Euromedica:Οι «πίσω γραμμές» του deal

H Euromedica θεωρεί πως το σχεδιαζόμενο deal είναι απαραίτητο και προς το συμφέρον τόσο της ίδιας, όσο και των τραπεζών. H εισηγμένη είχε καθαρό δανεισμό κάτι παραπάνω από 350 εκατ. Oι απαιτήσεις της από πελάτες ανέρχονταν στα 161,7 εκατ.

Euromedica:Οι «πίσω γραμμές» του deal
Τα λεφτά των ξένων υπάρχουν, το συζητούμενο deal μπορεί να έχει και «ουρά» που θα ευνοήσει τόσο τον εισηγμένο όμιλο όσο και την ελληνική οικονομία, ωστόσο χρειάζονται ακόμη κάποια πράγματα για να προχωρήσει.

Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει η διοίκηση της Euromedica, καθώς, σύμφωνα με κύκλους που πρόσκεινται στην πλευρά Λιακουνάκου:

Πρώτον, το υποψήφιο fund είναι σοβαρό, διαθέτει πολύ μεγάλο ύψος κεφαλαίων, προερχόμενο από κατοίκους διαφόρων χωρών.

Και δεύτερον, το ίδιο fund θα μπορούσε ενδεχομένως -κάτω από προϋποθέσεις- να επενδύσει μελλοντικά κι άλλα λεφτά στη Euromedica και στην ελληνική οικονομία γενικότερα, πέρα από τα εκατό εκατομμύρια που αναφέρονται στο χθεσινό δελτίο τύπου της εισηγμένης.

Γενικότερα, η πλευρά της Euromedica θεωρεί πως το σχεδιαζόμενο deal είναι απαραίτητο και προς το συμφέρον τόσο της ίδιας, όσο και των τραπεζών. Και αυτό καθώς η εισηγμένη είχε στις 31/3/2013 καθαρό δανεισμό κάτι παραπάνω από 350 εκατ. ευρώ, όταν οι απαιτήσεις της από πελάτες ανέρχονταν την ίδια ημερομηνία στα 161,7 εκατ. ευρώ.

Από τη στιγμή μάλιστα που ο μεγαλύτερος πελάτης του ομίλου (ελληνικό δημόσιο) δεν έχει πληρώσει μέχρι σήμερα ούτε σεντς στους παρόχους ιδιωτικής υγείας  εύκολα εξηγείται και το μεγάλο ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Euromedica.

Προϋπόθεση βέβαια για να ολοκληρωθεί το deal είναι -σύμφωνα με το δελτίο τύπου- «η έγκριση των εμπλεκόμενων πιστωτικών ιδρυμάτων». Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα συζητήσεις, με βασικό διαπραγματευτή της εισηγμένης τον γνωστό μέχρι πρότινος τραπεζίτη κ. Θεόδωρο Πανταλάκη και τη στήριξη του μέλους του διοικητικού συμβουλίου (με πείρα στον τραπεζικό τομέα) Πέτρου Λυριτζή.

Αν και η εταιρεία δεν έχει αναφέρει τίποτε σχετικό, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως πιθανότατα οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν από τη μια πλευρά μια άμεση μεγάλη καταβολή στις τράπεζες (εκ των 100 εκατομμυρίων που θα βάλει το ξένο fund) και από την άλλη πλευρά μια συνολική ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου, η οποία θα εμπεριέχει χρονική επιμήκυνση και πολύ πιθανόν κάποιας μορφής «κούρεμα».

Η πλευρά της Euromedica επίσης θέλει να «περάσει» την κίνηση αυτή ως ιδιαίτερα ωφέλιμη και για την ελληνική οικονομία γενικότερα: «Η συμφωνία είναι μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στον τομέα της υγείας στη χώρα τα τελευταία χρόνια και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης προς τον όμιλο αλλά και τις προοπτικές που διαφαίνονται στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα».

Μάλιστα, η διοίκηση της Euromedica αναζητά εδώ και πολύ καιρό στρατηγικό επενδυτή, λόγω όχι μόνο της ανάγκης για την αποπληρωμή και ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της, αλλά και για τη διεθνοποίηση των εργασιών του ομίλου, είτε προσελκύοντας ασθενείς από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, είτε αναλαμβάνοντας τη διαχείριση ξένων μονάδων στο εξωτερικό.

Η κίνηση αυτή συνάδει και με τις γενικότερες απόψεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών, ο οποίος έχει επισημάνει την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας του ιδιωτικού κλάδου υγείας στη χώρα, επισημαίνοντας τη δυσκολία μακροπρόθεσμης επιβίωσης για όσες επιχειρήσεις ασχοληθούν αποκλειστικά με τη νοσηλεία ασφαλισμένων των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v