Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοχλός: Συμβάσεις 120 εκατ. ευρώ σε Ρουμανία

Συμβάσεις συνολικής αξίας άνω των 120.000.000 ευρώ στη Ρουμανία εκτελεί η εταιρία Μοχλός, επισημαίνει η μητρική της Τεχνική Ολυμπιακή, τονίζοντας πως είναι η εταιρία με τη σημαντικότερη κατασκευαστική δραστηριότητα μεταξύ όλων των υπολοίπων ελληνικών εταιρειών στη Ρουμανία.

Μοχλός: Συμβάσεις 120 εκατ. ευρώ σε Ρουμανία
Συμβάσεις συνολικής αξίας άνω των 120.000.000 ευρώ στη Ρουμανία εκτελεί η εταιρία Μοχλός, επισημαίνει η μητρική της Τεχνική Ολυμπιακή, τονίζοντας πως είναι η εταιρία με τη σημαντικότερη κατασκευαστική δραστηριότητα μεταξύ όλων των υπολοίπων ελληνικών εταιρειών στη Ρουμανία.

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής, με αφορμή δημοσιεύματα των εφημερίδων ΤΑ ΝΕΑ και ΤΟ ΒΗΜΑ και ειδικότερα, σχετικά με δημοσιεύματα αυτών: α) στις 27/10/2006 με τίτλο ”Έλληνες εργολάβοι χτίζουν τα Βαλκάνια” και β) στις 29/10/2006 με τίτλο ”Μπίζνες Ελλήνων σε Ρουμανία και Βουλγαρία”.

ΠΙο συγκεκριμένα, τονίζει τα εξής:

- Έργα οδοποιίας αναβάθμισης του οδικού τμήματος Iacobeni - Sadova (28 χλμ.) στην επαρχία Suceava, συμβατικής αξίας 49.000.000 ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (E.I.B.).

- Έργα οδοποιίας αναβάθμισης του οδικού τμήματος Maglavit - Bucura (45 χλμ.) στην περιοχή Calafat, συμβατικής αξίας 24.000.000 ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (E.I.B.).

- Κατασκευή δύο νέων κρηπιδότοιχων στο λιμένα της Constantza, συμβατικής αξίας 18.000.000 ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (E.B.R.D.).

- Κατασκευή της α’ φάσης του οικιστικού έργου GREEN LAKE, δομημένης επιφάνειας 35.000 m2, συμβατικής αξίας Euro 30.000.000. Το έργο ανατέθηκε από την εταιρεία GREEN LAKE DEVELOPMENT. Η α’ φάση περιλαμβάνει την κατασκευή 39 πολυτελών κατοικιών (βίλες) και 119 διαμερισμάτων, τα αναγκαία έργα υποδομής και πρασίνου καθώς και την κατασκευή κτιρίων υποστηρικτικών λειτουργιών (νηπιαγωγείο, εστιατόριο, γυμναστήριο κ.λπ.).

Επισημαίνεται, ότι το συνολικό κόστος του συγκεκριμένου έργου έχει προϋπολογιστεί σε 110.000.000 ευρώ (545 κατοικίες με συνολική δομημένη επιφάνεια 120.000 m2) και η εταιρεία Μοχλός, μετά την ανάληψη της κατασκευής της α’ φάσης, διεκδικεί με ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες την ανάληψη και της υπόλοιπης κατασκευής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλα τα προηγούμενα έργα έχουν αναληφθεί και εκτελούνται έχοντας ως μοναδικό τους εργολάβο την εταιρεία Μοχλός και όχι κοινοπραξίες στις οποίες απλά η εταιρεία Μοχλός συμμετέχει με κάποιο ποσοστό.

Επισημαίνεται, ότι η εταιρεία Μοχλός, ως η εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευαστική δραστηριότητα του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής, συμμετέχει ανελλιπώς σε όλους τους σημαντικούς διαγωνισμούς έργων υποδομής που διεξάγονται στη Ρουμανία και, ως αποτέλεσμα αυτού, έχει ήδη προεπιλεγεί για να υποβάλλει οικονομικές προσφορές για ακόμα 7 έργα ανακατασκευής οδών στη Ρουμανία, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 250.000.000 ευρώ.

Πέρα από το αμιγώς κατασκευαστικό αντικείμενο που αναφέρθηκε παραπάνω, ο όμιλος, μέσω τοπικής θυγατρικής εταιρείας, ασκεί σημαντική δραστηριότητα ανάπτυξης ακινήτων (real estate), οικιστικής φύσης, στην περιοχή του Βουκουρεστίου.

Συγκεκριμένα, έχει ήδη αναπτύξει το έργο Lake View Condominium (έχοντας ήδη πωλήσει το σύνολο των 95 κατοικιών του έργου, επενδυτικής αξίας 22.000.000 ευρώ και συνολικής δομημένης επιφάνειας 30.000 m2), ενώ αυτή την περίοδο βρίσκεται στη φάση ανάπτυξης των έργων Green Lake (στοιχεία για αυτό αναφέρθηκαν παραπάνω) και Tei Lake (ύψος επένδυσης Euro45.000.000, συνολικά 260 πολυτελείς κατοικίες).

Την παρούσα περίοδο εξετάζεται επίσης η επέκταση της δραστηριότητας ανάπτυξης ακινήτων οικιστικής φύσης και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας εκτός του Βουκουρεστίου (όπως στη Constantza, στο Brasov, κ.λπ.), καθώς και η επέκταση του ομίλου σε άλλους τομείς ανάπτυξης ακινήτων εκτός του οικιστικού.

Παράλληλα, σημειώνει, ότι ο όμιλος διαθέτει δεκαετή παρουσία στη Ρουμανία, ως απόρροια στρατηγικής απόφασης που λήφθηκε με γνώμονα την προβλεπόμενη εκρηκτική ανάπτυξη της βαλκανικής αυτής χώρας, λόγω της - συγχρηματοδοτούμενης από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναβάθμισης και επέκτασης των υποδομών της. Κρίνοντας από την ανάληψη της κατασκευής των παραπάνω έργων (τρία μάλιστα από αυτά τους τελευταίους 6 μήνες), αλλά και από την ισχυρή επέκταση του τομέα ανάπτυξης ακινήτων, σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη απόφαση έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Επισημαίνεται, ότι η ιδιαίτερα μακρόχρονη παρουσία της εκεί, προσδίδει στον όμιλο σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην κούρσα για την ανάληψη της κατασκευής των ακόμα μεγαλύτερων έργων υποδομής που έχει προγραμματιστεί να δημοπρατηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ομίλου στην κατασκευή έργων στη Μέση Ανατολή, τονίζεται, ότι έχει πρόσφατα συμμετάσχει με τη συνεργασία και τοπικών εταιρειών - σε διαγωνισμούς προεπιλογής στο Κατάρ για την κατασκευή έργων υποδομής προϋπολογιζόμενης αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ και στο Κουβέιτ για την κατασκευή κατοικιών δομημένης επιφάνειας περίπου 100.000 m2, προϋπολογιζόμενης αξίας άνω των 120.000.000 ευρώ. Επιπλέον, ήδη εξετάζεται η μελλοντική της επέκταση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Λιβύη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v