Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Τα σχέδια της επόμενης μέρας

Παρούσα στις απορροφήσεις των τραπεζών που θα πουλήσει το ΤΧΣ, αναδιάταξη των θυγατρικών του εξωτερικού, πώληση μη χρηματοοικονομικών assets και περαιτέρω περιορισμός του κόστους οι στόχοι της επόμενης μέρας.

ΕΤΕ: Τα σχέδια της επόμενης μέρας
Πρωταγωνιστικό ρόλο με έντονη εμπλοκή στις απορροφήσεις μη βιώσιμων αλλά και βιώσιμων τραπεζών αναμένεται να διαδραματίσει το προσεχές διάστημα ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, μετά την κάλυψη του 10,8% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια.

Το προφανές εγχείρημα στο μέτωπο των εξαγορών αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, την πώληση του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ήδη προσλάβει σύμβουλο την Goldman Sachs για να διερευνήσει το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων τραπεζών για την απόκτησή του. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για την εξαγορά του νέου Τ.Τ.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται ο όμιλος να εξετάσει και άλλες επιλογές στην περίπτωση όπου το ΤΧΣ ανοίξει τον κύκλο πώλησης κι άλλων περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει.

Αναδιάταξη θυγατρικών

Στους άμεσους στόχους της τράπεζας περιλαμβάνονται οι κινήσεις που θα ενισχύσουν έτι περαιτέρω τους κεφαλαιακούς της δείκτες, γεγονός που θα περιγράφει με σαφή τρόπο στο πλάνο αναδιάρθρωσης, το οποίο θα καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός των επόμενων εβδομάδων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της τράπεζας θα προχωρήσει στη στοχευμένη πώληση θυγατρικών του μη χρηματοοικονομικού τομέα - πλην του ήδη δρομολογημένου εγχειρήματος που αφορά τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Σημαντική πτυχή της στρατηγικής του συμμαζέματος είναι η επανεξέταση των θυγατρικών που διατηρεί ο όμιλος στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με αιχμή τη Finansbank.

Η διοίκηση του ομίλου τηρεί σιγή ιχθύος για το τι εξετάζει σχετικά με το μέλλον της τουρκικής θυγατρικής. Παράγοντες της αγοράς, όμως, υποστηρίζουν ότι "τώρα, χωρίς την πίεση του χρόνου και της ανάγκης κεφαλαίων για τη διατήρηση του ιδιωτικού της χαρακτήρα, η Εθνική θα διερευνήσει κάτω από διαφορετικό πρίσμα της επιλογές της".

Μείωση του κόστους

Πηγές της διοίκησης τονίζουν ότι σύντομα θα δρομολογηθούν επιπλέον διαδικασίες για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους της τράπεζας. Εκκρεμεί, εξάλλου, η εφαρμογή του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, την οποία είχε αποφασίσει η διοίκησή της και αφορούσε περίπου 2.000 εργαζόμενους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις για να προχωρήσει το πρόγραμμα, καθώς για να υλοποιηθεί η τράπεζα πρέπει να πληρώσει στα ταμεία των εργαζομένων της τα απαραίτητα κονδύλια.

Χρηματοδότηση

Πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Αλέξανδρος Τουρκολιάς τόνισε ότι η τράπεζα θα συμβάλει στην αναστύλωση της ελληνικής οικονομίας μέσω της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Βέβαια, για να γίνει αυτό με ένταση η χώρα θα πρέπει να διατηρήσει τη σταθερή της πορεία και να συνεχιστεί η επιστροφή των καταθέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v