ALTEC: Ακολουθεί εξάμηνο κρίσιμων αποφάσεων

«Πρέπει να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου και αυτό αφορά τις τράπεζες, οι οποίες είναι ταυτόχρονα και πιστωτές και μέτοχοι", δήλωσε ο κ. Α. Αθανασούλης.

ALTEC: Ακολουθεί εξάμηνο κρίσιμων αποφάσεων
Σε περίοδο πολύ σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον του ομίλου Altec αναμένεται να εξελιχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2013, καθώς από τη μια πλευρά οι τράπεζες πρόσφατα ξεκαθάρισαν με τις δικές τους εκκρεμότητες (βλέπε επανακεφαλαιοποιήσεις) και από την άλλη, ο εισηγμένος όμιλος χρειάζεται να αποκτήσει στρατηγικό σχεδιασμό για το μέλλον.

Αυτή είναι η άποψη του προέδρου της Altec κ. Αθ. Αθανασούλη, ο οποίος στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ανέφερε: «Πρέπει να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το στρατηγικό σχεδιασμό του ομίλου και αυτό αφορά τις τράπεζες, οι οποίες είναι ταυτόχρονα και πιστωτές και μέτοχοι. Θα πρέπει να επιλεγεί μέσα από διάλογο ένα σενάριο σαφές, καθαρό και συνεπές. Εμείς ως διοίκηση δεν υποστηρίζουμε ένα σχέδιο που θα αποσκοπεί συνεχώς στο να ρακανίζουμε δάνεια και συνεχώς να απαιτούμε χρήματα. Υπάρχουν και σενάρια που δεν θα απαιτήσουν ούτε ένα ευρώ από τις τράπεζες. Η βιωσιμότητα της Altec έχει αποδειχτεί και δεν αποτελεί θέμα συζήτησης».

Η Altec έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια, μεγάλο τραπεζικό δανεισμό και έντονα ζημιογόνα αποτελέσματα εδώ και αρκετά χρόνια. Ωστόσο, ο κ. Αθανασούλης εξέφρασε τη δική του άποψη για την πορεία της εισηγμένης:

«Η λογιστική απεικόνιση για το 2012 δεν παρουσιάζει την πραγματική πορεία της εταιρείας. Πέρυσι, σε μια πολύ δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονομία, ο όμιλος σημείωσε θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και μη επαναλαμβανόμενων εξόδων, τόσο ως σύνολο, όσο και σε επίπεδο κάθε εταιρείας ξεχωριστά. Παράλληλα, οι ζημιογόνες δραστηριότητες του εξωτερικού είτε έκλεισαν, είτε εκκαθαρίστηκαν και σήμερα διατηρούνται μόνο οι κερδοφόρες. Μάλιστα, έχει υπογραφεί MoU για την προσέλκυση επενδυτή στην Sysware Ρουμανίας. Επιπλέον, η Altec μείωσε τα έξοδά της και ανέβασε κατακόρυφα όλους τους δείκτες παραγωγικότητάς της».

Ανάλογη πορεία με πέρυσι παρά την επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς, βλέπει ο πρόεδρος της Altec και για το 2013: «Στην οικονομία τα πράγματα εξελίσσονται αρκετά δυσκολότερα από πέρυσι. Δεν πιστεύουμε πως μέσα στο δεύτερο εξάμηνο θα αποκατασταθεί η ρευστότητα, ούτε ότι θα γίνουν επενδύσεις. Αντίθετα, προβλέπουμε πως το διαθέσιμο εισόδημα και η κατανάλωση θα συνεχίσει να μειώνεται. Η κρίση –σε αντίθεση με αυτά που λέγονται από πολλούς- δεν φαίνεται να έχει πιάσει πάτο και δεν είμαστε βέβαιοι αν αυτό τον πάτο θα τον δούμε κάποια στιγμή φέτος, ή μέσα στο 2014.

Παρόλα αυτά, αναμένουμε πως ο όμιλος Altec θα σημειώσει θετικό πρωτογενές αποτέλεσμα, εκτός και αν η υπάρχουσα πολιτική ρευστότητα μετατραπεί σε πολιτική κρίση. Αν η γενικότερη κατάσταση εξελιχθεί όπως είναι σήμερα, τότε θα επιτύχουμε ότι προβλέπει το business plan και ενδεχομένως κάτι παραπάνω. Μέχρι τώρα, η δραστηριότητα μας στο software κινείται καλύτερα από πέρυσι, ενώ στο κομμάτι των δημόσιων έργων -παρά τη δυσπραγία που παρατηρείται στη λήψη αποφάσεων από την κυβέρνηση- από τις μέχρι τώρα κατακυρώσεις έχουμε μερίδιο αγοράς-έκπληξη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v