Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

LAMDA: Εκτιμήσεις για EBITDA στα 80 εκ. το 2006

Τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης πάνω στους οποίους κινείται, καθώς και τις προβλέψεις της για τα μεγέθη του 2006, παρουσίασε σήμερα στην ΕΘΕ η διοίκηση της LAMDA Development. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης της εταιρίας τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για τη χρήση 2006 αναμένονται να ανέλθουν στα 80 εκατ. ευρώ.

LAMDA: Εκτιμήσεις για EBITDA στα 80 εκ. το 2006
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών η παρουσίαση της LAMDA Development.

Από την εταιρία παρέστησαν οι κ.κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, Γενικός Διευθυντής, Οδυσσέας Αθανασίου, Οικονομικός & Διοικητικός Διευθυντής και Αλέξανδρος Κοκκίδης, Διευθυντής Χρηματοοικονομικών & Υπεύθυνος Επενδυτικών Σχέσεων.

Η εταιρία αναφέρθηκε στην επιτυχημένη πορεία, τη στρατηγική ανάπτυξης, τα οικονομικά μεγέθη και τις προοπτικές του ομίλου LAMDA Development.

Η εταιρία έχει κατοχυρώσει τη θέση της ως η ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο της ανάπτυξης και διαχείρισης μεγάλων Εμπορικών και Ψυχαγωγικών Κέντρων τόσο με την εξαιρετικά επιτυχή λειτουργία του ”The Mall Athens” στην Αθήνα όσο και με το ”Mediterranean Cosmos” στη Θεσσαλονίκη, με συνολικό ενοικιάσιμο χώρο 104.000 τ.μ. και πληρότητα 100% και 97,5% αντίστοιχα.

Επιστέγασμα δε της επιτυχημένης στρατηγικής της εταιρίας αποτελεί η συμφωνία πώλησης του 50% της συμμετοχής στο ”The Mall” στην HSBC βάσει συντελεστή κεφαλαιοποίησης 6,1% και αποτίμηση του ακινήτου 414 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία υπογράμμισε ότι η συναλλαγή αυτή όχι μόνο αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα στον κλάδο των ακινήτων, αλλά συγχρόνως έβαλε τη χώρα μας στο χάρτη του ενδιαφέροντος των διεθνών οίκων για μεγάλες επενδύσεις.

Η πρωτοποριακή και δυναμική παρουσία της LAMDA Development στον κλάδο της ανάπτυξης ακινήτων λιανικής ενδυναμώθηκε περαιτέρω με την ανάληψη της παραχώρησης του κτιρίου IBC επί της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι από την εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα με στόχο τη μετατροπή και λειτουργία του κτιρίου ως εμπορικό κέντρο 40.000 τ.μ. ενοικιάσιμου χώρου και 4.500 τ.μ. γραφειακού χώρου.



Η εταιρία παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και στρατηγικής πάνω στους οποίους κινείται:

* Περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας των εμπορικών κέντρων και των κτιρίων γραφείων (Cecil, ΚΡΟΝΟΣ στο Μαρούσι), πώληση του ”ILIDA Business Center” στο Μαρούσι, καθώς και ολοκλήρωση των πωλήσεων των κατοικιών του συγκροτήματος ”ΗΛΙΔΑ” (77 εναπομένουσες κατοικίες προς πώληση). Ολοκλήρωση επίσης της λιμενικής και χερσαίας ανάπτυξης της μαρίνας του Φλοίσβου εντός του 2006 με συνέπεια τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων από το 2007.

* Ολοκλήρωση των αναπτύξεων ακινήτων που είναι στο στάδιο των αδειών: Εμπορικό κέντρο στο IBC, κτίριο γραφείων στο Βουκουρέστι, εμπορικό κέντρο και συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στη Σόφια.

* Ανάπτυξη ιδιόκτητης γης της εταιρίας στην Κηφισιά (οικιστικό), στην Κάτω Κηφισιά (γραφεία). Επίσης, ενεργοποίηση του προσυμφώνου για την ανάπτυξη κέντρων αυτοκινητιστών στον Εθνικό δρόμο Μαλιακός-Κλειδί.

* Συμμετοχή στους διαγωνισμούς του Ελληνικού Δημοσίου για την παραχώρηση τουριστικών αναπτύξεων, συνεδριακών κέντρων, logistics και εμπορικών αναπτύξεων.

* Επιδίωξη συμμετοχής σε ιδιωτικές συμφωνίες στην Ελλάδα για ανάπτυξη και διαχείριση εκπτωτικών εμπορικών κέντρων, big boxes, κλπ, καθώς και τουριστικών αναπτύξεων.

* Εντατικοποίηση του δικτύου της εταιρίας στη Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία με σκοπό την επιδίωξη νέων συμφωνιών για αναπτύξεις συγκροτημάτων κατοικιών, γραφείων και εμπορικών κέντρων.

* Δημιουργία και ανάληψη διαχείρισης Εταιρίας Επενδύσεων σε ανάπτυξη ακινήτων με δραστηριότητα σε Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, Ρωσία και Ουκρανία και συνολικό ίδιο κεφάλαιο Euro 200 εκατ. περίπου. Η μετοχική συμμετοχή της LAMDA Development προϋπολογίζεται στο 15%.

* Συνέχιση και ενδυνάμωση των στρατηγικών συνεργασιών με τους διεθνείς ομίλους ECE, HSBC, SONAE SIERRA και PARKRIDGE, καθώς και με Ελληνικούς ομίλους.

Συνολικά η εταιρία εξετάζει σήμερα τις προοπτικές μιας σειράς αναπτύξεων με στόχο να επενδύσει 400 εκατ. ευρώ περίπου τα επόμενα δύο χρόνια, έχοντας ως οικονομικό κριτήριο η συνολική απόδοση επί των επενδεδυμένων κεφαλαίων να υπερβαίνει το 30%, ενώ η συνολική απόδοση των ιδίων κεφαλαίων να ανέρχεται σε 85% περίπου.

Τέλος, η εταιρεία αναφέρθηκε και στα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2006, καθώς και στις προβλέψεις για το σύνολο του έτους.

Μεταξύ άλλων διευκρίνισε ότι οι βασικές πηγές κερδών είναι αφενός μεν αυτές που προέρχονται από επαναλαμβανόμενες πηγές λειτουργικών εσόδων από ενοίκια και υπηρεσίες, αφετέρου δε αυτές που προέρχονται από πωλήσεις καθώς και από υποχρεωτικές, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, αποτιμήσεις ακινήτων.

Το έτος 2005 αποτιμήθηκαν για πρώτη φορά στην εύλογη αξία τους από ανεξάρτητους ορκωτούς εκτιμητές τα δύο εμπορικά κέντρα του ομίλου καταγράφοντας υπεραξίες 150 εκατ. ευρώ ενώ το α’ εξάμηνο του 2006 αποτιμήθηκε εκ νέου μόνο το ”The Mall Athens” λόγω της συμφωνίας με την HSBC, καταγράφοντας επιπλέον υπεραξία 43 εκατ. ευρώ.

Νέες αποτιμήσεις ακινήτων θα διενεργηθούν υποχρεωτικά πάλι στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης της εταιρίας τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για τη χρήση 2006 αναμένονται να ανέλθουν στα 80 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v