Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακης: Δεν κάνουμε πίσω για τα ΕΛΠΕ

”Καθοριστικές” χαρακτήρισε ο Α. Τσοχατζόπουλος τις ημέρες που ακολουθούν για το διαγωνισμό των ΕΛΠΕ. Η κυβέρνηση, τόνισε δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί την απορρόφηση της Πετρόλα από τα ΕΛΠΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει συμφωνία για συνεργασία στα Βαλκάνια, αλλά και ούτε για παραχώρηση κοιτασμάτων πετρελαίου από τη Lukoil.

Ακης: Δεν κάνουμε πίσω για τα ΕΛΠΕ
Κρίσιμες χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις του ελληνικού δημοσίου με την κοινοπραξία Lukoil - Ομίλου Λάτση για την εξαγορά του 23,17% των ΕΛ.ΠΕ ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία παραχωρήθηκε μετά από τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

Ο ίδιος σημείωσε, ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για την εξέλιξη του διαγωνισμού, τονίζοντας ότι το ελληνικό δημόσιο εμμένει στη βάση των όρων του διαγωνισμού, ξεκαθαρίζοντας με αυτό τον τρόπο, ότι η κυβέρνηση, δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί την απορρόφηση της ΠΕΤΡΟΛΑ από τα ΕΛ.ΠΕ, κάτι το οποίο προτείνει η κοινοπραξία.

Χωρίς να αποσαφηνίσει το πότε θα τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις, ο Α. Τσοχατζόπουλος συμπλήρωσε ότι ”αυτό που θέλουμε, είναι μία χρήσιμη συνεργασία” φωτογραφίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο, ότι δεν έχει επιτευχθεί ούτε συμφωνία για τη συνεργασία στα Βαλκάνια, αλλά ούτε και σχετικά με την παραχώρηση κοιτασμάτων πετρελαίου από την Lukoil.

Αναφορικά με τη ΔΕΗ, ο Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι εξουσιοδοτήθηκε η διϋπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, να διαθέσει ένα ποσοστό της τάξεως του 10 - 15% στα χρηματιστήρια. Το προς διάθεση ποσοστό θα προκύψει από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αλλά και από διάθεση υφισταμένων μετοχών. Για το ποια θα είναι η αναλογία, (αύξηση κεφαλαίου - υφιστάμενες μετοχές) δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση, αλλά θα εξαρτηθεί, τόσο από τις ανάγκες της ΔΕΗ, όσο και από τις ανάγκες του δημοσίου να εισπράξει ρευστό. Η δεύτερη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, αναμένεται από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η κυβερνητική επιτροπή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, ενέκρινε την ενεργοποίηση της option της ΔΕΗ να εξαγοράσει το 30% της ΔΕΠΑ, για την οποία ξεκινάνε η διαδικασίες ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, στον οποίο θα πουληθεί το 30 - 35% της ΔΕΠΑ. Το ποσό που θα καταβάλλει η ΔΕΗ για την εξαγορά του 30% της ΔΕΠΑ, θα καθοριστεί από χρηματοοικονομικό σύμβουλο. Η διαδικασία, θα ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε σε 6 - 8 μήνες να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v