Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Αναμένει στο ακουστικό για RomTelecom

Τις οριστικές αποφάσεις της ρουμανικής κυβέρνησης αναφορικά με τον τρόπο που θα επιλέξει να προχωρήσει στην πώληση του ποσοστού 45,99% που κατέχει στη RomTelecom θα αναμένει ο ΟΤΕ. Ναι από την ΕΕΤΤ σε κάποια από τα προγράμματα.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Αναμένει στο ακουστικό για RomTelecom
Τις οριστικές αποφάσεις της ρουμανικής κυβέρνησης αναφορικά με τον τρόπο που θα επιλέξει να προχωρήσει στην πώληση του ποσοστού 45,99% το οποίο κατέχει στη RomTelecom θα αναμένει ο ΟΤΕ, ο οποίος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνίας της Πληροφορίας της χώρας.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργό κ. Νίτσα, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η έξοδος του δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο της RomTelecom να γίνει μέσω της εισαγωγής των μετοχών της εταιρίας στο χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με τη συνεργασία συμβούλου που θα προσλάβει η κυβέρνηση της χώρας.

Η ρουμανική κυβέρνηση και ο ΟΤΕ, που είναι οι δύο μέτοχοι της RomTelecom, είχαν συμφωνήσει το 2011 για την εισαγωγή των μετοχών της εταιρίας στο χρηματιστήριο, ωστόσο η κίνηση με την οποία ήταν σύμφωνη και η Deutsche Telekom, η μητρική του ΟΤΕ, δεν έγινε λόγω αντιδράσεων που υπήρξαν σε πολιτικό επίπεδο.

Να σημειώσουμε ότι στα τέλη του 2010 - αρχές 2011, οπότε και οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε συζητήσεις για την εξαγορά από τον ΟΤΕ του ποσοστού του ρουμανικού δημοσίου, είχε καταγραφεί σημαντική οικονομική διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές αφού οι εκτιμήσεις από την πλευρά του Οργανισμού τοποθετούσαν την αξία του 45,99% της RomTelecom στα 300 εκατ. ευρώ και της κυβέρνησης σε περίπου 1 δισ. Ως εκ τούτου, οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν.

Σημειώνεται ότι η RomΤelecom πέρυσι είχε κέρδη 70,1 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 612 εκατ. ευρώ.

Ναι από την ΕΕΤΤ σε κάποια από τα προγράμματα

Εν τω μεταξύ, ορισμένα, χωρίς να είναι γνωστός ο αριθμός τους, από τα οικονομικά προγράμματα για το 2013 που είχε υποβάλει προς έγκριση ο ΟΤΕ ενέκρινε χθες η ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, και αυτό σημαίνει ότι κάποια από τα οικονομικά προγράμματα θα μείνουν «μετεξεταστέα» για τον Σεπτέμβριο αν δεν υπάρξει άλλη συνεδρίαση της ολομέλειας.

Η πληροφόρηση από την ΕΕΤΤ ήταν ιδιαίτερα φειδωλή αναφορικά με τα οικονομικά προγράμματα που πήραν το πράσινο φως. Μάλιστα, πηγές του ΟΤΕ σχολίαζαν επικριτικά τη διαφορετική μεταχείριση που επιφύλασσε η επιτροπή σε δύο υποθέσεις που εξέταζε η ολομέλεια. Χαρακτηριστικά, τονίστηκε ότι η επιτροπή έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση για την έγκριση της συνεργασίας Vodafone - Wind, όχι όμως και για την τύχη των οικονομικών προγραμμάτων του ΟΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v