Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Η νέα ηγεσία και η επόμενη ημέρα

Η αναδιάρθρωση και η επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα πρώτος στόχος για τη νέα διοίκηση του ομίλου. Στο επίκεντρο η διεκδίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ο εξορθολογισμός εντός και εκτός συνόρων.

Eurobank: Η νέα ηγεσία και η επόμενη ημέρα

Σε τροχιά ταχείας αναδιάρθρωσης εισέρχεται η Eurobank μετά και τις αλλαγές στην κορυφή της διοικητικής της πυραμίδας, οι οποίες θα ανακοινωθούν επισήμως το αργότερο αύριο το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετοχών της.

Όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επέλεξε για διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank τον Χρήστο Μεγάλου και για μη εκτελεστικό πρόεδρο τον Γιώργο Δαυϊδ, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο παίρνει θέση και ο Τάκης Αράπογλου ως μη εκτελεστικό μέλος.

Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, εκτιμούν ότι αδύνατο σημείο της επιλογής του Χρήστου Μεγάλου, είναι η έλλειψη γνώσης της τράπεζας «εκ των έσω», γεγονός που εξηγεί και τις επιφυλάξεις που είχε η Τράπεζα της Ελλάδος, δεδομένου και του στόχου για επαναφορά της τράπεζας στον ιδιωτικό τομέα, εντός του 2013.

Από αυτή την άποψη, σημειώνουν, η επιλογή του είναι ένα «στοίχημα».

Συμπληρώνουν ωστόσο ότι ο κ Μεγάλου είναι έμπειρος επενδυτικός τραπεζίτης κι ότι είναι ο άνθρωπος που έχει κάνει τα περισσότερα deals στην ελληνική τραπεζική αγορά, δρώντας συμβουλευτικά από την θέση του στην Credit Suisse. «Γνωρίζει τα της αναδιάρθρωσης στον τραπεζικό κλάδο αλλά και την επίτευξη deals», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει, βέβαια, αφορά το τι θα πράξει το ΤΧΣ με το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο πρέπει να πουληθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση των 8,1 δισ. ευρώ.

Τις τελευταίες εβδομάδες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξέταζε το ενδεχόμενο το νέο ΤΤ να περάσει στον έλεγχο της Εurobank, προκειμένου να την ενισχύσει και να βελτιώσει την χρηματοοικονομική της κατάσταση.
Το ζήτημα, όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, παραμένει ανοιχτό, δεδομένου ότι για το νέο ΤΤ ελπίζεται ότι μπορεί να υπάρξει ενδιαφέρον από κάποιο ξένο επενδυτή, ενώ αναμένεται να ενδιαφερθούν επίσης οι όμιλοι της ΕΤΕ και της Alpha Bank.

Οι σχεδιασμοί

Οποία κι αν είναι η εξέλιξη με το νέο ΤΤ, η Εurobank εισέρχεται σε τροχιά πώλησης αφού προηγηθεί, όμως, η αναδιάρθρωση στο εσωτερικό, όσο και στις θυγατρικές εκτός Ελλάδας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει εξορθρολογισμός στο δίκτυο των καταστημάτων, στο προσωπικό και εν γένει στις λειτουργικές δαπάνες.
Σημειώνεται ότι η εντολή της τρόικας προς τη διοίκηση του ΤΧΣ είναι να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι πωλήσεις των τραπεζών τις οποίες ελέγχει το Ταμείο, εφόσον βέβαια κριθούν συμφέρουσες οι τιμές.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως ενώ ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank και της Εθνικής οι αρμόδιοι δεν έχουν ακόμη προβεί σε επίσημη ανακοίνωση για την οριστική παύση της συγχώνευσης οπότε τυπικά τουλάχιστον, το θέμα παραμένει ανοικτό, όσο το deal βρίσκεται σε... αναστολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v