Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Επενδυτικό πρόγραμμα 500 εκατ. σε δίκτυα

Οι συνολικές επενδύσεις του ομίλου ως το τέλος του έτους θα φτάσουν περίπου στο μισό δισ. ευρώ. Οι τομείς βασικών επενδύσεων θα είναι για την Ελλάδα τα δίκτυα 4G και VDSL. Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη για "συγκέντρωση" στα telecoms και μέρισμα.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Επενδυτικό πρόγραμμα 500 εκατ. σε δίκτυα

Επενδύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ θα υλοποιήσει το 2013 ο όμιλος ΟΤΕ με έμφαση στις υποδομές για τη δημιουργία δικτύων νέας γενιάς.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για τον σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου 2013, οι συνολικές επενδύσεις του ομίλου ως το τέλος του έτους θα φτάσουν περίπου στο μισό δισ. ευρώ. Οι τομείς βασικών επενδύσεων θα είναι για την Ελλάδα τα δίκτυα 4G και VDSL, ενώ στην περίπτωση της Cosmote Ρουμανίας έμφαση θα δοθεί στις επενδύσεις για υποδομές δικτύων 3G και 4G.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ τόνισε ότι τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα ο Οργανισμός έχει υλοποιήσει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ και όπως σημείωσε σίγουρα είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση σε υποδομές που έχει πραγματοποιηθεί το εν λόγω διάστημα στη χώρα.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ο κ. Τσαμάζ στάθηκε ιδιαίτερα στις επιδόσεις της σταθερής τηλεφωνίας σημειώνοντας ότι από την εποχή που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως CEO του ΟΤΕ είναι η πρώτη φορά που σε επίπεδο τριμήνου επιτεύχθηκε αύξηση της κερδοφορίας EBITDA σε απόλυτους όρους και μάλιστα με την εντυπωσιακή, όπως τη χαρακτήρισε, επίδοση 11%.

Στην ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή ελίτ

Ο κ. Τσαμάζ, αναφερόμενος στο σχέδιο αναχρηματοδότησης του δανεισμού που υλοποιεί ο ΟΤΕ, εκτίμησε ότι οι κινήσεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα ο Οργανισμός να συγκαταλέγεται πλέον στις καλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε ό,τι αφορά τη σχέση δανεισμού προς EBITDA, λαμβανομένου υπόψη και του χρονοδιαγράμματος της λήξης των δανείων.

«Μας πήρε χρόνια να επιστρέψουμε σε αυτήν τη θέση και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γι' αυτό», σημείωσε. Για το ίδιο ζήτημα, ο Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων του ομίλου Μπάμπης Μαζαράκης σημείωσε ότι στις 5 Αυγούστου αποπληρώθηκαν τα εναπομείναντα 714 εκατομμύρια από το δάνειο των 1.250 εκατ. ευρώ που έληγε.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα δανεισμού του ομίλου ΟΤΕ, η επόμενη λήξη δανείου τοποθετείται στις αρχές της επόμενης χρονιάς, οπότε τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο λήγουν συνολικά δάνεια 682 εκατ. ευρώ. Στον Φεβρουάριο του 2015 τοποθετείται η λήξη δανείου ύψους 788 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει και η λήξη δανείου 31 εκατ. ευρώ που αφορά την Globul, η πώληση της οποίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Τον Μάιο του 2016 λήγει δάνειο 895 εκατ. ευρώ καθώς και δάνειο 99 εκατ. ευρώ της Globul ενώ, τέλος, τον Φεβρουάριο του 2018 λήγει δάνειο ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Υπέρ της συγκέντρωσης της αγοράς

Ερωτηθείς από τους αναλυτές σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών που φέρνουν οι κινήσεις της Wind με τη Forthnet, ο κ. Τσαμάζ τάχθηκε υπέρ της συγκέντρωσης σε λιγότερα και ισχυρότερα σχήματα, ωστόσο διευκρίνισε ότι προς το παρόν ο ΟΤΕ δεν έχει κάποια προσέγγιση για το θέμα αυτό από άλλη εταιρεία.

Σε ερώτηση για τις κινήσεις του ΟΤΕ στην αγορά της Ρουμανίας, τώρα που η κυβέρνηση της χώρας προχωρά στην πώληση του ποσοστού της στη RomTelecom, τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο, ενώ σημείωσε ότι ο όμιλος θα αναμένει να δει πώς θα εξελιχθεί συνολικά η διαδικασία προκειμένου να κάνει τις δικές του κινήσεις.

Για το θέμα της μερισματικής πολιτικής, για την τρέχουσα χρονιά, από την πλευρά των στελεχών του ΟΤΕ εκείνο που τονίστηκε είναι ότι αυτό θα φανεί στο τέλος του χρόνου.

Επίσης σε ερώτηση αναλυτή για τη σχέση του ΟΤΕ με τον ρυθμιστή της αγοράς ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περιπετειώδης, ωστόσο επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και λόγω του καλοκαιριού, όπως σημείωσε με χιούμορ.

Τέλος, ο εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου ΟΤΕ, Ζαχαρίας Πιπερίδης, απαντώντας σε ερώτηση αν στην κινητή τηλεφωνία παρατηρείται μετακίνηση πελατών συμβολαίου στην καρτοκινητή, ανέφερε ότι υπάρχει όντως μια τέτοια τάση την οποία, πάντως ο ίδιος το απέδωσε αυτό στη γενικότερη μακροοικονομική κατάσταση και όχι στη δυναμική του ανταγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v