Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΥΜΠ: ”Δυσκολίες με κοινοπραξία της TOUSA” (upd)

Τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Κοινοπραξία στην οποία μετέχει η TOUSA αναγνωρίζει με ανακοίνωσή της η Τεχνική Ολυμπιακή, προσθέτοντας ωστόσο πως η Transeastern είναι αυτόνομη Κ/ξία και οι δανειακές της υποχρεώσεις δεν είναι εγγυημένες από την ελληνική μητρική εταιρία ούτε από την Technical Olympic USA.

ΟΛΥΜΠ: ”Δυσκολίες με κοινοπραξία της TOUSA” (upd)
Τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η κοινοπραξία στην οποία μετέχει η TOUSA αναγνωρίζει με ανακοίνωσή της η Τεχνική Ολυμπιακή, επιβεβαιώνοντας χθεσινό ρεπορτάζ του euro2day.gr. Στην ανακοίνωση η εταιρία προσθέτει πως η Transeastern είναι αυτόνομη Κ/ξία, και οι δανειακές της υποχρεώσεις δεν είναι εγγυημένες από την ελληνική μητρική εταιρία ούτε από την Technical Olympic USA.

Υπενθυμίζεται πως όπως ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα του euro2day.gr, τα συνολικά κεφάλαια για την εξαγορά της Τranseastern ανήλθαν στα 857 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 165 αφορούσαν ρευστά, τα 580 εκατ. δάνεια, ενώ αναλήφθησαν υποχρεώσεις ύψους 112 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα και πάλι με δημοσιευμένα στοιχεία, η TOUSA, εισέφερε για την απόκτηση του 50% 90 εκατ. ευρώ σε μετρητά και bridge financing μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 20 εκατ. δολαρίων.

Επιπλέον, η κοινοπραξία επιβαρύνθηκε με 3ετούς διάρκειας δάνειο, ύψους 335 εκατ. δολαρίων, και 4ετές δάνειο μειωμένης εξασφάλισης 225 εκατ. δολαρίων, με την Deutsche Βank να αποτελεί τον βασικό δανειστή.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

”Η διεύθυνση του ομίλου της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ανακοινώνει ότι η εισηγμένη στο NYSE αμερικανική θυγατρική της εταιρεία TECHNICAL OLYMPIC USA INC. (TOUSA) προέβη σε ενημέρωση των δανειστών της Κ/ξίας της Transeastern για την οικονομική κατάσταση αυτής και τις συνθήκες της αγοράς κατοικίας στη Φλόριντα.

Κατά την ενημέρωση αυτή, η διεύθυνση της TOUSA ανέφερε ότι όταν σχηματίστηκε η Κ/ξία τον Αύγουστο του 2005, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Transeastern υπερέβαινε τις 3.000 κατοικίες και οι προβλέψεις για παραδόσεις μέσα στο 2006 ανέρχονταν σε 3.500 κατοικίες περίπου.

Από τότε, η αγορά κατοικίας της Φλόριντα παρουσίασε σημαντικές δυσκολίες, όπως μειωμένη ζήτηση, υπερπροσφορά νέων και παλαιών κατοικιών, αυξημένο ανταγωνισμό και έλλειψη επείγοντος ενδιαφέροντος για αγορά κατοικίας από την πλευρά των αγοραστών.

Αυτές οι συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ακυρώσεων στην αγορά νέων κατοικιών και τη δημιουργία πιέσεων στα περιθώρια κέρδους, λόγω των αυξημένων εκπτώσεων στις πωλήσεις και λόγω των υψηλότερων διαφημιστικών και μεσιτικών προμηθειών.

Αν και αναμέναμε μία σταδιακή ύφεση στην αγορά κατοικίας της Φλόριντα, οι συνθήκες διαμορφώθηκαν περισσότερο δυσμενείς από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί και επηρέασαν αρνητικά τη δυνατότητα της Κ/ξίας Transeastern να επαληθεύσει τις προβλέψεις της.

Η Κ/ξία έχει πάρει διάφορες πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους, τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών της και την αύξηση της ανταποδοτικότητας, αλλά δεν κατέστη δυνατόν με τις πρωτοβουλίες αυτές να αντιμετωπιστεί πλήρως η μείωση της κερδοφορίας που οφείλεται στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Επί του παρόντος, οι αναθεωρημένες προβλέψεις πωλήσεων και παραδόσεων της Κ/ξίας δεν είναι επαρκείς για να υποστηρίξουν την υπάρχουσα κεφαλαιακή δομή. Η Κ/ξία διερευνά εναλλακτικές δυνατότητες για την παροχή επαρκούς ρευστότητας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αίτημα προς τους δανειστές πρώτον για παραίτηση από τα δικαιώματά τους σε ενδεχόμενη αθέτηση υποχρεώσεων, δεύτερον για τη δυνατότητα να καταβληθούν εν καιρώ τα δάνεια από το revolving credit facility και τρίτον για αναδιάρθρωση των οικοπεδικών υποχρεώσεων (land bank obligations).

Επί του παρόντος, οι εταίροι της Κ/ξίας δεν προτίθενται να συνεισφέρουν επιπλέον κεφάλαια υπό την υπάρχουσα κεφαλαιακή δομή.

Επιπρόσθετα, η μητρική εταιρεία ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε, γνωστοποιεί ότι η Κ/ξία Transeastern είναι αυτόνομη Κ/ξία, και οι δανειακές της υποχρεώσεις δεν είναι εγγυημένες από την ελληνική μητρική εταιρεία ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε, καθώς και από την αμερικάνικη θυγατρική εταιρία της Technical Olympic USA Inc. (TOUSA) (non-recourse financing)”.

Σε νεότερη ανακοίνωσή της, η Τεχνική Ολυμπιακή γνωστοποίησε ανακοίνωση της TOUSA σε απάντηση αιτημάτων θεσμικών επενδυτών που έχουν σχέση με τη συνεισφορά των κερδών της κ/ξ Transeastern στα κέρδη της εταιρίας (TOUSA) και την πρόβλεψη των κερδών της.

Η κ/ξ Transeastern συνεισέφερε 4 εκατ. δολάρια από τα συνολικά 65,7 εκατ. δολ. που δημοσιεύτηκαν ως κέρδη από κοινοπραξίες για την περίοδο 1/1-30/6/06. Επιπροσθέτως, η πρόβλεψη των κερδών από κοινοπραξίες για το 2006 ποσού 115-130 εκατ. δολ. περιλαμβάνει προ φόρων κέρδη από την κ/ξ Transeastern της τάξεως των 6-9 εκατ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v