Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG: Ανεβαίνει ο πήχης για μεγέθη από Νέα Ευρώπη

Στην άντληση του 20% των κερδών και του 30% των εσόδων του από τις δραστηριότητες στη Νέα Ευρώπη, το 2009, στοχεύει ο όμιλος EFG Eurobank, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ν. Νανόπουλος, μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη. Οι προοπτικές των νέων αγορών.

EFG: Ανεβαίνει ο πήχης για μεγέθη από Νέα Ευρώπη
Το 20% των συνολικών κερδών και το 30% των συνολικών εσόδων προσδοκά ο όμιλος της Eurobank να εισφέρουν έως το 2009 οι δραστηριότητές του στη λεγόμενη ”Νέα Ευρώπη”.

Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank, κ. Ν. Νανόπουλος, μιλώντας κατά τη διάρκεια παρουσίασης σε Έλληνες δημοσιογράφους που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την απόκτηση της Tekfenbank.

”Στο τέλος του 2006, θα έχουμε επενδύσει στη Νέα Ευρώπη κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ, θα έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο 700 και πλέον καταστημάτων και θα απασχολούμε περίπου 10.000 ανθρώπους”, είπε ακόμη ο κ. Νανόπουλος.

Αναφερόμενος στην τραπεζική διείσδυση στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ο κ. Νανόπουλος είπε ότι οι χώρες αυτές βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα και τη διείσδυση τραπεζικών εργασιών στην οικονομική δραστηριότητα. Όπως υπογράμμισε, ο εκεί δανεισμός των νοικοκυριών δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο το 10% του ΑΕΠ έναντι 57% κατά μέσο όρο στην Ε.Ε., γεγονός που δημιουργεί πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού των τραπεζικών συστημάτων στις χώρες αυτές, ο κ. Νανόπουλος έκανε λόγο για έντονες συνθήκες ανταγωνισμού, καθώς μεγάλοι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί όμιλοι έχουν εισέλθει δυναμικά στην αγορά μέσω εξαγορών εγχώριων τραπεζών.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε ευρωπαϊκούς κολοσσούς όπως η γαλλική Soc Gen, η ολλανδική ING, η ιταλική Unicredito και οι αυστριακές Erste και Raiffeisen που κατέχουν ήδη τις πρώτες θέσεις στις αγορές των χωρών αυτών.

”Αυτό δημιουργεί θετικές προοπτικές για το σύστημα στο σύνολό του αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και ισχυρή πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες”, τόνισε, προσθέτοντας ότι ”είμαστε σε θέση να τους ανταγωνιστούμε επί ίσοις όροις σε ό,τι αφορά την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών καθώς και την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών και των συστημάτων μας.

Οι επιδόσεις μας δείχνουν ότι έχουμε και τις ικανότητες και τα μέσα ώστε να λειτουργούμε επιτυχημένα με βάση τα πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά διεθνή πρότυπα”.

Σε ό,τι αφορά την Tekfenbank, που σήμερα διαθέτει δίκτυο 30 καταστημάτων και περίπου 600 υπαλλήλους, στην παρουσίαση επισημάνθηκε ο πολύ υψηλός δείκτης φερεγγυότητάς της, περίπου 24% για το 2005, καθώς και το ποιοτικά άριστο χαρτοφυλάκιό της, με πολύ χαμηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και με συνεχή ανάπτυξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τρία τελευταία χρόνια πέτυχε να τριπλασιάσει τα δάνειά της και να αυξήσει κατά 40% τις καταθέσεις της, ενώ δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

”Το Tekfengroup παραμένει στρατηγικός επενδυτής. Η στρατηγική μας για την ανάπτυξη της τράπεζας θα εστιαστεί στην επέκταση των δραστηριοτήτων της στην τραπεζική επιχειρήσεων, στις κεφαλαιαγορές και στην τραπεζική ιδιωτών”, είπε ο κ. Νανόπουλος.

Η διάσταση των κεφαλαιαγορών

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Ν. Καραμούζης, αναφερόμενος στις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες του ομίλου στην Τουρκία, όπου η Eurobank έχει από τον Οκτώβριο του 2001 ιδρύσει και λειτουργεί την EFG Instanbul Securities, επεσήμανε πως η Instanbul Sec. κατατάσσεται ανάμεσα στις δύο κορυφαίες χρηματιστηριακές στην Τουρκία οι οποίες συναλλάσσονται με διεθνείς θεσμικούς ”παίκτες”, ενώ στο 8μηνο του 2006 ο όγκος των συναλλαγών της ήταν στα 7,6 δισ. δολ. με έσοδα της τάξης των 13,2 εκατ. δολ.

Όπως ανέφερε ακόμη ο κ. Καραμούζης, στόχος του ομίλου είναι η λειτουργία ενός επενδυτικού οίκου σε κάθε αγορά όπου υπάρχει παρουσία του ομίλου, μέσα στα επόμενα ένα με δύο έτη, όπου και θα προσφέρουν πλήρη γκάμα υπηρεσιών, σε μετοχές, παράγωγα, ομόλογα, project και coroporate finance, καθώς και υπηρεσίες θεματοφυλακής.

Εκτενής ήταν η αναφορά του κ. Καραμούζη και στις δραστηριότητες treasury για τις οποίες μεταξύ άλλων επισήμανε ότι θα συνεισφέρουν στον όμιλο καθαρά κέρδη που θα ξεπεράσουν τα 125 εκατ. ευρώ, μέσα στο τρέχον έτος.

Ο όμιλος διαθέτει ήδη δραστηριότητες treasury στην Αθήνα, στη Σόφια στο Βουκουρέστι, στο Βελιγράδι, στην Κων/πολη και στη Βαρσοβία, ενώ συντόμως θα έχει παρουσία και στην Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v