασαν μείωση 18%.

Σημειώνεται, ότι οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα καθαρά κέρδη του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων για το 9μηνο της τρέχουσας χρήσης θα σημείωναν υποχώρηση από 21% έως και 28%.

Για το γ’ τρίμηνο τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 40 εκατ. ευρώ επηρεασμένα από την αρνητική πορεία των τιμών του αργού πετρελαίου στο τέλος του τριμήνου.

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη των Ελληνικών Πετρελαίων για το εννεάμηνο του 2006 και η σύγκρισή τους με την αντίστοιχη περίοδο του 2005 έχουν ως εξής:

* Κύκλος εργασιών 6.127 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 32%

* Συγκρίσιμο ΕΒΙΤ 327 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 28%

* Συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 220 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 46%

* Καθαρά κέρδη ανά μετοχή 0,70 ευρώ, μειωμένα κατά 17%

* Λειτουργικές ταμειακές ροές 358 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 7%

* Απόδοση επενδεδυμένων κεφαλαίων (ROACE: Οκτώβριος 05-Σεπτέμβριος 06) 10%

* Απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE: Οκτώβριος 05-Σεπτέμβριος 06) 12,6%

Οι κύριοι παράγοντες που επηρέασαν τα αποτελέσματα της περιόδου ήταν:

α) Οργανική κερδοφορία

Σημαντική ήταν η θετική επίδραση από την βελτιωμένη λειτουργία στον κλάδο Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας με αύξηση του EBITDA κατά 79 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005 (+31%).

Αντίστοιχα βελτιωμένη, αλλά με μικρότερη επίδραση, ήταν η οργανική κερδοφορία των περισσοτέρων επιχειρηματικών μονάδων του Ομίλου καθώς αρχίζουν να αποδίδουν σταδιακά οι στρατηγικές επιλογές της Εταιρείας.

Στα πλαίσια αυτά, τα συγκρίσιμα κέρδη ΕΒΙΤ (δηλ. εξαιρώντας την επίπτωση της πτώσης των τιμών αργού και προϊόντων, ”inventory effect”) του εννεαμήνου παρουσιάζουν αύξηση 28% σε σχέση με πέρυσι, παρά τη σημαντική μείωση των διεθνών περιθωρίων διύλισης.

β) Περιβάλλον και αγορά

Αντίθετα, η εξέλιξη στο διεθνές περιβάλλον διύλισης ήταν αρνητική καθώς τα διεθνή περιθώρια διύλισης εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα περυσινά και οι τιμές αργού πετρελαίου παρουσίασαν απότομη μείωση στο τέλος του τρίτου τριμήνου.

Σε σχέση με το εννεάμηνο του 2005, παρατηρήθηκε αύξηση στη ζήτηση προϊόντων βενζινών και πετρελαίου κίνησης στην εγχώρια αγορά, ενώ μικρή θετική επίδραση στα αποτελέσματα είχε η εξέλιξη της ισοτιμίας δολαρίου / ευρώ.

--- Eπενδυτικό Πρόγραμμα

Οι επενδύσεις του Ομίλου στο γ’ τρίμηνο ανήλθαν σε 25 εκατ. ευρώ, (α’ εξάμηνο 49 εκατ. ευρώ) και αφορούν μικρά κυρίως έργα αναβάθμισης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και του δικτύου πρατηρίων στο εξωτερικό και την Ελλάδα.

Η υλοποίηση της τεχνικοοικονομικής μελέτης (FEED) για την αναβάθμιση του Διϋλιστηρίου της Ελευσίνας, όπου προβλέπεται η εγκατάσταση μονάδων Hydrocracker και Flexicoker, προχωρά στα πλαίσια του αρχικού προγραμματισμού και αναμένεται ότι η τελική έγκριση για την υλοποίηση της σημαντικής αυτής επένδυσης θα αποφασιστεί στους επόμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση έχει σαν στόχο την μετατροπή μαζούτ υψηλού θείου σε DIESEL το οποίο σήμερα εισάγεται από τα διυλιστήρια και τις Ελληνικές εταιρίες εμπορίας.

---Χρηματοοικονομική Θέση

Ο δανεισμός του Ομίλου παραμένει στα ίδια επίπεδα με το α’ εξάμηνο (1 δισ. ευρώ) καθώς σημαντική ρευστότητα έχει δεσμευτεί σε αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης που θα πωληθεί στο επόμενο τρίμηνο. Ο δείκτης δανειακής μόχλευσης (D/D&E) ανέρχεται στο 30% και η επιπλέον χρηματοδότηση για την αύξηση των αποθεμάτων έχει προέλθει από κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 300 εκατ. ευρώ που οργανώθηκε μέσω του νέου χρηματοοικονομικού κέντρου του Ομίλου (Group Treasury) Hellenic Petroleum Finance Plc, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα σημαντικά μειωμένο κόστος χρηματοδότησης.

Σημειώνεται, ότι στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του δανεισμού του Ομίλου βρίσκεται σε εξέλιξη νέο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης το οποίο θα συγκεντρώσει το σύνολο του δανεισμού στην Hellenic Petroleum Plc πετυχαίνοντας συγχρόνως βελτιωμένους όρους χρηματοδότησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v