Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Η Ελλάδα ανακάμπτει σε όλους τους τομείς

Ο κ. Μασουράκης στάθηκε στα θετικά σημάδια από την τουρισμό και τις εξαγωγές αλλά και στην σταθεροποίηση της μεταποίησης ενώ εξέφρασε την άποψη ότι παρά τις όποιες καθυστερήσεις, οι στόχοι των αποκρατικοποιήσεων θα επιτευχθούν.

Alpha: Η Ελλάδα ανακάμπτει σε όλους τους τομείς

Η Ελλάδα ανακάμπτει σε όλους τους τομείς δήλωσε ο κ. Μ. Μασουράκης στην τηλεδιάσκεψη της Alpha Bank, που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο κ. Μασουράκης στάθηκε στα θετικά σημάδια από την τουρισμό και τις εξαγωγές αλλά και στην σταθεροποίηση της μεταποίησης. Εξέφρασε την άποψη ότι παρά τις όποιες καθυστερήσεις, οι στόχοι των αποκρατικοποιήσεων θα επιτευχθούν.

Εκτίμησε ακόμη ότι το δημοσιονομικό κενό των 11 δισ. ευρώ θα καλυφθεί με κάποιου είδους νέα «ανακούφιση» χρέους.

Η διοίκηση της Alpha Bank χαρακτήρισε ως σημαντικότερο γεγονός στο εξάμηνο την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Ξεχώρισε επίσης την αύξηση των καταθέσεων στο β΄ τρίμηνο αλλά και την μείωση της χρηματοδότησης από τον ELA.

Τόνισε επίσης ότι από τις αρχές του έτους έχουν συγχωνευτεί 28 καταστήματα ενώ ο στόχος για το τέλος του έτους είναι στα 81.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών ανέφερε ότι δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις από την κυβέρνηση και εκτίμησε πως για το θέμα της άρσης θα υπάρξουν κριτήρια.

Αισιοδοξία για BlackRock 

Την εκτίμησή της ότι η Alpha Bank είναι θωρακισμένη κεφαλαιακά και με ικανή πλέον κερδοφορία ώστε να αντεπεξέλθει των νέων κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από την νέα διαγνωστική μελέτη της BlackRock διατύπωσε η διοίκηση του ομίλου.

Μιλώντας στους αναλυτές, η διοίκηση της Alpha Bank επισήμανε τις υψηλές σωρευμένες προβλέψεις ύψους 10,4 δισ. ευρώ, το ισχυρό κεφαλαιακό απόθεμα της τράπεζας (EBA Core Tier I 13,9%), αλλά και την σημαντική βελτίωση της οργανικής της κερδοφορίας.

Σημείωσε δε ότι ακόμη και αν ετησιοποιηθεί η κερδοφορία του β' τριμήνου και αναχθούν κέρδη τριετίας στις υφιστάμενες σωρευμένες προβλέψεις, αυτές θα ανέλθουν στα 16,3 δισ. ευρώ και θα μπορούν να καλύψουν αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως και το 49% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Και όλα αυτά ενώ η οργανική κερδοφορία μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα λόγω της περαιτέρω μείωσης του κόστους χρηματοδότησης και των συνεργειών από την απορρόφηση της Εμπορικής και τη μείωση στα κόστη.

Για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης η διοίκηση της Alpha προέβλεψε ότι θα μειωθούν τα κόστη της κατά 5%, ενώ επισήμανε την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκτιμώντας ότι οι επισφάλειες θα κορυφώσουν στο α' ή στο β τρίμηνο του 2014.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v