Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wonderplant: Νέα επένδυση από τον Θεοδωρόπουλο

Η εταιρεία Wonderplant διαθέτει ιδιόκτητο τυποποιητήριο και συσκευαστήριο και είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα της γεωργίας. Τώρα ετοιμάζει νέα επένδυση 8,9 εκατ. ευρώ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Wonderplant: Νέα επένδυση από τον Θεοδωρόπουλο

Εγκρίθηκε από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης επένδυση ύψους 8,965 εκατ. ευρώ της Wonderplant που δραστηριοποιείται στην παραγωγή κηπευτικών.

Η επένδυση της εταιρείας, στην οποία συμμετέχουν οι κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Σταύρος Νένδος, Αχιλλέας Φώλιας, Μιχάλης Αραμπατζής και Θέμης Μακρής, αφορά την εγκατάσταση Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) ισχύος 8 MW.

Η συνολική ενίσχυση ανέρχεται σε 4.034.582,43 ευρώ ήτοι ποσοστό 45% του ενισχυόμενου κόστους και χορηγείται με τη μορφή της επιχορήγησης και της φορολογικής απαλλαγής.

Η Wonderplant διαθέτει ιδιόκτητο τυποποιητήριο και συσκευαστήριο και είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα της γεωργίας. Η αρχική επένδυση, που ολοκληρώθηκε το 2011, ξεπέρασε τα 24 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία της μονάδας, η οποία καλύπτει 120 στρέμματα υαλόφρακτου θερμοκηπίου υψηλής τεχνολογίας, βοηθητικών χώρων και συσκευαστηρίου-τυποποιητηρίου στην Πετρούσα Δράμας.

Σήμερα η εταιρεία παράγει και συσκευάζει επιτραπέζια ντομάτα-beef και ντομάτα σε τσαμπί-cluster με τη μέθοδο της υδροπονίας και σύμφωνα με τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης στη γεωργική παραγωγή.

Η υδροπονία είναι μέθοδος παραγωγής κατά την οποία τα φυτά μεγαλώνουν στο νερό, αντί για το χώμα. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο εκτιμάται ότι αυξάνεται η αποδοτικότητα της χρήσης του νερού, αφού από απόδοση 12-15 κιλών τομάτας ανά κυβικό μέτρο νερού με τον παραδοσιακό τρόπο στην ύπαιθρο, με την υδροπονία η απόδοση μπορεί να ανέλθει στα 60-70 κιλά.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών της μεγεθών, την περασμένη χρήση, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7,9 εκατ. ευρώ με ισόποση καταβολή μετρητών και έκδοση νέων μετοχών, οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 4,852 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 43,76% σε σχέση με το 2011.

Σημαντική, όμως, ήταν και η αύξηση (64,95%) του κόστους πωλήσεων το οποίο ανήλθε στα 6,392 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να εμφανίσει αρνητικό μικτό αποτέλεσμα εκμετάλλευσης στα -1,540 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 3,093 εκατ. ευρώ από ζημίες 2,215 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v