Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Ο θόρυβος για Finansbank και το κλειδί των αποτελεσμάτων

Τι δείχνουν για τη συνέχεια τα αποτελέσματα εξαμήνου της Εθνικής Τράπεζας. Πώς επηρεάζει την καθαρή της θέση η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ - τουρκικής λίρας. Σε ποιες ενέργειες προχωρά η τουρκική θυγατρική και το αναμενόμενο όφελος.

ΕΤΕ: Ο θόρυβος για Finansbank και το κλειδί των αποτελεσμάτων

Πριν από μερικά χρόνια προκαλούσε συνηθισμένη μεταβλητότητα στην καθαρή θέση της Εθνικής, στις τρέχουσες δύσκολες συνθήκες όλα «ψειρίζονται» από την αγορά.

Ο λόγος για τις επιπτώσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ – τουρκικής λίρας στον ισολογισμό του ομίλου Εθνικής λόγω Finansbank.

Η πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία συνεχίζεται, και οι συναλλαγματικές ζημιές υπερκάλυψαν στη διάρκεια του β' τριμήνου τη θετική επίδραση από την επαναγορά υβριδικών και προνομιούχων μετοχών.

Έτσι ο δείκτης EBA Core Tier I υποχώρησε στο 9,2% ενώ αν εξαιρεθεί η έκτακτη επίπτωση της αρνητικής συναλλαγματικής διαφοράς διαμορφώνεται στο 9,8%.

Με δεδομένο ότι από τις 30/6 ως σήμερα η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει περαιτέρω σε σχέση με το ευρώ, είναι λογικό το ζήτημα να τραβά τα φώτα της αγοράς.

Η απάντηση της διοίκησης της Εθνικής στο θέμα ήταν ότι η επίπτωση αντισταθμίζεται από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού της Finansbank λόγω της μετάβασης από τυποποιημένο σε εσωτερικό σύστημα υπολογισμού κινδύνου.

Πρόκειται για αίτημα που έχει καταθέσει η Finansbank και όπως αντιλαμβανόμαστε δεν έχει γίνει ακόμη τυπικά αποδεκτό από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Όταν γίνει, θα μειώσει το σταθμισμένο ενεργητικό του ομίλου Εθνικής κατά περίπου 3 με 3,4 δισ. ευρώ και θα προκύψει ως εκ τούτου έμμεση ενίσχυση του EBA Core Tier I, η οποία κατά την Εθνική, θα αντισταθμίσει και την μέχρι στιγμής συναλλαγματική ζημιά από την Finansbank.

Κατά τα υπόλοιπα, η Εθνική μείωσε το σταθμισμένο ενεργητικό της κατά 1,2 δισ. ευρώ στο β' τρίμηνο, λόγω κυρίως της μείωσης δανείων (υποχώρησαν από 71 σε 70 δισ. ευρώ) και αύξησε το συνολικό ενεργητικό της, λόγω της αύξησης κεφαλαίου κατά 9,75 δις ευρώ.

Όσον αφορά στον επιπλέον αναβαλλόμενο φόρο, ύψους 208 εκατ. ευρώ, η Εθνική ευθυγραμμίστηκε με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που της επιτρέπει να αναγνωρίσει ως αναβαλλόμενο φόρο μέρος της ζημιάς από το PSI.

Το σημαντικότερο όμως απ όλα είναι ότι η Εθνική εμφάνισε στο β΄ τρίμηνο προ προβλέψεων κέρδη υψηλότερα κατά 15 εκατ. ευρώ των προβλέψεων.

Τάση που προβλέπεται να ενισχυθεί στο τρέχον τρίμηνο, καθώς ο ρυθμός δημιουργίας νέων επισφαλειών επιβραδύνει και τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξάνονται…

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v