Forthnet: «Κλείνουν το μάτι» οι Αραβες για την ΑΜΚ

Δώδεκα εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να βάλει η Emirates International Telecommunications για να διατηρήσει τη συμμετοχή της στη Forthnet.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Forthnet: «Κλείνουν το μάτι» οι Αραβες για την ΑΜΚ

Ως ψήφος εμπιστοσύνης στα σχέδια της Forthnet, αλλά και ως έμμεσο μήνυμα για την συμμετοχή της στην επικειμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ερμηνεύεται από κύκλους της αγοράς η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Emirates International Telecommunications (EIT) ότι δεν έχει στα πλάνα της κανένα σχέδιο για πώληση της συμμετοχής που κατέχει στην ελληνική εταιρεία.

Η αναφορά του κ. Deepak Padmanabhan, ερμηνεύεται ως πρόθεση για την συμμετοχή του ομίλου, που μέσω της Forgento κατέχει το 40,07% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που προγραμματίζει η εταιρεία όποτε αυτή γίνει.

12 εκατομμύρια πρέπει να βάλει η ΕΙΤ για να διατηρήσει τη συμμετοχή της

Οι διαδικασίες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να κινηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού στο τέλος του έτους λήγει η τετράμηνη περίοδος που έχει στη διάθεσή της από το νόμο η εταιρεία να υλοποιήσει την απόφαση που έλαβε στο τέλος Αυγούστου.

Ο αραβικών συμφερόντων όμιλος προκειμένου για θα διατηρήσει ακέραιη την συμμετοχή του θα πρέπει να καταβάλλει περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει τότε θα υπάρξει αλλαγή των μετοχικών ισορροπιών υπέρ των λοιπών μετόχων της Forthnet.

Επιβεβαίωση της στρατηγικής της εταιρείας

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η δήλωσή του κ. Deepak Padmanabhan στην ουσία αποτελεί μια επιβεβαίωση της στρατηγικής που έχει επιλέξει να ακολουθήσει η διοίκηση της Forthnet η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει στραφεί στην αγορά των υπηρεσιών 3play, μια αγορά την οποία ουσιαστικά δημιούργησε στην Ελλάδα.

Η στρατηγική αυτή φαίνεται πως επιβραβεύεται από το κοινό, καθώς η Forthnet έφτασε να «γράφει» ως και 1.000 συνδρομητές την ημέρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο αριθμός των συνδρομητών της Nova συνέχισε να ενισχύεται εντυπωσιακά και την θερινή περίοδο, με αποτέλεσμα πλέον η εταιρεία να έχει φτάσει στους 420.000 συνδρομητές.

Το Δημόσιο πρέπει να αγοράζει υπηρεσίες και όχι εξοπλισμό

Εν τω μεταξύ την θέση της Forthnet ότι το ελληνικό Δημόσιο θα έπρεπε, αντί εξοπλισμού, να προμηθεύεται υπηρεσίες καθώς αυτή η επιλογή θα ήταν η πλέον συμφέρουσα διατύπωσε ο Διευθυντής Δημόσιου Τομέα της Forthnet, Φώτης Καλαμαντής στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο του 15ου ετήσιου συνεδρίου GREEΚ ICT FORUM.

Ο κ. Καλαμαντής τόνισε ότι η προμήθεια εξοπλισμού είναι αντικοικονομική αντιπαραγωγική και ξεπερασμένη ως λύση ενώ στον αντίποδα, σημείωσε, η προμήθεια υπηρεσιών είναι μια επιλογή αναπτυξιακή, οικονομικά ανταποδοτική, οδηγεί στην καινοτομία και ευνοεί το δημόσιο συμφέρον μειώνοντας το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Το στέλεχος της Forthnet τόνισε ότι είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθεί το «Δίκτυο Δημόσιου Τομέα» και το «Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών» ώστε να εξορθολογιστούν οι δαπάνες του Δημοσίου για τηλεπικοινωνίες.

Ο κ. Καλαμαντής χαρακτήρισε αποσπασματικό και αναχρονιστικό τον τρόπο με τον οποίο το ελληνικό Δημόσιο – πέραν των φορέων που συμμετέχουν στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ – προμηθεύεται τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και πρότεινε οι νέες αναθέσεις να γίνονται με ανοικτές διαγωνιστικές διαδικασίες σε συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού όπως προβλέπει ο νόμος 3979/2011 και όχι με ανανεώσεις πατροπαράδοτων συμβάσεων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος τόνισε ότι άμεσα θα πρέπει να προχωρήσει η προκήρυξη του προγράμματος ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v