Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Περιμένουμε την πρόταση της Socar για ΔΕΣΦΑ

Μετά την κατ΄αρχήν συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ και τη βελτιωμένη στα 400 εκατομμύρια προσφορά της Socar, η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. αναμένει το τελικό κείμενο της πρότασης προκειμένου να το αξιολογήσει

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΕΛΠΕ: Περιμένουμε την πρόταση της Socar για ΔΕΣΦΑ

Εν αναμονή της οριστικής πρότασης της Socar για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ για τη ΔΕΠΑ και μετά τον αποτυχημένο πρώτο διαγωνισμό, παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η ισχύς του συμφωνητικού των ΕΛ.ΠΕ. με το ΤΑΙΠΕΔ για την από κοινού εξεύρεση αγοραστή για την εταιρία αερίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις εξελίξεις από το «μέτωπο» της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ιωάννης Κωστόπουλος, επεσήμανε ότι η εταιρεία δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για τις τελικές προτάσεις της αζέρικης εταιρείας.

Όπως είπε, η αρχική πρόταση εξαγοράς για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ περιείχε όρους (conditional). Μετά την κατ΄αρχήν συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ και τη βελτιωμένη στα 400 εκατομμύρια προσφορά της Socar, η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. αναμένει το τελικό κείμενο της πρότασης προκειμένου να το αξιολογήσει και να εισηγηθεί αναλόγως στο δ.σ. του ομίλου, το οποίο και θα αποφασίσει.

Σε ερωτήσεις για το κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα «δυσαρμονίας» μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛ.ΠΕ. στην αξιολόγηση της προσφοράς, ο κ. Κωστόπουλος εκτίμησε ότι οι όποιες διαφορές είναι μικρές και οι δυο πλευρές «θα τα βρουν».

Σε κάθε περίπτωση, από την επιτυχημένη ολοκλήρωση του ντίλ με το ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛ.ΠΕ. ευελπιστούν σε είσπραξη ποσού περί τα 200 εκατομμύρια, με το οποίο θα μπορέσουν να μειώσουν την χρηματοοικονομική επιβάρυνση της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΠΑ, τα ΕΛ.ΠΕ. παραμένουν σταθερά στην απόφαση αποεπένδυσης, κάτι όμως που δεν μπορούν να προσδιορίσουν χρονικά. Οποιοδήποτε σχόλιο απέφυγε ο κ. Κωστόπουλος για το πρόγραμμα πώλησης του μεριδίου του Δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σε επισημάνσεις δημοσιογράφων για ενδιαφέρον της Gazprom και άλλων ρωσικών εταιρειών, επεσήμανε ότι δεν έχει γίνει κάποια γραπτή εκδήλωσης πρόθεσης. Όπως δε είπε, οι δηλώσεις για ενδιαφέρον δεν έχουν κανένα κόστος, ενώ σχολίασε επιγραμματικά ότι μετά τον τεράστιο θόρυβο για το δεδομένο ενδιαφέρον της Gazprom να εξαγοράσει τη ΔΕΠΑ, τελικά η ρωσική εταιρεία δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v