Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Συγκριτικό πλεονέκτημα στον Τουρισμό

Συνέδριο με θέμα ”Ανταγωνισμός και Καινοτομία στη Διεθνή Τουριστική Βιομηχανία: Διαμορφώνοντας τις ελληνικές προτεραιότητες” διοργάνωσε η Τράπεζα Eurobank EFG στις 2 Νοεμβρίου 2006, στο Παλλάς Αθηνά, με τη συμμετοχή επτά (7) ομιλητών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Eurobank: Συγκριτικό πλεονέκτημα στον Τουρισμό
Συνέδριο με θέμα ”Ανταγωνισμός και Καινοτομία στη Διεθνή Τουριστική Βιομηχανία: Διαμορφώνοντας τις ελληνικές προτεραιότητες” διοργάνωσε η Τράπεζα Eurobank EFG στις 2 Νοεμβρίου 2006, στο Παλλάς Αθηνά, με τη συμμετοχή επτά (7) ομιλητών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο συνέδριο το οποίο, διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank, παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας επισκόπησης στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που διενεργήθηκε κατά την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου 2006 με την υποστήριξη του ομίλου Eurobank EFG.

Θέμα της έρευνας ήταν οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού σε συνάρτηση με την ποιότητα των υπηρεσιών που είναι το ζητούμενο για την ελληνική τουριστική βιομηχανία και την ανταγωνιστικότητά της.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου εντάσσεται σε μια σειρά νέων πρωτοβουλιών της Eurobank στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να συμβάλει αφενός στο δημόσιο διάλογο και αφετέρου στη συστηματική και ολοκληρωμένη ενημέρωση των πελατών της Τράπεζας, αλλά και του ευρύτερου κοινού, για κρίσιμα θέματα, που αφορούν την οικονομία, τις αγορές, την οικονομική πολιτική και την κοινωνία.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, έχουν διοργανωθεί ήδη δύο διεθνή συνέδρια, ένα αφιερωμένο στο οικονομικό ”θαύμα” της Ιρλανδίας και το δεύτερο στην αγορά και αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας στην Ελλάδα.

Κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου, το οποίο παρακολούθησαν 600 και πλέον άτομα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Νικόλαος Νανόπουλος αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο του Τουρισμού για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, επισημαίνοντας οτι είναι ένας από τους ελάχιστους κλάδους όπου μπορούμε να ισχυρισθούμε οτι η χώρα μας διαθέτει συγκριτικό πελονέκτημα σε διεθνή κλίμακα, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη της συνεχούς βελτίωσης.

”Η χώρα μας είναι ένας από τους 15 σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Ακριβώς επειδή ο τουρισμός παίζει τόσο σημαντικό ρόλο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, δεν μπορούμε ούτε να επαναπαυόμαστε, ούτε να τον θεωρήσουμε δεδομένο. Υπάρχουν αναμφισβήτητα αδυναμίες τις οποίες πρέπει γρήγορα να διορθώσουμε. Η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος που προσφέρουμε ακόμα και σήμερα υπολείπεται των περιστάσεων και δεν παρακαλουθεί επαρκώς τις εξελίξεις και τις ανάγκες της εποχής”.

Στην εισαγωγική ομιλία του ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Νικόλαος Καραμούζης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημαντική και αυξανόμενη επίδραση της τουριστικής βιομηχανίας στην οικονομική δραστηριότητα καθώς και στη συμβολή της στην προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

”Σήμερα το 16% της συνολικής απασχόλησης, δηλαδή μία στις έξι θέσεις εργασίας προέρχονται από την τουριστική βιομηχανία και τις υπηρεσίες. Ενδεικτικό της ανάπτυξης του κλάδου είναι το γεγονός οτι κατά τη διεκαετία 1995-2004 έχει καταγραφεί μια σωρευτική αύξηση των εισπράξεων από τουριστικές υπηρεσίες της τάξεως του 134% πάνω από το επίπεδο του πληθωρισμού. Έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε ταχύτερα, αρκεί να τολμήσουμε. Να κτίσουμε δημιουργικά πάνω σ’ αυτό το ανταγωνιστικό και ποιοτικό προϊόν και παράλληλα να ενισχύσουμε τις δυνάμεις της προόδου και των αλλαγώ, ώστε να προωθηθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία”.

Η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στην ομιλία της αναφέρθηκε στο ρόλο και τη σημασία του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη καθώς και στις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

Η Υπουργός επεσήμανε μεταξύ άλλων οτι ”ο τουρισμός για την Ελλάδα είναι η μεγάλη ευκαιρία, η μεγάλη πρόκληση για το μέλλον της οικονομίας μας, της χώρας, των πολιτών. Γι’ αυτό και κατέχει κεντρική θεση στο σύγχρονο αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας. Όπως σε κάθε χώρα έτσι και στην Ελλάδα ο τουρισμός δίνει πνοή και δυναμική σχεδόν σε όλα τα πεδία της οικονομικής δραστηριότητας.

