Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Mε επιτυχία η αναχρηματοδότηση του δανεισμού

Η χρηματοδότηση του στρατηγικού προγράμματος ανάπτυξης των ευρυζωνικών υποδομών της COSMOTE Ρουμανίας αποτελεί μια ακόμη επιτυχημένη κίνηση στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας της διοίκησης του ΟΤΕ για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του Ομίλου.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Mε επιτυχία η αναχρηματοδότηση του δανεισμού
Μια ακόμη επιτυχημένη κίνηση στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας της διοίκησης του ΟΤΕ για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του Ομίλου αποτελεί η χρηματοδότηση του στρατηγικού προγράμματος ανάπτυξης των ευρυζωνικών υποδομών της COSMOTE Ρουμανίας, θυγατρικής του Ομίλου ΟΤΕ, με δάνειο ύψους 225 εκατ ευρώ που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Το δάνειο, που από την διοίκηση ερμηνεύεται ως μια ακόμη απόδειξη της εμπιστοσύνης των αγορών στον ΟΤΕ και τις προοπτικές του, θα χρηματοδοτήσει την επέκταση του δικτύου 4G που υλοποιεί η COSMOTE Ρουμανίας, καθώς και το κόστος για την ανανέωση των αδειών φάσματος.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΤΕ η θυγατρική του COSMOTE Ρουμανίας θα λάβει 75 εκατομμύρια ευρώ απευθείας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και ποσό 150 εκατομμυρίων ευρώ μέσω κοινοπρακτικού δανείου στο οποίο συμμετέχουν διάφορες εμπορικές τράπεζες. Το δάνειο λήγει τον Απρίλιο του 2018.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ η σύναψη δανείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στο πολυεπίπεδο σχέδιο αναχρηματοδότησης του δανεισμού.

Ο κ. Τσαμάζ τόνισε ότι η εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στον Όμιλο ΟΤΕ ανοίγει νέους ορίζοντες και σε άλλες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε χώρες ευθύνης της, για ανάπτυξη μέσω συνεργασίας με ένα σημαντικό θεσμικό όργανο χρηματοδότησης.

Κάτω από τα 1,8 δισ. ο δανεισμός το τέλος του έτους

Η προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ΟΤΕ, που υλοποιεί εδώ και καιρό η διοίκηση, έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα καθώς ο Όμιλος κατάφερε όχι μόνο να περιορίσει το λειτουργικό του κόστος, κατά περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, και να διατηρήσει το περιθώριο EBITDA στο 35,4%, αλλά και να μειώσει τον καθαρό δανεισμό του κατά περισσότερο από 50% ή κατά περίπου 2,3 δισ. Ευρώ σε σχέση με τις αρχές του 2011.

Ως το τέλος του έτους αναμένεται ότι ο δανεισμός του Ομίλου θα έχει μειωθεί κάτω από το 1,8 δισ. ευρώ ενώ στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς βρίσκονταν στα 2,9 δισ. ευρώ, δηλαδή 1 δισ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με το τέλος του 2011.

Περιγράφοντας προς τους μετόχους του ΟΤΕ, κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση , τον σχεδιασμό της διοίκησης ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι στόχος της διοίκησης είναι να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του δανεισμού ώστε η εταιρεία τα επόμενα χρόνια, χωρίς δανειακά βάρη να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις της.

Σήμερα «κληρώνει» για τα πακέτα

Εν τω μεταξύ σήμερα αναμένεται ότι θα εξεταστούν από την Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων τα οικονομικά προγράμματα που έχει υποβάλλει για έγκριση ο ΟΤΕ από την περασμένη άνοιξη.

Από τα συνολικά 31 προγράμματα που έχει υποβάλλει για έγκριση ο ΟΤΕ έχουν εγκριθεί περίπου τα μισά ενώ τέσσερα είχαν «κοπεί». Στην σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να εξεταστούν όσα δεν είχαν εγκριθεί αλλά και τα «κομμένα» τα οποία υποβλήθηκαν εκ νέου από τον ΟΤΕ με βελτιώσεις που ζητούσε η ΕΕΤΤ.

Από τον ΟΤΕ εκφράζεται αισιοδοξία ότι σήμερα θα δοθεί το πράσινο φως καθώς σε περίπτωση που τα οικονομικά προγράμματα που αφορούν το 2013 δεν εγκριθούν σήμερα, τότε είναι πολύ πιθανό η έγκρισή τους να μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο ή και ακόμη αργότερα αφού λήγει η θητεία των μελών της Επιτροπής και αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στη σύνθεσή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v