Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Stores: Τα ντεσού της συγχώνευσης

Η εταιρία Αττικά Πολυκαταστήματα σχεδιάζει νέες επενδύσεις με επόμενο σταθμό το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Διεύρυνση μεριδίων αλλά και οφέλη από την αυξημένη τουριστική κίνηση. Η νέες μετοχικές ισορροπίες.

Attica Stores: Τα ντεσού της συγχώνευσης

Διεύρυνση μεριδίων αλλά και οφέλη από την αυξημένη τουριστική κίνηση καταγράφει η εταιρία Αττικά Πολυκαταστήματα, η οποία εκτός από τον μετοχικό μετασχηματισμό που υλοποιεί μέσω της επικείμενης συγχώνευσης σχεδιάζει και νέες επενδύσεις με επόμενο σταθμό το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο και μεγαλομέτοχο της εταιρίας, Κων. Λαμπρόπουλο, στο οκτάμηνο του 2013, το μεν πολυκατάστημα στο City Link παρουσιάζει αύξηση πωλήσεων 2%, το αντίστοιχο στο Golden Hall 4% και το νεότερο σημείο της αλυσίδας στο Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης 60%, (ποσοστό ωστόσο μη συγκρίσιμο, καθώς το κατάστημα ολοκλήρωσε ετήσια λειτουργία τον Απρίλιο του 2013).

Σε ό,τι αφορά τα οφέλη από την τουριστική κίνηση, η εταιρία διαπίστωσε το 2013 σημαντική ανάπτυξη πωλήσεων Tax Free (σ.σ. πωλήσεις σε τουρίστες εκτός Ευρώπης που δεν επιβαρύνονται με ορισμένους φόρους) χωρίς να μπορεί να υπολογίσει πωλήσεις σε τουρίστες εκτός του καθεστώτος Tax Free.

Συγκεκριμένα, το αθηναϊκό κατάστημα παρουσίασε αύξηση πωλήσεων tax free 30%-35% ενώ το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης 40%-45%. Σημειώνεται δε ότι το κατεξοχήν τουριστικό δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου οι συνολικές πωλήσεις των τριών πολυκαταστημάτων σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη, γεγονός που αποδίδεται αφενός στις εκπτώσεις και στην εσωτερική κατανάλωση και αφετέρου στον τουρισμό.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σημαντικές πωλήσεις tax free εμφανίζει και το κατάστημα στο Golden Hall στο Μαρούσι, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται σε σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος.

Οι παραπάνω επιδόσεις -που υπερβαίνουν κατά πολύ τον μέσο όρο της αγοράς- σε συνδυασμό με την υψηλή ρευστότητα της εταιρίας (ταμειακά διαθέσιμα 40 εκατ. ευρώ και μηδενικό δανεισμό) δημιουργούν σύμφωνα με τη διοίκηση της τις προϋποθέσεις για νέες επεκτατικές κινήσεις.

Έτσι, μετά τα εγκαίνια του νέου σημείου στο The Mall Athens (600 τ.μ.) το προσεχές Σάββατο, η εταιρία σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ακόμη πολυκαταστήματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ακολουθώντας τον αντίστοιχο σχεδιασμό που είχε και στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί συγκεκριμένος στόχος, ωστόσο η τοπική αγορά ακινήτων εμφανίζει ευκαιρίες τοποθέτησης νέων παικτών με «αρωγό» και την κρίση στην αγορά του εμπορίου και των ακινήτων.

Η συγχώνευση

Η υλοποιούμενη συγχώνευση των τριών μετοχικών σχημάτων που ελέγχουν τα αντίστοιχα σημερινά πολυκαταστήματα της εταιρίας σε Αθήνα (City Link), Μαρούσι (Golden Hall) και Θεσσαλονίκη (Mediterranean Cosmos) πραγματοποιείται -σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Κων. Λαμπρόπουλο- για να εξορθολογίσει τα ποσοστά των βασικών μετόχων.

Ως γνωστόν, και τα τρία καταστήματα ελέγχονται από διαφορετικά σχήματα, όπου ακόμη και η συμμετοχή των βασικών μετόχων διαφοροποιείται.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο, αν και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα ποσοστά στη συγχωνευμένη εταιρία, βασικός μέτοχος θα είναι ο όμιλος Folli Follie, ακολουθούμενος από τη holding εταιρία των τριών επιχειρηματιών- συνεταίρων κ. Κ. Λαμπρόπουλου, Κ. Τσουβελεκάκη και Α. Σγουμπόπουλου, ενώ μειοψηφικά ποσοστά θα κατέχει η Picar και η Bright High (συμφερόντων Ρ. Φράνσες, ιδιοκτήτη της υπό εκκαθάριση εισηγμένης Ridenco). Απόντες από το σχήμα θα είναι το ζεύγος Φωκά-Οικονομίδη, οι οποίοι φέρονται να έχουν εκποιήσει τα ποσοστά που διέθεταν στα τρία εταιρικά σχήματα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Αττικά Πολυκαταστήματα, η συγχώνευση θα δημιουργήσει μία από τις 50 μεγαλύτερες εμπορικές εταιρίες βάσει πωλήσεων στην Ελλάδα, με ετήσιες πωλήσεις άνω των 120 εκατ. ευρώ και μία εκ των ελάχιστων κορυφαίων εμπορικών εταιριών αμιγώς ελληνικών συμφερόντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v