Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλη η συμφωνία συνεργασίας ΜΕΤΚΑ - Alstom (upd5)

Υπεγράφη σήμερα η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της ALSTOM και της METKA στον τομέα των σταθμών παραγωγής ενέργειας και περιβαλλοντικών έργων για την Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το πλαίσιο της συμφωνίας. Θετικά σχόλια από αναλυτές.

Όλη η συμφωνία συνεργασίας ΜΕΤΚΑ - Alstom (upd5)
της Χρύσας Λιάγγου

Υπεγράφη σήμερα η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της ALSTOM και της METKA στον τομέα των σταθμών παραγωγής ενέργειας και περιβαλλοντικών έργων για την Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συνεργασία υπεγράφη από τους κ Πάτρικ Κρον, πρόεδρο & CEO της ALSTOM, κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, πρόεδρο του ομίλου Μυτιληναίος και κ. Ιωάννη Μυτιληναίο, πρόεδρο της METKA Α.Ε., εταιρίας του ομίλου Μυτιληναίος.

-----Tι ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου

Ιστορική ημέρα για τη ΜΕΤΚΑ χαρακτήρισε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος τη συμφωνία με την Alstom σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι Ι. Μυτιληναίος, Π. Κρον και Ευ. Μυτιληναίος. (Στη ΦΩΤΟ από αριστερά προς τα δεξιά).

Οι δύο όμιλοι θα διεκδικήσουν από κοινού στην Ελλάδα όλα τα ενεργειακά έργα στην ηλεκτροπαραγωγή, ιδιωτικά, άλλα και της ΔΕΗ.

Η πρώτη συνεργασία θα αφορά το σταθμό της ΔΕΗ στο Αλιβέρι. Οι όμιλοι προσβλέπουν πέρα από τα έργα κατασκευής και στα έργα επισκευών και αναβάθμισης παλαιών σταθμών.

Η Alstom έχει κατασκευάσει το 75% των έργων ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα και αυτό της δίνει προβάδισμα στην ανάληψη των έργων που θα προκύψουν, ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Τα ποσοστά συμμετοχής στο σχήμα που θα προκύψει από την συνεργασία θα καθορίζονται ανά περίπτωση και θα κυμαίνονται από 50%- 50% έως 70%- 30%.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μυτιληναίος επιβεβαίωσε ότι έχουν γίνει συζητήσεις για μετοχική συνεργασία η οποία δεν είναι εύκολη για λόγους νομικούς, αλλά το θέμα είναι ανοικτό μελλοντικά.

Τα κύρια σημεία που οδήγησαν τις εταιρίες σε συνεργασία είναι τα οφέλη που θα προκύψουν και τα οποία είναι τεχνολογικά, βιομηχανικά και γεωγραφικά.

Αναφορικά με την Ελλάδα το σχήμα θα είναι ανοικτό σε συνεργασία με τρίτους.

---Προβλέψεις για τα μεγέθη της ΜΕΤΚΑ το 2006

Ο κ. Ι. Μυτιληναίος προέβλεψε ότι το 2006 τα προ φόρων κέρδη της ΜΕΤΚΑ θα ανέλθουν στα 55 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις στα 300 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος περιέγραψε τη δυναμική πορεία της ΜΕΤΚΑ μετά την απόκτησή της από τον Όμιλο Μυτιληναίου, το 1999.

Τόνισε πως από το 1999 παρατηρήθηκε αύξηση 400% στις πωλήσεις, 800% στα κέρδη, 1000% στις ανεκτέλεστες παραγγελίες της εταιρίας, ενώ το εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρίας ενισχύθηκε κατά 400%.

----Αμεση και θετική υποδοχή από τους αναλυτές

Άμεση και ιδιαίτερα θετική ήταν η αντίδραση των αναλυτών των χρηματιστηριακών στη στρατηγική συνεργασία των δύο εταιριών, με την Piraeus Sec. να αυξάνει την τιμή – στόχο και την HSBC να ξεχωρίζει τρία οφέλη για την ελληνική επιχείρηση.

