Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜΕΤΚΑ: Στρατηγική συμμαχία με την ALSTOM

Θέμα ελάχιστων ημερών είναι, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η επίσημη σύναψη συμφωνίας στρατηγικής σημασίας μεταξύ της ΜΕΤΚA του ομίλου Μυτιληναίου και του κορυφαίου διεθνούς ομίλου ενεργειακής τεχνολογίας ALSTOM.

ΜΕΤΚΑ: Στρατηγική συμμαχία με την ALSTOM
”Θέμα ημερών, πιθανώς και… ελάχιστων”, θεωρείται από έγκυρες πηγές του ενεργειακού χώρου η επίσημη σύναψη μεγάλης συμφωνίας ανάμεσα στην εισηγμένη εταιρία ΜΕΤΚΑ, θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου, και τον διεθνή κολοσσό του κατασκευαστικού χώρου, στον τομέα της ενέργειας, ALSTOM.

Εφόσον η συμφωνία λάβει σάρκα και οστά, όπως προεξοφλείται, θα πρόκειται για ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας κίνηση, ”με μεγάλες προεκτάσεις όχι μόνον για τον ελλαδικό χώρο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων”, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Και επισημαίνουν την τεχνολογία κατασκευής ενεργειακών έργων που διαθέτει η ALSTOM, την κορυφαία παγκοσμίως θέση της στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη (από τον οποίο παράγεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό ο ηλεκτρισμός της χώρας μας) αλλά και την ηγετική θέση που ήδη κατέχει ο ξένος όμιλος σε υφιστάμενα έργα της χώρας μας και της γύρω περιοχής.

Η ηγεσία του ομίλου Μυτιληναίου βρισκόταν το τελευταίο διάστημα σε διαπραγματεύσεις με εταιρίες αντίστοιχου βεληνεκούς με την ALSTOM (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τις Siemens και General Electric), φέρεται όμως να βρήκε περισσότερα κοινά σημεία με την πρώτη, οπότε η διαδικασία τείνει προς την πλήρη ολοκλήρωση της, κάτι που αναμένεται, εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου, να γίνει εντός των ημερών.

Το euro2day επικοινώνησε με τη διοίκηση του ομίλου, εκπρόσωπος της οποίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει, επαναλαμβάνοντας μόνον ότι η ΜΕΤΚΑ πράγματι διεξάγει διαπραγματεύσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Η γαλλική ALSTOM είναι κορυφαία στον κόσμο σε διάφορους κλάδους ενεργειακών έργων, διαθέτει παρουσία σε 70 διαφορετικές χώρες, 60.000 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών της τάξεως των 14 δισ. ευρώ ετησίως, το 90% του οποίου πραγματοποιείται εκτός Γαλλίας.

Η ALSTOM διαθέτει προηγμένο εξοπλισμό για την κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας κάθε είδους (υδροηλεκτρικές, λιγνιτικές, συνδυασμένου κύκλου κ.λπ.), ενώ ανάμεσα στα τελευταία συμβόλαια που υπέγραψε είναι η κατασκευή του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη στον κόσμο, δυναμικότητας 2.100 MW, στη Γερμανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v