ΑΚΤΩΡ: Στο «παιχνίδι» για έργο 1 δισ. στη Ρουμανία

Μένουν στη διεκδίκηση της σύμβασης για την κατασκευή και εκμετάλλευση του οδικού άξονα Azuga - Brasov στη Ρουμανία οι κοινοπραξίες της ΑΚΤΩΡ με τη γαλλική Vinci και την αυστριακή Stragab και της Impregilo με την επίσης ιταλική Salini.

ΑΚΤΩΡ: Στο «παιχνίδι» για έργο 1 δισ. στη Ρουμανία

Η κοινοπραξία της ΑΚΤΩΡ με τη γαλλική Vinci και την αυστριακή Stragab και της Impregilo με την επίσης ιταλική Salini φέρονται να έχουν μείνει στη διεκδίκηση της σύμβασης για την κατασκευή και εκμετάλλευση του οδικού άξονα Azuga - Brasov στη Ρουμανία, προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρουμανική κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με δύο από τις τέσσερις κοινοπραξίες που είχαν συμμετάσχει στα παζάρια τα οποία ξεκίνησαν στις αρχές Μαΐου.

Οι άλλοι δύο διεκδικητές, η κοινοπραξία Spedition - Tehnostrade και ο κολοσσός China Communications Construction Company αποσύρθηκαν.

Το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προέβλεπε πως οι διαπραγματεύσεις με τους υποψηφίους θα διαρκέσουν μέχρι τον Αύγουστο και πως η σύμβαση παραχώρησης θα υπογραφεί τον Οκτώβριο.

Στον τοπικό Τύπο, πάντως, δημοσιεύονται δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες το έργο είναι πολύ δύσκολο από τεχνική και χρηματοοικονομική πλευρά.

Ο οδικός άξονας είναι τμήμα του περίφημου αυτοκινητοδρόμου Α3, που διέρχεται από την Τρανσυλβανία και συνδέει το Βουκουρέστι με τα ουγγρικά σύνορα.

Το έργο προωθείται επί δεκαετίες, εν μέσω καθυστερήσεων και αποχωρήσεων. Υπενθυμίζεται πως η κοινοπραξία Vinci - ΑΚΤΩΡ είχε κερδίσει στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας τον διαγωνισμό για τη σύμβαση παραχώρησης μεγάλου τμήματος του ίδιου οδικού άξονα (Azuga - Predeal), αλλά τελικά αποχώρησε από το έργο τον Απρίλιο του 2010.

Ως μία από τις αιτίες αποχώρησης θεωρείται το γεγονός πως λόγω της διεθνούς κρίσης η κοινοπραξία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που απαιτούνταν για τη χρηματοδότηση των εργασιών κατασκευής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v