Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Συνωστισμός” υποψήφιων συμβούλων για τον ΟΤΕ

Ηχηρά ονόματα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού χώρου ”διαγκωνίζονται” για την ανάληψη της ιδιότητας του Συμβούλου Αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ, ενώ το Υπουργείο Οικονομίας υπογραμμίζει πως η αξιολόγηση των συμβούλων έχει προχωρήσει, αλλά απαιτούνται προσεκτικά βήματα. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό του δημοσίου στον ΟΤΕ δεν θα υποχωρήσει κάτω του 10%.

”Συνωστισμός” υποψήφιων συμβούλων για τον ΟΤΕ
της Έλενας Λάσκαρη

Μία και μόνη υπόθεση απασχολεί αυτή την περίοδο τη Γενική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου για τον ΟΤΕ. Εκτιμάται ότι θα είναι η τελευταία μεγάλη κίνηση στη σκακιέρα των αποκρατικοποιήσεων για την τρέχουσα κυβερνητική θητεία, χωρίς βεβαίως να υποβαθμίζεται και η σημασία του εγχειρήματος για περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που αναμένεται να δώσει τόνο στη χρηματιστηριακή αγορά.

Επί του παρόντος, όμως, όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο εγχείρημα ΟΤΕ, η επιτυχία του οποίου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το επιστέγασμα των κορυφαίων κινήσεων της κυβέρνησης μετά τις επιτυχείς αποκρατικοποιήσεις της Εθνικής και της Εμπορικής, που έως σήμερα αποτελούν τα ”καυχήματα” του οικονομικού επιτελείου.

Τον ”φάκελο ΟΤΕ” θα ανοίξει επισήμως εκ νέου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης μετά την επιστροφή του από την Κίνα, όπου θα βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα. Στα τέλη Οκτωβρίου, το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Νοέμβρη, θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, με αντικείμενο την πρόσληψη συμβούλων αποκρατικοποιήσεως.

Ο κατάλογος των ενδιαφερομένων μακρύς και, όπως επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, ”όλοι οι μεγάλοι της αγοράς θέλουν να αναλάβουν τον ΟΤΕ”.

Η... επιθυμία εξηγείται και με τη διάσταση του μεγάλου ”πακέτου” που θα κερδίσει ο σύμβουλος, αλλά και με το αυξημένο κύρος που θα προσδώσει η εξεύρεση στρατηγικού εταίρου για την κορυφαία ελληνική επιχείρηση τηλεπικοινωνιών, ιδίως υπό την προοπτική του μεγάλου ”παίκτη” στην αγορά των Βαλκανίων.

Ποιοι ενδιαφέρονται

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ανάληψης καθηκόντων συμβούλου οι JP Morgan, Citigroup, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Deutsche Bank, Credit Suisse, Rothchild, Goldman Sachs, Lazard και από την εγχώρια αγορά θα επιθυμούσαν να έχουν συμμετοχή η Εθνική, η Alpha και η EFG Eurobank.

Στη συνεδρίασή της η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων θα επιλέξει δύο ξένους και έναν εγχώριο σύμβουλο. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας τονίζει στον ”Μ” ότι ”η αξιολόγηση των συμβούλων έχει προχωρήσει, αλλά απαιτούνται προσεκτικά βήματα”.

Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι μεγαλύτερη σημασία αποδίδεται στους ξένους συμβούλους -με τη χαρακτηριστική έκφραση ”θέλει σφιχτό ξένο σύμβουλο για να τρέξει τη διαδικασία”- καθώς ο ρόλος του εγχώριου συμβούλου θα είναι βοηθητικός.

Κάποιοι εκ των υποψηφίων αντιμετωπίζουν αντικειμενικά κωλύματα, όπως για παράδειγμα η Morgan Stanley η οποία εργάζεται αυτή την περίοδο για λογαριασμό της TIM. Κανείς δεν αποκλείεται από τη διαδικασία επιλογής συμβούλου ”εφόσον δεν έχει άλλες δουλειές με ανταγωνίστριες εταιρείες του ΟΤΕ.

Αν στο μεταξύ ολοκληρωθούν, όμως, δεν τίθεται ζήτημα”, σημειώνει στέλεχος που βρίσκεται κοντά στη διαδικασία αξιολόγησης των συμβούλων.

Τα επόμενα βήματα

Μετά την επιλογή συμβούλων, το υπουργείο Οικονομίας θα προχωρήσει στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή με την οποία θα επιτρέπεται στο Δημόσιο να μειώσει τη συμμετοχή του στον ΟΤΕ κάτω από το όριο της καταστατικής μειοψηφίας, δυνατότητα η οποία δεν υπάρχει σήμερα με την υφιστάμενη νομοθεσία.

”Η ρύθμιση θα αφορά στη δυνατότητα μείωσης της συμμετοχής του Δημοσίου κάτω από το 33% μόνο στον ΟΤΕ”, σημειώνει αρμόδιο στέλεχος, κόβοντας την... όρεξη για ερμηνείες πιθανής μείωσης της συμμετοχής του Δημοσίου, για παράδειγμα, και στη ΔΕΗ.

Στο μεταξύ οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης θα διερευνήσουν τη διεθνή αγορά για την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα γίνει με το management, καθώς ο στρατηγικός εταίρος θα έχει σίγουρα συμμετοχή σε αυτό, χωρίς όμως να αποκλείεται ακόμα και η πλήρης εκχώρησή του.

Σε κάθε περίπτωση το Δημόσιο θα διατηρήσει δικαιώματα μειοψηφίας και το δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις εθνικών συμφερόντων, ενώ ο υπουργός Οικονομίας έχει επανειλημμένα σημειώσει ότι ”τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών θα διασφαλιστούν μέσω συμφωνίας μετόχων”.

Έως τον Ιούνιο 2007

Αναφορικά με το ποσοστό και τον τρόπο διάθεσης, όλα τα ενδεχόμενα είναι επίσης ανοιχτά πλην ενός: να υποχωρήσει το ποσοστό του Δημοσίου κάτω από το 10%. Σήμερα το Δημόσιο, μετά και τη διάθεση του 10% τον Σεπτέμβριο του 2005 σε θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (835 εκατ. ευρώ είχε αποδώσει τότε η μετοχοποίηση - ενδεικτικό και των προσδοκώμενων σήμερα εσόδων), κατέχει ποσοστό 38% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού. Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και της τμηματικής διεύρυνσης της στρατηγικής συμμαχίας με τον ξένο εταίρο.

Φιλοδοξία του υπουργού Οικονομίας είναι η διαδικασία να έχει κλείσει έως τον Ιούνιο του 2007, αλλά, όπως τονίζει ο ίδιος σε στενούς συνεργάτες του, ”προϋπόθεση αποτελεί η εξεύρεση του κατάλληλου εταίρου”. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου σημειώνει ότι ” η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να σταματήσει τη διαδικασία, αν ο ΟΤΕ κινδυνεύσει να... πέσει σε κακά χέρια”.

(Αναδημοσίευση από το φύλλο 448, της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 20-24/10/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v