Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΥΜΠ: Κόντρα με τους δανειστές της Transeastern

Σε αντιπαράθεση με τους δανειστές της Transeastern φαίνεται να εισέρχεται η Τεχνική Ολυμπιακή, αφού μέσω του εκπροσώπου τους, της Deutsche Bank Trust Company, αυτές ζητούν να ενεργοποιηθεί η εγγύηση που παρείχε η ελληνική εταιρία σε περίπτωση αθέτησης συμφωνίας εκ μέρους της κοινοπραξίας.

ΟΛΥΜΠ: Κόντρα με τους δανειστές της Transeastern
Σε αντιπαράθεση με τους δανειστές της Transeastern φαίνεται να εισέρχεται η Τεχνική Ολυμπιακή, αφού μέσω του εκπροσώπου τους, της Deutsche Bank Trust Company, αυτές ζητούν να ενεργοποιηθεί η εγγύηση που παρείχε η ελληνική εταιρία σε περίπτωση αθέτησης συμφωνίας εκ μέρους της κοινοπραξίας.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή, της έχουσα ημερομηνία 7 Νοεμβρίου, η εταιρία γνωστοποιεί ότι η Deutsche Bank Trust Company ως εκπρόσωπος των δανειστών της Transeastern ζητά μέσω επιστολών την καταβολή 675 εκατ. δολ. τα οποία είχε δανειστεί η κοινοπραξία.

Η Τεχνική Ολυμπιακή αναφέρει πως το ποσό αυτό που είχε δανειστεί η κοινοπραξία είναι εξασφαλισμένο από τα πάγια και μερίδια της κοινοπραξίας και ”δεν έχουν αντίκτυπο ή συνέπειες στην TOUSA ή στην TOUSA Homes”.

Η Τεχνική Ολυμπιακή απορρίπτει τον ισχυρισμό των δανειστών ότι η κοινοπραξία έχει αποτύχει να συμμορφωθεί με ορισμένες από τις υποχρεώσεις της και άρα να αθετήσει τις υποσχέσεις της.

”Η TOUSA και η TOUSA Homes δεν πιστεύουν ότι οι υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις ως άνω αναφερθείσες εγγυήσεις έχουν γίνει απαιτητές”, αναφέρει η ανακοίνωση.

------Η ανακοίνωση της Τεχνικής Ολυμπιακής

Η διεύθυνση του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής ανακοινώνει ότι η εισηγμένη στο NYSE αμερικανική θυγατρική της εταιρία Technical Olympic USA INC. (TOUSA) ενημέρωσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ότι στις 31/10/2006 και 1/11/2006 η Technical Olympic USA, Inc. (TOUSA) και η θυγατρική της TOUSA Homes L.P. έλαβαν επιστολές από την Deutsche Bank Trust Company Americas ως εκπρόσωπο των δανειστών (administrative agent) με τις οποίες ζητούσε την καταβολή ποσών που οφείλονται σε συμφωνίες εγγυήσεων που είχαν συνάψει για τη χορήγηση δανείων στη μη ενοποιούμενη κοινοπραξία Transeastern (unconsolidated joint venture).

Η κοινοπραξία αυτή είχε δανειστεί 675 εκατ. δολάρια βάσει συμφωνιών δανεισμού (senior credit agreement, senior mezzanine credit agreement, junior mezzanine credit agreement).

Οι παραπάνω συμφωνίες δανεισμού είναι εξασφαλισμένες από τα πάγια και μερίδια ιδιοκτησίας της κοινοπραξίας Transeastern και δεν έχουν αντίκτυπο ή συνέπειες στην TOUSA και TOUSA Homes LP (non-recourse to the companies).

Πέραν αυτών, κατ’ εξαίρεση, οι δύο ως άνω εταιρίες έχουν δώσει εγγυήσεις στις παρακάτω δύο περιπτώσεις: πρώτον στην περίπτωση που δηλώσει αδυναμία η κοινοπραξία να προβούν αυτές στην αποπεράτωση των ημιτελών εργασιών ανέγερσης σπιτιών της κοινοπραξίας που ήταν σε εξέλιξη κατά την υπογραφή της σύμβασης την 1η/8/2005 (completion guarantees) και δεύτερον στην περίπτωση που η κοινοπραξία υποπέσει στα αδικήματα της απάτης, κατάχρησης ή ανάλογης πράξης ή και σε περίπτωση που η κοινοπραξία υποβάλλει εθελοντικά αίτηση προστασίας πτώχευσης (carve-out guarantees).

Με τις επιστολές του, ο ως άνω εκπρόσωπος των δανειστών ισχυρίζεται ότι η κοινοπραξία έχει αποτύχει να συμμορφωθεί με ορισμένες από τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με τις συμφωνίες δανεισμού και τούτο είχε ως αποτέλεσμα, κατά την άποψή του, να λάβουν χώρα πολλαπλές ενδεχόμενες αθετήσεις υποχρεώσεων, οι οποίες δήθεν έχουν ενεργοποιήσει υποχρεώσεις των ως άνω εταιριών, σύμφωνα με τις εγγυήσεις, και ως εκ τούτου ζητάει από τις εταιρίες να καταβάλουν όλες τις εκκρεμείς υποχρεώσεις που απορρέουν από κάθε μία συμφωνία δανεισμού.

Η TOUSA και η TOUSA Homes LP δεν πιστεύουν ότι οι υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις ως άνω αναφερθείσες εγγυήσεις (completion guarantees και carve-out guarantees) έχουν γίνει απαιτητές διότι δεν συντρέχουν εν προκειμένω οι δύο ως άνω περιπτώσεις για τις οποίες έχουν εγγυηθεί.

Περαιτέρω οι εταιρίες αυτές έχουν επισήμως αμφισβητήσει τους παραπάνω ισχυρισμούς και είναι σε συζητήσεις με τον εκπρόσωπο των δανειστριών τραπεζών και τους υπόλοιπους δανειστές σχετικά με αυτή την κατάσταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v