Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Ανάσα από Βουλγαρία για τα ΙΚΕΑ

Οι πελάτες στη γειτονική χώρα ξεπέρασαν το 1,6 εκατομμύριο, πραγματοποιώντας αγορές της τάξεως των 31,5 εκατ. ευρώ. Δεν αναμένεται πάντως επίσπευση στο σχέδιο δημιουργίας και δεύτερου καταστήματος.

Φουρλής: Ανάσα από Βουλγαρία για τα ΙΚΕΑ

Κερδίζει μερίδια στη βουλγαρική αγορά η τελευταία μεγάλης κλίμακας επένδυση του ομίλου Φουρλή. Το ΙΚΕΑ Σόφιας εκτιμάται ότι μέσα σε μία διετία από τα εγκαίνια λειτουργίας του έχει κατακτήσει σημαντικό ποσοστό (10%) της εγχώριας αγοράς.

Το 2012, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του καταστήματος της Σόφιας, Θ. Μουρατίδη, οι πελάτες ξεπέρασαν το 1,6 εκατομμύριο, πραγματοποιώντας αγορές της τάξεως των 31,5 εκατ. ευρώ. Για την τρέχουσα χρήση οι επισκέπτες μέχρι στιγμής έχουν αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, στοιχείο που οδηγεί τη διοίκηση στην εκτίμηση ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν 15% στο σύνολο του 2013.

Σημειώνεται ότι στο α' εξάμηνο του 2013 ο συνολικός τζίρος των καταστημάτων ΙΚΕΑ, που διαχειρίζεται μέσω της θυγατρικής House Market ο όμιλος Φουρλή, υποχώρησε 9,1% στα 111,5 εκατ. ευρώ, επηρεασμένος σαφώς από την ύφεση στην αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου. Παρ' όλα αυτά, παρουσίασε εντυπωσιακή βελτίωση των κερδών EBITDA στα 5,2 εκατ. ευρώ από 3,6 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων περιόρισε σημαντικά τις ζημίες προ φόρων στα 4,8 εκατ. ευρώ από 6,8 εκατ. αντιστοίχως πέρυσι.

Η επισκεψιμότητα στο συνολικό δίκτυο ΙΚΕΑ (πέντε καταστήματα στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο και ένα σημείο παραγγελιοληψίας στη Ρόδο) παρουσίασε κάμψη 2,3%. Οι δε συνολικές επισκέψεις που καταγράφηκαν στο α' εξάμηνο ανήλθαν σε 3,647 εκατομμύρια.

Η δυναμική του ΙΚΕΑ στη Σόφια, πάντως δεν προοιωνίζεται επίσπευση της δημιουργίας δεύτερου καταστήματος στη Βουλγαρία, καθώς παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς ο όμιλος Φουρλή έχει μειώσει την επενδυτική του δραστηριότητα εξαιτίας της εσωτερικής κρίσης και της έλλειψης πρόσβασης σε δανειακά κεφάλαια από την ελληνική αγορά. Ο όμιλος προχωρά σε συντηρητικές κινήσεις που αφορούν προς το παρόν την ελληνική επικράτεια, με στόχο τη δημιουργία σημείων παραγγελιοληψίας στα πρότυπα του πρώτου καταστήματος που λειτούργησε πέρυσι στη Ρόδο.

Έτσι, ήδη λειτουργούν νέα σημεία στην Πάτρα και στα Χανιά, ενώ προβλέπεται σύντομα η δημιουργία ενός ακόμη στο Ηράκλειο και μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα ανοίξει ένα ακόμη σημείο στη Θράκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v