Καράτζης: Εσοδα 35,4 εκατ. ευρώ

Ενισχύθηκαν τα έσοδα του ομίλου, ενώ συγκρατήθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες.

Καράτζης: Εσοδα 35,4 εκατ. ευρώ

Ο Όμιλος εταιρειών Καράτζη, ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματά του για το πρώτο εξάμηνο του 2013 με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2013 σε €35,4 εκατ. έναντι €35,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Σημειώνεται ότι στα αποτελέσματα της περσινής περιόδου συμπεριλαμβάνεται και η δραστηριότητα της KARATZIS USA-LLC, η οποία πουλήθηκε το Σεπτέμβριο του 2012 στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού του Ομίλου. Σε σύγκριση με τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της περσινής περιόδου, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 12,1%, καθώς παρουσιάστηκε αύξηση σε όλους τους τομείς δραστηριότητας του Ομίλου.

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των πωλήσεων του ξενοδοχειακού τομέα (20,9%) που οφείλεται στην ευρύτερη ενίσχυση του αριθμού των αφίξεων, στην αναβάθμιση του ξενοδοχείου Nana Beach σε μονάδα πέντε αστέρων και στην εμπορική κεφαλαιοποίηση του δυνατού brand που έχει οικοδομηθεί μέσα από τη διαχρονική παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι τα έσοδα από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 56,6% καθώς μέσα στη χρήση ενεργοποιήθηκαν νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί.

Τα μικτά κέρδη του Ομίλου, ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του 2013 σε € 9,5 εκατ. έναντι € 8,4 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2012 ενισχυμένα κατά 12,1%. Αντίστοιχα το μικτό περιθώριο κέρδους βελτιώθηκε κατά 2,8 μονάδες και διαμορφώθηκε σε 26,7% επί του ενοποιημένου κύκλου εργασιών, έναντι 23,9% το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στη συνεισφορά των φωτοβολταϊκών σταθμών που δεν λειτουργούσαν στο σύνολο της αντίστοιχης περσινής περιόδου καθώς και στην αύξηση των τιμών και στην συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων της ξενοδοχειακής δραστηριότητας.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών & επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε € 7,8 εκατ. έναντι € 7,3 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2012 επιβαρημένα και από την εισφορά αλληλεγγύης στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 79,2% και ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του 2013 σε €6,1 εκατ. έναντι €3,4 εκατ.

Σημειώνεται ότι τα κέρδη προ φόρων της τρέχουσας χρήσης έχουν ενισχυθεί από και μη επαναλαμβανόμενο έσοδο από ανακτηθείσα επιχορήγηση ποσού € 2,6 εκατ.

Τέλος τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του Ομίλου διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2013 σε € 3,9 εκατ. έναντι € 3,1 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Σε επίπεδο χρηματοοικονομικής διαχείρισης οι ισχυρές θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες οι οποίες ανήλθαν στο εξάμηνο του 2013 σε €10,1 εκ. επέτρεψαν στον Όμιλο να μειώσει σημαντικά τον τραπεζικό δανεισμό του, με τον δείκτη δανειακής επιβάρυνσης να ανέρχεται στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης σε 53,5% έναντι 63,9% στην χρήση 2012.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω θετικών μεγεθών η διοίκηση του Ομίλου συνεχίζει και στο δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδιασμού, παρακολουθώντας αδιάλειπτα τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες που επικρατούν.

Κύριο σημείο αναφοράς για τον τομέα της βιομηχανικής δραστηριότητας αποτελεί η υλοποίηση της επένδυσης ύψους € 3 εκατ. στη βιομηχανική μονάδα παραγωγής διχτυών συσκευασίας για αγροτικές εφαρμογές που λειτουργεί στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου για την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου.

Σημειώνεται, ότι για το σύνολο της χρήσης στον τομέα της βιομηχανικής δραστηριότητας αναμένεται ενίσχυση των πωλήσεων κατά 10% περίπου. Σε ότι αφορά τον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στον οποίο για το σύνολο της χρήσης αναμένεται αύξηση πωλήσεων της τάξης του 15%, με το τέλος της τουριστικής περιόδου θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της επένδυσης στο ξενοδοχείο Nana Beach η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τετραμήνου του 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v