Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Βλέπει αύξηση EBITDA και το β’ εξάμηνο

Ο όμιλος παρουσίασε στο α' εξάμηνο βελτίωση των κερδών EBITDA στα 5,8 εκατ. ευρώ από 3,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Τα σχέδια για επέκταση του δικτύου ΙΚΕΑ.

Φουρλής: Βλέπει αύξηση EBITDA και το β’ εξάμηνο

Εκτιμήσεις για περαιτέρω βελτίωση των κερδών EBITDA και στο β' εξάμηνο της χρήσης διατύπωσε η διοίκηση του ομίλου Φουρλή κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου μισού του 2013.

Ο όμιλος παρουσίασε στο α' εξάμηνο βελτίωση των κερδών EBITDA στα 5,8 εκατ. ευρώ από 3,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012, παρά την μείωση των πωλήσεων στο τρέχον διάστημα στα 176,1 εκατ. ευρώ από 186,2 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σύμφωνα με τον CEO του ομίλου, κ. Απ. Πεταλά, η εξέλιξη αυτή οφείλεται αφενός στη διαρκή προσπάθεια μείωσης των λειτουργικών εξόδων αλλά και στη μικρή βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους που κατέγραψαν οι δραστηριότητες του ομίλου. Συγκεκριμένα, στη χονδρική ηλεκτρικών το μικτό περιθώριο βελτιώθηκε κατά 3%, κατά 1,7% στην Intersport, κατά 2% στη New Look και κατά 1% περίπου στην ΙΚΕΑ.

Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις, στο β' εξάμηνο του 2013 (το οποίο αποτελεί το δυνατό εμπορικό διάστημα του ομίλου) τα κέρδη EBITDA θα συνεχίσουν να βελτιώνονται με την πρόβλεψη να ξεπεράσουν τα 16 εκατ. ευρώ που ο όμιλος παρουσίασε στο σύνολο του 2012.

Σύμφωνα με τον κ. Πεταλά, στο γ' τρίμηνο του 2013 υπήρξαν ενδείξεις σταθεροποίησης της ζήτησης στην εσωτερική αγορά. Σε συνδυασμό με τις ελπίδες για ανακούφιση της οικονομίας μετά από μια θετική τουριστική περίοδο, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι ίσως το 2013 αποτελέσει τη χρονιά, όπου η ζήτηση θα αρχίσει να ανακάμπτει από τα χαμηλά επίπεδα όπου έχει διολισθήσει.

Σε ότι αφορά την εξέλιξη στις υπόλοιπες αγορές δραστηριοποίησης του ομίλου, η Κύπρος μετά την αστάθεια της περασμένης Άνοιξης, δείχνει να σταθεροποιείται. Σε Ρουμανία και Βουλγαρία, ο όμιλος καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρά το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον.

Τέλος, στην Τουρκία, η δραστηριότητα της Intersport αναπτύσσεται με διψήφιο ρυθμό, αν και ο όμιλος υφίσταται απώλειες στο τελικό αποτέλεσμα από συναλλαγματικές διαφορές. Σημειώνεται ότι στο α' εξάμηνο του 2013, οι πωλήσεις εξωτερικού διευρύνθηκαν περαιτέρω στο 32% του συνολικού τζίρου από 29,9% του περυσινού α' εξαμήνου.

Σε ότι αφορά τις νέες επενδύσεις, ο όμιλος προχωρά σε περιορισμένο άνοιγμα καταστημάτων Intersport έως το τέλος του 2013 (3-5 σημεία), αλλά και στη δημιουργία 2 νέων σημείων παραγγελιοληψίας ΙΚΕΑ κατά τα πρότυπα του καταστήματος στη Ρόδο.

Συγκεκριμένα, ήδη εγκαινιάστηκε σημείο στην Πάτρα ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου δημιουργείται αντίστοιχο σημείο στα Χανιά. Με βάση προβλέψεις τη διοίκησης του ομίλου, σε πλήρη ανάπτυξη και μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους και τα τρία αυτά νέα σημεία προώθησης των ΙΚΕΑ μπορούν να αποδώσουν 10 εκατ. ευρώ τζίρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v