Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αττικής: Ολοκληρώθηκε η εξάσκηση δικαιωμάτων

Από τις αιτήσεις για κάλυψη αδιάθετων θα κριθεί και το τελικό ύψος κάλυψης της ΑΜΚ με στελέχη της τράπεζας να αισιοδοξούν ότι θα επιτρέψει στην Αττικής να παραμείνει η μόνη αμιγώς ιδιωτική τράπεζα.

Αττικής: Ολοκληρώθηκε η εξάσκηση δικαιωμάτων

Με μερική επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων για την αύξηση κεφαλαίου της Αττικής και ξεκίνησε η διαδικασία για τη διάθεση αδιάθετων μετοχών, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως την Παρασκευή.

Παρά την επιδείνωση του κλίματος που προκάλεσε η πολιτική αβεβαιότητα και η επακόλουθη αύξηση του ρίσκου χώρας, τα αποτελέσματα της εξάσκησης των δικαιωμάτων χαρακτηρίζονται ως ικανοποιητικά από στελέχη της τράπεζας, τα οποία σημειώνουν ότι εξ αρχής σημείο κλειδί ήταν και παραμένει οι αιτήσεις κάλυψης αδιάθετων μετοχών.

Με δεδομένο ότι το νέο Τ.Τ. που ελέγχει το 22,43% του μετοχικού κεφαλαίου της Αττικής και το Παρακαταθηκών και Δανείων που κατέχει το 19,28% της τράπεζας δεν άσκησαν, όπως είχαν ενημερώσει, τα δικαιώματα που τους αναλογούσαν, ήταν εξ αρχής αναμενόμενο ότι θα υπάρξουν αδιάθετες μετοχές.

Από τις αιτήσεις για κάλυψη αδιάθετων θα κριθεί και το τελικό ύψος κάλυψης της ΑΜΚ με στελέχη της τράπεζας να αισιοδοξούν ότι θα επιτρέψει στην Αττικής να παραμείνει η μόνη αμιγώς ιδιωτική τράπεζα, προχωρώντας αν χρειασθεί και σε συμπληρωματικές κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας - το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ που σήμερα κατέχει το 42,7% των μετοχών της άσκησε πλήρως τα δικαιώματά του και δεν αποκλείεται να προχωρήσει στην αγορά αδιάθετων μετοχών, με στόχο το ποσοστό του μετά την ΑΜΚ στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica να ανέλθει σε 51,18%.

Η Αττικής υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου ύψους 199,4 εκατ. ενώ προχωρά και σε έκδοση ισόποσου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Μετά την ΑΜΚ ο βασικός δείκτης εποπτικών κεφαλαίων Core Tier I θα ανέλθει στο 14,7% από 5,72% που είναι σήμερα, ενώ η ΤτΕ έχει ορίσει ως χαμηλότερο όριο του δείκτη το 6%.

Επίσης, με το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης, όπως σημειώνεται στο ενημερωτικό, η τράπεζα θα καταστεί βιώσιμη και θα έχει τη δυνατότητα της απευθείας χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, καθώς έως σήμερα αντλούσε ρευστότητα μόνο από τον ELA. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Μαΐου είχε λάβει 585 εκατ. ευρώ από τον ELA.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v