Στην Ελλάδα περίπου 800.000 εργαζόμενοι, δηλαδή ένας στους πέντε, εργάζονται σε τομείς που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό. Η δεσπόζουσα παρουσία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην παγκόσμια τουριστική αγορά αποτελεί από μόνη της συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο.

Πιστεύω και υποστηρίζω οτι η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στον τουρισμό, έχουμε όμως τη φιλοδοξία, η καρδιά του τουρισμού να χτυπά στην Ελλάδα. Να γίνει η Ελλάδα ένας από τους πρώτους πέντε τουριστικούς προορισμούς στην επόμενη δεκαετία”.

Τους ομιλητές, παρουσίασε ο Οικονομικός Σύμβουλος της Τράπεζας και επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων κ. Γκίκας Χαρδούβελης.

Το συνέδριο περιλάμβανε τρεις θεματικές ενότητες με ομιλητές καταξιωμένα στελέχη από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και τον τουριστικό τομέα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κ. Peter Keller καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης για τα Διεθνή Οικονομικά στον Τουρισμό και Διευθυντής Τουρισμού στη Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ελβετίας, μίλησε με θέμα ”Μια νέα ματιά στον παγκόσμιο τουρισμό” και έδωσε τη δική του άποψη για τον παγκόσμιο τουρισμό και το νόημα του ανταγωνισμού.

Όπως είπε, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους από την τουριστική δραστηριότητα βασίζεται άμεσα στο σχεδιασμό τόσο από την πλευρά της πολιτείας όσο και από την πλευρά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η φιλοξενία και το ανεπτυγμένο τουριστικό πνεύμα στην Ελλάδα αποτελεί έναν άυλο παράγοντα καταλυτικό για την παροχή τουριστικών υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και ποιότητας.

Ο κ. Aguiló Pérez, Αντιπρόεδρος του Ισπανικού Οργανισμού Εμπειρογνωμόνων του Τουρισμού, Πρύτανης της Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Βαλεαρίδων, αναφέρθηκε στην ”Αναδιάρθρωση ενός καθιερωμένου τουριστικού προορισμού: Η περίπτωση των Βαλεαρίδων Νήσων”.

Ο κ. Πέρεζ, αναφερόμενος στην case-study μελέτη του για τις Βαλεαρίδες, παρουσίασε πως μια μικρή αλλά ισχυρή τοπική τουριστική βιομηχανία, πρέπει να ενισχύσει και να προωθήσει το τουριστικό της προϊόν, προστατεύοντας ταυτόχρονα με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης το περιβάλλον.

Ο κ. Τιμ Ανανιάδης, Διευθυντής του Ομίλου Starwood Hotels and Resorts για την περιοχή Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου και Γενικός Διευθυντής του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία στη Αθήνα, στην ομιλία του με θέμα ”Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τουρισμό στην Ανατολική Μεσόγειο: Ευκαιρίες και Κίνδυνοι”, αναφέρθηκε ειδικώς στην περιοχή μας, δίνοντας την δική του οπτική στη συζήτηση, μιλώντας σαν επιχειρηματίας του κλάδου.

Ο κ. Augusto Huescar, στέλεχος της ”THR” ισπανικής εταιρείας συμβούλων για τουριστικά θέματα, στην ομιλία του με θέμα ”Ανταγωνιστικοί Τουριστικοί Προορισμοί. Τι είναι ανταγωνιστικότητα και πώς να την βελτιώσεις” αναφέρθηκε στις στρατηγικές και την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουμε για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Francois Souty, Μέλος του Συμβουλίου Ανταγωνισμού της Γαλλικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και καθηγητής Νομικών και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο La Rochelle, μίλησε με θέμα ”Τουριστική βιομηχανία, πολιτική ανταγωνισμού και παγκοσμιοποίηση”.

Ο κ. Souty αναφέρθηκε στη δυνατότητα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και μείωσης του κόστους μέσω της αναμόρφωσης του κανονιστικού πλαισίου και την εφαρμογή της νομοθεσίας και των πολιτικών για την εξασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού.

Στην τελευταία θεματική ενότητα η οποία επικεντρώθηκε στην ελληνική αγορά, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης συνόψισε τα συμπεράσματα του συνεδρίου και παρουσίασε την πανελλαδική έρευνα επισκόπησης της Eurobank, σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή των κ.κ. Γεράσιμου Φωκά Προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και Σταύρου Ανδρεάδη, Πρόεδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v