Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Εξώδικο από ΣΥΕΤΕ για πρόωρες αποχωρήσεις

Εξώδικο προς τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας απέστειλε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας (ΣΥΕΤΕ), στο οποίο την κατηγορεί για ενέργειες που συνδέονται με πρόωρες αποχωρήσεις, επισημαίνοντας ότι είναι υπεύθυνη για την ελλειμματικότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

ΕΤΕ: Εξώδικο από ΣΥΕΤΕ για πρόωρες αποχωρήσεις
Εξώδικο προς τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας απέστειλε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας (ΣΥΕΤΕ), στο οποίο την κατηγορεί για ενέργειες που συνδέονται με πρόωρες αποχωρήσεις, επισημαίνοντας ότι είναι υπεύθυνη για την ελλειμματικότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Ειδικότερα, το κείμενο του εξωδίκου έχει ως εξής: ”Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ) κατ΄ επανάληψη έχει τονίσει ότι δεν προτίθεται να ανεχθεί επιλογές της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας που κατευθύνονται στην πρόκληση πρόωρης αποχώρησης υπαλλήλων και μάλιστα εν κρυπτώ, χωρίς να καλύπτετε τις κενές θέσεις εργασίας και τα ελλείμματα που προκαλούνται στα ασφαλιστικά ταμεία.

Γνωρίζετε ότι οι πρόωρες αποχωρήσεις επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά μας Ταμεία, προκαλούν και επιδεινώνουν ελλείμματα σε βαθμό που όχι απλώς φαλκιδεύουν αλλά απειλούν με αφανισμό τα δικαιώματα των ασφαλισμένων.

Συνεπώς, η κερδοφορία που επιδιώκετε να εμφανίσετε μέσω της ραγδαίας μείωσης του προσωπικού, προκύπτει παρανόμως όσο δεν λαμβάνετε πρόνοια για την παροχή προς τα Ταμεία του αντισταθμίσματος που αναλογεί για την αποτροπή ελλειμμάτων, έστω και κατά τον τρόπο που το άρθρο 69 του ν 3371/05 προβλέπει.

Αλλά ακόμη κι αν ανταποκριθείτε σε αυτή την υποχρέωση που ο νόμος επιβάλλει, παραμένει εξόχως αθέμιτη η επαύξηση κερδοφόρων αποτελεσμάτων, όταν αυτά πηγάζουν από τη μείωση των υπαλλήλων. Διότι τη δουλειά όσων αποχωρούν, επιφορτίζονται εκείνοι που παραμένουν, οι οποίοι καλούνται πλέον να εργάζονται αναπληρώνοντας δύο, τρία και περισσότερα άτομα.

Οι συνθήκες εργασίας έχουν πλέον υποβαθμισθεί στα κατώτατα όρια υγιεινής και ασφάλειας και οι επιπτώσεις στην ψυχοσωματική υγεία των εργαζομένων είναι αισθητές και οξύνονται σε τέτοιο βαθμό που υπάλληλοι, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στα όρια ηλικίας για τη λήψη ακόμη και ελαχιστότατης σύνταξης, εξωθούνται στην αποδοχή των προτάσεών σας για πρόωρη αποχώρηση.

Είναι προφανές ότι με την εξόντωση των εργαζομένων και την εξαφάνιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων κτίζετε μια αντιπαραγωγική πολιτική κερδών.

Οι πρακτικές της εν κρυπτώ δρομολόγησης δεκάδων αποχωρήσεων που καθημερινά μεθοδεύετε, δεν συμβαδίζουν ούτε με τις υποχρεώσεις πρόνοιας προς τους εργαζόμενους και συνταξιούχους ούτε με την κοινωνική ευθύνη που υποκριτικά διατείνεστε ότι επιδεικνύετε για την ανάπτυξη της οικονομίας και την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας. Είστε υπεύθυνοι για τα προβλήματα που δημιουργείτε στους εργαζόμενους. Είστε υπεύθυνοι για την ελλειμματικότητα των ταμείων μας.

Σας καλούμε να σταματήσετε αμέσως οποιαδήποτε ενέργεια προκαλεί πρόωρες αποχωρήσεις. Σας προειδοποιούμε ότι η παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά σας θα βρίσκει απάντηση κάθε φορά που θα επιχειρείτε ενέργειες οι οποίες αποσκοπούν στην απαλλαγή σας από υποχρεώσεις που σας βαρύνουν για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών μας ταμείων”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v