Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Μείωση κόστους και επέκταση στη ΝΑ. Ευρώπη

Σε αναδιάρθρωση του χρέους και μείωση του κόστους της πρόκειται να προχωρήσει η Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ στόχος είναι και η επέκταση στη νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Πάνος Καβουλάκος.

ΕΛΠΕ: Μείωση κόστους και επέκταση στη ΝΑ. Ευρώπη
Σε αναδιάρθρωση του χρέους και μείωση του κόστους της πρόκειται να προχωρήσει η Ελληνικά Πετρέλαια, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρία διύλισης πετρελαίου, ενώ στόχος είναι και η επέκταση στη νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Πάνος Καβουλάκος.

Τα ΕΛΠΕ, που τώρα ελέγχουν το 73% της εγχώριας αγοράς χονδρικής πώλησης πετρελαίου, αναζητούν νέες περιοχές ανάπτυξης στα Βαλκάνια, ενώ οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης απελευθερώνουν τις οικονομίες τους και προχωρούν σε πώληση των κρατικών εταιριών.

Θα ανακοινώσουμε σύντομα ένα σημαντικό πακέτο αναχρηματοδότησης (χρέους)”, δήλωσε ο κ. Πάνος Καβουλάκος. ”Θα έχει μεγάλη διάρκεια και θα είναι σε παραπάνω από ένα νομίσματα, της τάξης του ενός δισ. δολαρίων”.

Το πακέτο θα είναι ανάλογο με αυτά που ανακοινώθηκαν από άλλες ελληνικές εταιρίες, όπως ο ΟΤΕ, πρόσθεσε. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Πέρυσι, ο ΟΤΕ εξέδωσε ομόλογο 650 εκατ. ευρώ, λήξης 2011, στο πλαίσιο της προσφοράς του να ανταλλάξει ομόλογα λήξης Φεβρουαρίου 2007.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια ξεκίνησαν επίσης ένα έργο μείωσης κόστους από προμήθειες για τον εξορθολογισμό των δαπανών, το οποίο παράλληλα με τα πρατήρια ΕΚΟ ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ ετησίως, είπε.

”Πιστεύουμε ότι μπορούμε να εξοικονομήσουμε περίπου 10% αυτού σχεδιάζοντας τα πράγματα διαφορετικά, κάνοντας πιο έξυπνες αγορές και διαχειριζόμενοι ορθά τη ζήτηση”, είπε ο κ. Καβουλάκος. ”Αυτά είναι χρήματα που μπορείς να ξοδέψεις για την ανάπτυξη των εργασιών, είναι πολύ σημαντικό”.

---Ανάπτυξη στο εξωτερικό

Τα Ελληνικά Πετρέλαια θα συμμετάσχουν στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση ενεργειακών εταιριών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς οι δυνατότητες ανάπτυξης στην Ελλάδα περιορίζονται, είπε.

”Η ανάπτυξή μας στον χώρο της διύλισης και του μάρκετινγκ πρέπει να έρθει πρώτα μέσω της γεωγραφικής επέκτασης”, είπε. ”Η ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα στην Ευρώπη είναι σταθερή, ενώ η ζήτηση στα Βαλκάνια αυξάνεται. Είμαστε ευτυχείς να έχουμε αγορές υψηλής ανάπτυξης κοντά μας”.

Ωστόσο, δεν βρίσκονται μόνο τα Βαλκάνια στο επίκεντρο της εταιρίας. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, κοινοπραξία όπου συμμετέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια είπε ότι ανακάλυψε φυσικό αέριο στη Λιβύη, ενώ προχώρησε σε συμβόλαιο με την Αίγυπτο, όπου θα αναζητήσουν επίσης πετρέλαιο.

”(Στη Λιβύη) το ποσοστό επιτυχίας είναι αρκετά υψηλό, αλλά δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει αρκετούς υδρογονάνθρακες για να το ανακηρύξουμε εμπορική ανακάλυψη”, είπε ο κ. Καβουλάκος. Όπως ανέφερε, η εταιρία θα προβεί σε ανακοίνωση όταν θα έχει περισσότερα νέα.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν επίσης επεκταθεί στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, με την αγορά και λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Θεσσαλονίκη. Η κίνηση προκάλεσε κάποιες ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών σχετικά με το αν η επένδυση θα αποδώσει.

Η εταιρία θα συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο για έναν χρόνο περίπου πριν λάβει κάποια απόφαση για το μέλλον του, είπε ο κ. Καβουλάκος.

”Αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την απόδοσή του, θα σκεφτούμε να το πουλήσουμε”, είπε. ”Διαφορετικά, χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα χαρτοφυλάκιο τουλάχιστον 1.000 MW με έναν εταίρο, για να καταστεί βιώσιμο στον ενεργειακό κλάδο της Ελλάδας και των νοτίων Βαλκανίων”.

Η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων διαπραγματεύεται 10,9 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2006 με μικρό discount σε σχέση με πολλαπλασιαστή κερδών 12,9 των ευρωπαϊκών ομοειδών, σύμφωνα με το Reuters Estimates. Η μετοχή έχει υποχωρήσει 16,8% από τις αρχές του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v