ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Πώς θα επεκταθεί στον αγροτικό τομέα

Ο CEO της εταιρείας τόνισε πως η ζήτηση του κλάδου εμπορίας σιδήρου-χάλυβα έχει υποστεί μείωση της τάξεως του 70% σε σχέση με το 2008 και αυτό έχει επηρεάσει αναμφίβολα όλες τις επιχειρήσεις.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Πώς θα επεκταθεί στον αγροτικό τομέα
«Δεν μπορώ να γνωρίζω αν και πότε θα ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα, ή αν και πότε θα εξοφληθούν οι εργολάβοι από το ελληνικό δημόσιο. Βλέπω ωστόσο ότι η μέχρι τώρα κατάσταση στην αγορά παραμένει δύσκολη και δεν αναμένω βελτίωση το 2013» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΑΣΤΡΟΝ κ. Αθανάσιος Καλπίνης.

Ο CEO της εταιρείας τόνισε πως η ζήτηση του κλάδου εμπορίας σιδήρου-χάλυβα έχει υποστεί μείωση της τάξεως του 70% σε σχέση με το 2008 και αυτό έχει επηρεάσει αναμφίβολα όλες τις επιχειρήσεις.

Σημείωσε ωστόσο πως η ΕΛΑΣΤΡΟΝ έχει καταφέρει να μειώσει δραστικά το κόστος της, να περιορίσει κατά πολύ τη μέση περίοδο πίστωσης προς τους πελάτες της και να βελτιώσει τη διαχείριση των αποθεμάτων της, με αποτέλεσμα να διαθέτει πολύ καλύτερη ρευστότητα σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό και να έχει περιορίσει τον κίνδυνο λόγω και της ασφάλισης των πιστώσεων. «Πάμε πολύ συντηρητικά, χωρίς ρίσκο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αποστάσεις από όσους αναμένουν άμεση ανάκαμψη στην οικονομία κράτησε και το μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης, κ. Κων/νος Γιαννίρης: «Εκτιμώ ότι η Ευρώπη δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση και έτσι θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να πάρει αποφάσεις που θα τη βγάλουν από το αδιέξοδο. Αυτό θα βοηθήσει τις βιομηχανίες, πλην όμως δεν θα πρέπει να περιμένουμε την επιστροφή στην... εικονική πραγματικότητα του παρελθόντος».

Ουσιαστικά, πολιτική της ΕΛΑΣΤΡΟΝ είναι να μείνει όσο το δυνατόν αλώβητη κατά την περίοδο της κρίση, προκειμένου να εκμεταλλευθεί την ανάκαμψη, όποτε αυτή και αν έρθει: «εμείς θα υπάρχουμε και την επόμενη μέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανάσιος Καλπίνης.

Νέες δραστηριότητες

Πέραν αυτών, πολιτική της ΕΛΑΣΤΡΟΝ είναι να διευρύνει την γκάμα των δραστηριοτήτων της, έτσι ώστε να βελτιώσει τη λειτουργική της κερδοφορία (EBITDA). Η επέκταση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες ήταν η πρώτη της κίνηση, η αποδοτικότητα της οποίας περιορίστηκε μετά τις πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που θέσπισε το δημόσιο.

Η νέα δραστηριότητα που σχεδιάζεται μέσω της θυγατρικής ΕΛΑΣΤΡΟΝ Αγροτική αφορά την παραγωγή ντομάτας με τη μέθοδο της υδροπονικής. Αρχικά η καλλιέργεια θα ξεκινήσει το 2014 σε έκταση 22 στρεμμάτων, με προοπτική σε μια πενταετία να καλλιεργείται το σύνολο της υπάρχουσας έκτασης των 225 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΑΣΤΡΟΝ κ. Στυλιανό Κουτσοθανάση, η υδροπονική αποτελεί μέθοδο παραγωγής μέσω πετροβάμβακα σε ελεγχόμενες συνθήκες και με απόδοση μεγαλύτερη από τις άλλες μεθόδους καλλιέργειας. Το θετικό επίσης είναι πως η εισηγμένη δεν θα επιβαρύνεται με κόστος ενέργειας, καθώς έχει αναλάβει την εκμετάλλευση (μαζί με τα Πλαστικά Θράκης) γεωθερμικού πεδίου στην Ξάνθη (του υπεδάφους δηλαδή της αγροτικής έκτασης).

Στα θετικά της προσπάθειας είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ελλειμματική χώρα στο προϊόν της ντομάτας, γεγονός που θα συμβάλλει στη διάθεση του παραγόμενου προϊόντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v