Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Κεφαλαιακό «μαξιλάρι» από τις πωλήσεις

Ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων της Εθνικής θα ενισχυθεί πλέον του 1% και θα ξεπεράσει το 10% από τις πωλήσεις. Μειώθηκε κάτω από το 1 δισ. η εξάρτηση από ΕLA. Εξετάζονται εναλλακτικές για Βαλκάνια.

ΕΤΕ: Κεφαλαιακό «μαξιλάρι» από τις πωλήσεις

Τα κεφάλαια που θα προκύψουν από τις πωλήσεις των εργασιών του μη χρηματοοικονομικού τομέα, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο έως το τέλος του έτους, θα ενισχύσουν το core Tier I του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας κατά 100 μονάδες βάσης, τόνισαν τα υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης στην ενημέρωση για τα αποτελέσματα εξαμήνου προς του ξένους αναλυτές.

«Δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες αλλά εκτιμούμε ότι ο δείκτης core Tier I θα ενισχυθεί από τις σχεδιαζόμενες κινήσεις κατά 100 μονάδες βάσης και θα ξεπεράσει το 10% από 9.2% που είναι σήμερα», ανέφερε ο αναπληρωτής διεύθυνων σύμβουλος της ΕΤΕ Πέτρος Χριστοδούλου επισημαίνοντας ότι στο κεφαλαιακό αυτό μαξιλάρι δεν συμμετέχει η Finansbank. Κι αυτό διότι οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες στην Τουρκία δεν επιτρέπουν την πώληση ενδεχόμενου μειοψηφικού ποσοστού της τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά την εξάρτηση του ομίλου της Εθνικής από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος έχει περιορισθεί κάτω από το 1 δις ευρώ.

Για τις θυγατρικές στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα στελέχη της Εθνικής εξήγησαν ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της τράπεζας η παρουσία στα Βαλκάνια και υπογράμμισαν ότι ενόψει της υποβολής των πλάνων αναδιάρθρωσης από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές για τις θυγατρικές που διατηρεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στα Βαλκάνια.

Τόνισαν ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους συνεχίσθηκε η τάση μη παραγωγής νέων επισφαλειών ενώ «στον όμιλο επέστρεψαν σημαντικές καταθέσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από το εξωτερικό».

Τέλος, σημείωσαν ότι ο αναβαλλόμενος φόρος ανέρχεται συνολικά στα 1,2 δισ. ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v