Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Μπαράζ συναντήσεων με επενδυτές

Για λογαριασμό του ΟΤΕ το "παρών" στο Roadshow του Λονδίνου έδωσαν ο Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων του ομίλου, Μπάμπης Μαζαράκης, και ο Διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων, Δημήτρης Τζελέπης. Τι έπεσε στο τραπέζι.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Μπαράζ συναντήσεων με επενδυτές
Στο Εδιμβούργο συνεχίζουν αυτήν την εβδομάδα στελέχη του ΟΤΕ τις συναντήσεις με εκπροσώπους διεθνών επενδυτών, ενώ έκδηλη είναι η ικανοποίηση της διοίκησης για την παρουσία του Οργανισμού στο 8ο Roadshow της ΕΧΑΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο και στέφθηκε από ιδιαίτερη επιτυχία.

Από την πλευρά των ξένων επενδυτών, υπήρξε ενδιαφέρον για τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές, μεταξύ αυτών και στον ΟΤΕ, και τις επόμενες μέρες αναμένεται ότι το ενδιαφέρον αυτό θα εξελιχθεί με αποστολές στην Αθήνα.

Για λογαριασμό του ΟΤΕ το "παρών" στο Roadshow του Λονδίνου έδωσαν ο Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων του ομίλου, Μπάμπης Μαζαράκης, και ο Διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων, Δημήτρης Τζελέπης, οι οποίοι κατέγραψαν μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών για την επιτυχή αναχρηματοδότηση του δανεισμού που έχει υλοποιήσει ο Οργανισμός εν μέσω κρίσης.

Η διοίκηση του ΟΤΕ, υλοποιώντας ένα πολυεπίπεδο πλάνο μείωσης και αναχρηματοδότησης του δανεισμού του ομίλου, κατόρθωσε να μειώσει το καθαρό χρέος περισσότερο από 50% από το 2010, σε λιγότερο από 2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2013, ο ΟΤΕ πέτυχε, παρά την κρίση, να βγει στις αγορές και να αντλήσει 700 εκατ. ευρώ με την έκδοση ομολόγων, με τις προσφορές να ξεπερνούν το 1,9 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ο ΟΤΕ κατάφερε την ανακατανομή της λήξης των δανείων του, τα οποία επεκτείνονται πλέον ως το 2018. Για την επόμενη χρονιά υπάρχουν λήξεις δανείων ύψους 665 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο.

Επικεντρώνεται στο core business

Τα στελέχη του ΟΤΕ επισήμαναν προς τους επενδυτές ότι η επιτυχής αναχρηματοδότηση του δανεισμού επιτρέπει πλέον στην εταιρεία να επικεντρωθεί απρόσκοπτα στο core business. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζονται επενδύσεις σε σύγχρονες υποδομές δικτύων σταθερής και κινητής, αλλά και ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις υπηρεσίες τηλεόρασης, με τον ΟΤΕ TV να σημειώνει δυναμικές επιδόσεις και να διαθέτει σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.

Η αναχρηματοδότηση και η μείωση του δανεισμού του ΟΤΕ ξεκίνησε από τις αρχές του 2012 με την ολοκλήρωση της πώλησης της Telecom Serbia αντί 397 εκατομμυρίων ευρώ. Τα ορόσημα της διαδικασίας αναχρηματοδότησης, όπως παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο, έχουν ως εξής:

- Ιανουάριος 2012: Ολοκλήρωση πώλησης της Telekom Serbia έναντι 397 εκατ. ευρώ.

- Ιούλιος 2012: Αποπληρωμή ομολογιακού δανείου 756,9 εκατ. ευρώ.

- Νοέμβριος 2012: Παράταση λήξης δανείου έως τον Φεβρουάριο του 2014 (500 εκατ. ευρώ από 900 εκατ.).

- Δεκέμβριος 2012: Άντληση 153 εκατ. ευρώ μέσω κοινοπρακτικού δανείου Globul και νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με 1.516 συμμετοχές και ετήσια καθαρή εξοικονόμηση 89 εκατ. ευρώ.

- Ιανουάριος 2013: Ανταλλαγή ομολόγου 187 εκατ. ευρώ με ημερομηνία λήξης τον Αύγουστο του 2013 με νέο δάνειο, το οποίο λήγει τον Φεβρουάριο του 2015.

- Φεβρουάριος: Αποπληρωμή 400 εκατ. ευρώ από κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 900 εκατ. ευρώ, έκδοση ομολόγων πενταετούς διάρκειας 700 εκατ. ευρώ και αποπληρωμή 106,2 εκατ. ευρώ λήξης Αυγούστου 2013 και 92,5 εκατ. ευρώ λήξης Απριλίου 2014.

- Απρίλιος 2013: Ολοκλήρωση πώλησης Hellas Sat έναντι 208 εκατ. ευρώ.

- Ιούλιος 2013: Δάνειο EBRD 225 εκατ. ευρώ και ολοκλήρωση πώλησης της Globul έναντι 717 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v