Ειδικότερα η Piraeus Sec. ενισχύει την τιμή – στόχο στα 10,6 ευρώ, από 9,5 πριν, διατηρώντας τη σύσταση ”outperform”.

Xαρακτηρίζει τη συνεργασία με τη Alstom στρατηγική κίνηση που ενισχύει σημαντικά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της, ενώ κρίνει ότι η εταιρία αντιπροσωπεύει έναν ”έξυπνο τρόπο” να τοποθετηθεί ο επενδυτής στην απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ενέργειας αλλά και στις αναπτυξιακές προοπτικές των βαλκανικών κρατών.

Η HSBC υπογραμμίζει πως η ΜΕΤΚΑ θα αποκτήσει τεχνογνωσία, μεγαλύτερη ασφάλεια στη διεθνή εξάπλωση και θα ωφεληθεί τεχνολογικά, γεωγραφικά και βιομηχανικά. Διατηρεί την θεωρητική τιμή των 9 ευρώ και τη σύσταση ”overweight”.

---- Το πλαίσιο της συμφωνίας

Ειδικότερα, οι εταιρίες συμφώνησαν να συνεργαστούν σε νέα ενεργειακά και περιβαλλοντικά έργα, στους τομείς του μάρκετινγκ, της ανάπτυξης αγοράς, προετοιμασίας προσφορών, υποβολής και διαπραγμάτευσης προσφορών, και σε περίπτωση ανάληψης έργου θα συνεργαστούν στην υλοποίησή του.

Επίσης, να συνεργαστούν στον τομέα της παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας, όπως εργασίες αναβαθμίσεων και ανακατασκευών.

Επιπλέον, η συμφωνία αφορά στην παραγωγή συγκεκριμένων τμημάτων εξοπλισμού που ενσωματώνονται σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο και τον λιγνίτη, καθώς και σε συστήματα προστασίας περιβάλλοντος.

Όπως επισημαίνεται, αυτή η συμφωνία συνεργασίας καλύπτει τα ενεργειακά έργα που θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα, και ύστερα από εκτίμηση ανά περίπτωση, τα έργα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει χώρες όπως Κύπρος, Αλβανία, Βουλγαρία, FYROM, Σερβία-Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Σλοβενία και Ρουμανία.

Στα νέα ενεργειακά έργα στην Ελλάδα, τις περισσότερες φορές θα ηγείται η ΜΕΤΚΑ ως γενικός εργολάβος. Με την υποστήριξη της ALSTOM, η METKA θα προετοιμάζει τις μελλοντικές προσφορές της, περιλαμβάνοντας φυσικά τον εξοπλισμό της ALSTOM, όπου αυτό είναι δυνατό.

Η ΜΕΤΚΑ θα ηγείται και των έργων που σχετίζονται με την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών καλύπτοντας τους λέβητες και τον περιβαλλοντικό εξοπλισμό, ενώ η ALSTOM θα ηγείται στα έργα που περιλαμβάνουν τον κύριο στροβιλικό εξοπλισμό (αεριοστροβίλους, ατμοστροβίλους και γεννήτριες).

Με τη συμφωνία αυτή και στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και των ενεργειακών εξελίξεων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης οι εταιρίες τοποθετούνται ώστε να προσφέρουν ολοκληρωμένες προτάσεις εξοπλισμού και υπηρεσιών για την κατασκευή αξιόπιστων, περιβαλλοντικά φιλικών νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύσιμα το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, και τον λιγνίτη.

Ταυτόχρονα μπορούν να υλοποιούν εργασίες συντήρησης χρησιμοποιώντας τα υψηλής και εξειδικευμένης τεχνολογίας για την προστασία του περιβάλλοντος προϊόντα της ALSTOM, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης.

Η ALSTOM και η ΜΕΤΚΑ συνεργάζονται με επιτυχία περίπου τρεις δεκαετίες στην Ελλάδα και αυτή η συμφωνία συνεργασίας θα ισχυροποιήσει και θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργιών μεταξύ τους.

Σχολιάζοντας την στρατηγική αυτή συμφωνία, ο κ. Πάτρικ Κρον, πρόεδρος & CEO της ALSTOM δήλωσε: ”Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας με τη ΜΕΤΚΑ.

Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με έναν αξιόπιστο κατασκευαστή σταθμών παραγωγής ενέργειας αναμφίβολα θα ισχυροποιηθούν και οι δύο εταιρίες στην προσπάθειά μας να μεγιστοποιήσουμε τη συμμετοχή μας στις εξελίξεις της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα και τις γειτονικές της χώρες.

Στη συμφωνία αυτή θα αξιοποιηθούν ιδιαίτερα οι εξειδικευμένες και καθιερωμένες τεχνολογίες μας, που προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα στους πελάτες μας, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως ο βαθμός απόδοσης των σταθμών, η περιβαλλοντική τους αποτελεσματικότητα και συμμόρφωση στις οδηγίες της Ε.Ε., καθώς και η παροχή μακροχρόνιων υποστηρικτικών υπηρεσιών λειτουργίας των σταθμών.



Ο κ. Ιωάννης Μυτιληναίος, πρόεδρος της METKA δήλωσε: ”Είμαστε υπερήφανοι που γίναμε η πρώτη και μόνη εταιρία στην Ελλάδα που διασφαλίζει μία τέτοια συμφωνία συνεργασίας, η οποία περιλαμβάνει και την προοπτική κατασκευής τμημάτων μηχανολογικού εξοπλισμού, με μία από τις πλέον καταξιωμένες διεθνώς και ηγετικές εταιρίες στον τομέα της ενέργειας. Η METKA θα συνεισφέρει σημαντικά στη συμφωνία, ενώ παράλληλα θα ωφεληθεί σε τεχνογνωσία διεθνούς ποιότητας διαδικασίες και οικονομικές προοπτικές. Θα είμαστε σε ακόμη καλύτερη θέση να προσφέρουμε στους πελάτες μας ολοκληρωμένες λύσεις σε εξοπλισμό και υπηρεσίες, καθώς και να συμβάλλουμε σημαντικά στη διάδοση περιβαλλοντικά βέλτιστων σταθμών παραγωγής ενέργειας, στην Ελλάδα και την ευρύτερη με μας περιοχή”.

Σημειώνεται πως η ALSTOM είναι διεθνώς καταξιωμένη εταιρία σχεδιασμού παραγωγής εξοπλισμού και θέτει σε λειτουργία σταθμούς παραγωγής ενέργειας υψηλής τεχνολογίας. Η ALSTOM κατέχει ηγετική θέση διεθνώς στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας με στερεά καύσιμα και στα συστήματα προστασίας του περιβάλλοντος, με εξειδίκευση στην καύση λιγνίτη.

Η ALSTOM δραστηριοποιείται στην Ελλάδα πολλές δεκαετίας και έχει παραδώσει εξοπλισμό και συστήματα που υποστηρίζουν περίπου το 70% της παραγόμενης ενέργειας στη χώρα.

Στη διεθνή αγορά, ALSTOM κατέχει ηγετική θέση με εγκατεστημένη ισχύ άνω του 25% της παγκόσμιας παραγόμενης ενέργειας. Δραστηριοποιείται διεθνώς στα ενεργειακά και σιδηροδρομικά έργα υποδομής, έχει παρουσία σε 70 χώρες και απασχολεί 60.000 εργαζομένους. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.alstom.com.

Η METKA είναι ηγετική βιομηχανία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και εξειδικεύεται στην κατασκευή ενεργειακών έργων. Αναλαμβάνει γενικές εργολαβίες, έχει δυνατότητες βιομηχανικής παραγωγής ενεργειακού εξοπλισμού και διαθέτει σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία σε ενεργειακά, περιβαλλοντικά και βιομηχανικά έργα στην Ελλάδα.

O όμιλος Μυτιληναίος αποτελείται από εταιρίες που δραστηριοποιούνται και κατέχουν ηγετική θέση στους τομείς μεταλλουργίας και μεταλλείων, ενέργειας, τεχνικών έργων και αμυντικής βιομηχανίας. Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1990, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχει ενοποιημένο κύκλο εργασιών άνω των 1 δισ. ευρώ και απασχολεί πάνω από 4.000 εργαζομένους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v