Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Ανάπτυξη ΙΚΕΑ σε Ελλάδα-Βαλκάνια

Η εταιρία Φουρλής, που έχει στην Ελλάδα το franchise της σουηδικής εταιρίας επίπλων IKEA, είπε την Παρασκευή ότι θα πετύχει τους οικονομικούς της στόχους για το 2006 λόγω ισχυρής ανάπτυξης κυρίως στην αγορά κατοικίας.

Φουρλής: Ανάπτυξη ΙΚΕΑ σε Ελλάδα-Βαλκάνια
Η εταιρία Φουρλής, που έχει στην Ελλάδα το franchise της σουηδικής εταιρίας επίπλων IKEA, είπε την Παρασκευή ότι θα πετύχει τους οικονομικούς της στόχους για το 2006 λόγω ισχυρής ανάπτυξης κυρίως στην αγορά κατοικίας, όπως δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Φουρλής, Βασίλης Φουρλής, στο Reuters.

Αναλυτές είπαν ότι η Φουρλής ενισχύεται ιδιαίτερα από τα καταστήματα ΙΚΕΑ, με την ελληνική αγορά επίπλων να ευημερεί λόγω αυξημένης ιδιοκατοίκησης. Τα έσοδα από τα δύο καταστήματα ΙΚΕΑ που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν στο 44% των ενοποιημένων πωλήσεων των 407,5 εκατ. ευρώ πέρυσι και είναι από τα υψηλότερα από τις περίπου 30 εταιρίες που έχουν το franchise των IKEA σε όλο τον κόσμο.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε τις προβλέψεις μας”, είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Φουρλής, Βασίλης Φουρλής. Η Φουρλής, που δραστηριοποιείται επίσης στη χονδρική πώληση ηλεκτρικών συσκευών καθώς και στη λιανική πώληση αθλητικών ειδών, έχει πει ότι αναμένει προ φόρων κέρδη 34 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 448 εκατ. ευρώ φέτος, αύξηση 20% και 10% σε ετήσια βάση αντίστοιχα.

Η εταιρία σχεδιάζει να επεκτείνει περαιτέρω τα καταστήματα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα και την Κύπρο τον επόμενο χρόνο. ”Εκτιμούμε ότι το κατάστημα στην Αθήνα θα ανοίξει το Σεπτέμβριο του 2007. Το κατάστημα στην Κύπρο (θα ανοίξει) τον Ιούνιο του 2007”, είπε ο Φουρλής.

Ο Φουρλής είπε ότι αναμένει ετήσια έσοδα 40 έως 50 εκατ. ευρώ από το κατάστημα στην Κύπρο τα επόμενα τρία χρόνια και άνω των 200 εκατ. ευρώ από τα δύο καταστήματα στην Ελλάδα.

Η εταιρία θα επεκταθεί στη συνέχεια στα Βαλκάνια. Η Φουρλής είπε ότι αναζητά το κατάλληλο χώρο για να ανοίξει το πρώτο κατάστημα ΙΚΕΑ στη Βουλγαρία το 2008. ”Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να επιλέξουμε τον σωστό χώρο. Εάν ενοικιάσουμε (χώρο) οι επενδύσεις θα είναι πολύ χαμηλές. Δεν θα ξεπεράσουν τα 4-5 εκατ. ευρώ”, είπε ο Φουρλής.

Ο Φουρλής είπε ότι η εταιρία αποφάσισε να μην πωλήσει το υπόλοιπο ποσοστό 20% που κατέχει στην εταιρία λιανικής πώλησης ηλεκτρικών Κωτσόβολος. Η εταιρία πώλησε ποσοστό 21,5% της Κωτσόβολος στη Dixons το 2004 και συμφώνησε να πωλήσει το υπόλοιπο 20% στο βρετανικό όμιλο έως το 2009 με ελάχιστη τιμή 32 εκατ. ευρώ. ”Αποφασίσαμε να μην εξασκήσουμε το put option μας αυτή τη στιγμή”, είπε ο Φουρλής. ”Πιστεύουμε ότι θα πάρουμε του χρόνου παραπάνω από 32 εκατ. ευρώ, που είναι το ελάχιστο”.

Είπε ότι η εταιρία πιθανόν να καταβάλει υψηλότερο μέρισμα φέτος εάν πετύχει τους στόχους της για τη συνολική χρήση του έτους. ”Εάν η χρονιά κλείσει έτσι όπως πιστεύουμε, πιθανότατα θα έχουμε μια αύξηση στο μέρισμα τουλάχιστον 20% σε σχέση με πέρυσι”, είπε ο Φουρλής. Η εταιρία κατέβαλε μέρισμα 0,15 ευρώ ανά μετοχή το 2005.

Η μετοχή της Φουρλής διαπραγματεύεται 28,7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη για το 2006, σε premium έναντι διαπραγματευτή κερδών 20 για τον ευρωπαϊκό κλάδο οικιακών συσκευών. Αναλυτές είπαν ότι η εταιρία διαπραγματεύεται με premium, βάσει εκτιμήσεων ότι η επέκταση των ΙΚΕΑ τον επόμενο χρόνο θα ενισχύσει τα κέρδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v