Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ. Ολυμπιακή: Πρόβλημα σε κοινοπραξία της TOUSA

Την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος χρηματοδότησης στην κοινοπραξία (Joint Venture) Τranseastern στην οποία κατέχει ηγετικό ρόλο, γνωστοποίησε απόψε προς τους πιστωτές η θυγατρική της Τεχνικής Ολυμπιακής, Technical Olympic USΑ. Σημαντική πτώση της μετοχής στην Αμερική. Μόλις πριν ένα χρόνο είχε σχηματιστεί η κοινοπραξία.

Τ. Ολυμπιακή: Πρόβλημα σε κοινοπραξία της TOUSA
Την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος στην εξυπηρέτηση υποχρεώσεων του κοινοπρακτικού σχήματος (Joint Venture) Τranseastern, στη περιοχή της Φλώριδα, στο οποίο κατέχει ηγετικό ρόλο και ποσοστό 50%, γνωστοποίησε απόψε προς τους πιστωτές, η θυγατρική της Τεχνικής Ολυμπιακής, Technical Olympic USA (TOUSA).

Συνεπεία της παραπάνω ανακοίνωσης, η μετοχή της TOUSA κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 12%.

Η TOUSA απέδωσε το πρόβλημα στην μείωση της ζήτησης για κατοικίες στην περιοχή της Φλώριδα, όπου δραστηριοποιείται η κοινοπραξία, μείωση η οποία ήταν σημαντικά μεγαλύτερη απο την αναμενόμενη, με μεγάλη επίδραση στον κύκλο εργασιών και τις χρηματοροές.

Με βάση τις ανανεωμένες προβλέψεις για τις πωλήσεις και τα περιθώρια κέρδους, όπως αναφέρθηκε, η Τranseastern δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.

Η εταιρία υπογράμμισε ότι με την υπάρχουσα κεφαλαιακή διάρθρωση τόσο η ίδια όσο και τα υπόλοιπα μέλη του σχήματος δεν προτίθενται να διοχετεύσουν περαιτέρω κεφάλαια στο Joint Venture.

Τόνισε ωστόσο πως θα διερευνήσει τρόπους αναδιαρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων και ενίσχυσης της ρευστότητας.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, η TOUSA προέβλεπε τον Αύγουστο του 2005, οπότε και σχηματίστηκε το joint venture, ότι η συμμετοχή της στην κοινοπραξία Τranseastern θα συνέβαλε στα καθαρά κέρδη του 2006 κατά 35 εκατ. δολάρια.

Τα συνολικά κεφάλαια για την εξαγορά της Τranseastern ανήλθαν στα 857 εκατ. δολάρια εκ των οποίων τα 165 αφορούσαν ρευστά, τα 580 εκατ. δάνεια, ενώ αναλήφθησαν υποχρεώσεις ύψους 112 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα και πάλι με δημοσιευμένα στοιχεία η TOUSA εισέφερε για την απόκτηση του 50% 90 εκατ. ευρώ σε μετρητά και bridge financing μειωμένης εξασφάλισης ύψους 20 εκατ. δολαρίων.

Επιπλέον η κοινοπραξία επιβαρύνθηκε με 3ετούς διάρκειας δάνειο, ύψους 335 εκατ. δολαρίων και 4ετές δάνειο μειωμένης εξασφάλισης 225 εκατ. δολαρίων, με την Deutsche Βank να αποτελεί τον βασικό δανειστή.

Η TOUSA πάντως, όπως είχε σημειωθεί, δεν έχει αναλάβει εγγυήσεις για τα δάνεια της κοινοπραξίας.

Σε ανακοίνωση της που επίσης έγινε απόψε, η TOUSA επισημαίνει ότι στις τελευταίες εκτιμήσεις που είχε δημοσιοποιήσει για την συνολική κερδοφορία του 2006, υπολόγιζε κέρδη ύψους 6-9 εκατ. δολαρίων απο την συγκεκριμένη κοινοπραξία, κι ότι στο εξάμηνο κατέγραψε κέρδη 4 εκατ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v