Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda: Ζημιές 25,7 εκατ. στο εξάμηνο

Η κερδοφορία των τριών εµπορικών κέντρων (EBITDA) παρουσίασε αύξηση κατά 16% και ανήλθε στα €17,7 εκατοµµύρια περιλαµβανοµένου και του οφέλους λόγω της απόκτησης του δικαιώµατος επικαρπίας του Golden Hall.

Lamda: Ζημιές 25,7 εκατ. στο εξάμηνο

Οι καθαρές ζηµιές της Lamda Development στο εξάμηνο, ανήλθαν σε ενοποιηµένο επίπεδο σε €25,7 εκατ. έναντι ζηµιών €62,3 εκατ. το πρώτο εξάµηνο της προηγούµενης χρήσεως.

Οι ενοποιηµένες ζηµιές οφείλονται κατά κύριο λόγο στις ζηµιές από την αποτίµηση των επενδυτικών ακινήτων του Οµίλου, οι οποίες όµως εµφανίζονται αισθητά µειωµένες σε σχέση µε το αντίστοιχο περσινό εξάµηνο.

Επίσης οι ζηµιές οφείλονται και στην εφάπαξ επίπτωση στα αποτελέσµατα ποσού €11,8 εκατ. που αφορά την αναπροσαρµογή της αναβαλλόµενης φορολογίας λόγω της αύξησης του συντελεστή φορολογίας κατά 6% (από το 20% στο 26%).

Η Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ Φόρων (Net Asset Value) ανήλθε σε €321,0 εκατ. (€7,9 ανά µετοχή) έναντι €337 εκατ. που ήταν την 31/12/2012, παρουσιάζοντας µικρή πτώση κατά 5%.

Η κερδοφορία των τριών εµπορικών κέντρων (EBITDA) παρουσίασε αύξηση κατά 16% και ανήλθε στα €17,7 εκατοµµύρια περιλαµβανοµένου και του οφέλους λόγω της απόκτησης του δικαιώµατος επικαρπίας του Golden Hall.

Tα ενοποιηµένα λειτουργικά αποτελέσµατα (EBITDA) του Οµίλου (δηλαδή προ µεταβολών εύλογης αξίας επενδύσεων σε ακίνητα, αποσβέσεων, τόκων και φόρων) το πρώτο εξάµηνο του 2013 παρουσίασαν κερδοφορία €14,6 εκατοµµύρια έναντι €15,8 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσιάζοντας µικρή
κάµψη.

Η θετική διαφοροποίηση της δραστηριότητας των εµπορικών κέντρων από την υπόλοιπη αγορά λιανικής συνεχίζεται, τονίζει η εταιρία, καθώς αποτελούν σηµεία αναφοράς και αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό. Οι έµποροι λιανικής συνεχίζουν και έχουν το πλεονέκτηµα του χαµηλότερου ενοικίου συγκριτικά µε τις κεντρικές οδούς, µεγάλη υποστήριξη σε ενέργειες marketing και επικοινωνίας καθώς και εξασφαλισµένη µεγάλη επισκεψιµότητα, όπως αποδεικνύει η µέχρι σήµερα πορεία.

Απόδειξη της επιτυχίας αυτής αποτελεί το καθεστώς υψηλών ποσοστών µίσθωσης των εµπορικών κέντρων (94%).

Πιο συγκεκριµένα, το πρώτο εξάµηνο του 2013 στο "Mediterranean Cosmos" στη Θεσσαλονίκη η πτώση του κύκλου εργασιών των καταστηµάτων περιορίστηκε οριακά κατά 1%, η επισκεψιµότητα παρουσίασε πτώση κατά 7% ενώ η εξαµηνιαία λειτουργική κερδοφορία παρουσίασε πτώση κατά 13%.

Αναφορικά µε το "The Mall Athens" η λειτουργική κερδοφορία µειώθηκε κατά 10% ενώ το πρώτο εξάµηνο του έτους ο τζίρος των καταστηµάτων και ο αριθµός των επισκεπτών παρουσίασαν πτώση κατά 9% και 3% αντίστοιχα.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστηµάτων στο "Golden Hall" επίσης για το πρώτο εξάµηνο του έτους κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά κατά 1% ενώ είναι αρκετά ενθαρρυντική η αύξηση του αριθµού των επισκέψεων κατά 3%. Αξίζει όµως να σηµειωθεί ότι από τον Μάιο µήνα µέχρι σήµερα το πρόσηµο είναι πλέον θετικό και για τα τρία εµπορικά κέντρα.

Η Μαρίνα του Φλοίσβου έχει επηρεαστεί σηµαντικά από την οικονοµική κρίση παρουσιάζοντας λειτουργικές ζηµιές €0,2 εκατ. σε σύγκριση µε €0,4 εκατ. πέρσι ενώ τα κτίρια γραφείων συνεισέφεραν στη λειτουργική κερδοφορία του Οµίλου €0,9 εκατ., οριακά πτωτικά σε σχέση µε το αντίστοιχο περσινό εξάµηνο.

Tα έσοδα από συµµετοχές και µερίσµαταεµφανίζονται αισθητά µειωµένα καθώς στο πρώτο τρίµηνο του 2012 συµπεριλήφθηκε στα αποτελέσµατα το µέρισµα των €3,7 εκατ. από τη συµµετοχή µας στη Eurobank Properties η
οποία δεν υφίσταται πλέον.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v