Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OTE: Στη ρωσική Vimpelcom το 90% της Armentel

Σε συμφωνία με τον ΟΤΕ για την απόκτηση του 90% της αρμενικής εταιρίας τηλεφωνίας Armentel προχώρησε η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική εταιρία κινητής τηλεφωνίας, Vimpelcom, έναντι τιμήματος 341,9 εκατ. ευρώ συν την ανάληψη χρεών και υποχρεώσεων ύψους 40 εκατ. ευρώ. Πώς κρίνουν το τίμημα οι αναλυτές.

OTE: Στη ρωσική Vimpelcom το 90% της Armentel
Σε συμφωνία με τον ΟΤΕ για την απόκτηση του 90% της αρμενικής εταιρίας τηλεφωνίας Armentel προχώρησε η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική εταιρία κινητής τηλεφωνίας, Vimpelcom, έναντι τιμήματος 341,9 εκατ. ευρώ συν την ανάληψη χρεών και υποχρεώσεων ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά της Armentel από τη ρωσική εταιρία, η οποία έχει αποκτήσει πρόσφατα εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην Ουκρανία, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και τη Γεωργία, θα ολοκληρωθεί μετά την έγκριση από την κυβέρνηση της Αρμενίας, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2006.

Ο διευθύνων σύμβουλος της VimpelCom, Alexander Izosimov, δήλωσε: ”Μπορούμε να ανακοινώσουμε τη συμφωνία που θα μας επιτρέψει την είσοδο στην αγορά της Αρμενίας, την έκτη χώρα εκτός της Ρωσίας όπου έχει παρουσία η VimpelCom. Η Armentel έχει μια καλή θέση στην αγορά, την οποία θα κοιτάξουμε να βελτιώσουμε”.

Στη VimpelCom, η οποία είναι εισηγμένη και στο αμερικανικό χρηματιστήριο, συμμετέχει με 29,9% ο νορβηγικός όμιλος Telenor και με 24,5% ο ρωσικός όμιλος Alfa. Επισημαίνεται δε ότι έχει 51,9 εκατ. συνδρομητές στη Ρωσία, όπου δραστηριοποιείται με το εμπορικό σήμα ”Beeline”.

Τι λένε οι αναλυτές

Όπως αναφέρει η Proton, το τίμημα της πώλησης του 90% της Armentel στην VimpelCom ξεπερνά τις προβλέψεις της (στα 240 εκατ. ευρώ) και είναι ευνοϊκό για τον ΟΤΕ.

Δεδομένου ότι το μερίδιο στην Armentel αποτιμάται στα 49 εκατ. ευρώ στα βιβλία του ΟΤΕ, η ελληνική εταιρία εξασφαλίζει κεφαλαιακά κέρδη 292,9 εκατ. ευρώ, τα οποία θα συμπεριληφθούν κατά πάσα πιθανότητα στα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου της τρέχουσας χρήσης.

Ως εκ τούτου, η χρηματιστηριακή ανεβάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 22,3 ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΟΤΕ για τη συμφωνία έχει ως εξής:

Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος Α.Ε. (ΟΤΕ) ανακοινώνει ότι κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρεία ”Vimpel-Communications” για την πώληση του μεριδίου του ύψους 90% που κατέχει στην Armenia Telephone Company CJSC (”ArmenTel”), τον κύριο πάροχο τηλεφωνίας της Αρμενίας.

Η συμφωνηθείσα καθαρή τιμή πώλησης για το 90% της ArmenTel ανέρχεται σε 342 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία της επιχείρησης διαμορφώνεται στα 420 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του εκτιμώμενου καθαρού δανεισμού, των φορολογικών υποχρεώσεων και λοιπών υποχρεώσεων ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ).

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε ρυθμιστικές και άλλες εγκρίσεις και αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2006.

Η επενδυτική τράπεζα HSBC Bank PLC είναι ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΤΕ στην εν λόγω διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v