Μαΐλλης: Στα €8 εκατ. οι ζημίες στο τρίμηνο

Οι ζημίες μετά φόρων για τον όμιλο της Μαΐλλη ανήλθαν σε 8 εκατ. ευρώ έναντι 3,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Οι πωλήσεις μειώθηκαν οριακά, κατά 1,4% το 1ο τρίμηνο του 2013.

Μαΐλλης: Στα €8 εκατ. οι ζημίες στο τρίμηνο

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου της Μαΐλλη στο πρώτο τρίμηνο του 2013 επηρεάστηκε αρνητικά από την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ωστόσο, η βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους και η συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του λειτουργικού EBITDA.

Πιο συγκεκριμένα:

Οι πωλήσεις μειώθηκαν οριακά, κατά 1,4% το 1ο τρίμηνο του 2013 συγκριτικά με το 1ο τρίμηνο του 2012Το Μικτό Περιθώριο Κέρδους βελτιώθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2012Το λειτουργικό ΕΒΙΤDA αυξήθηκε κατά 12.3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Πορεία οικονομικών μεγεθών:

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Μ. Ι. Μαΐλλη κατά το 1ο τρίμηνο του 2013 ανήλθε σε 66,96 εκ€, παρουσιάζοντας μείωση 1,4% σε σύγκριση με το 2012, ως αποτέλεσμα της μείωσης στη ζήτηση στα διαρκή αγαθά, λόγω της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη.  

Το μικτό περιθώριο κέρδους στο 19.1% ήταν υψηλότερο κατά 0.4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά ως αποτέλεσμα της αύξησης του περιθωρίου μικτού κέρδους καθώς και της ευρύτερης συμμετοχής στις πωλήσεις του Ομίλου των συσκευαστικών μηχανών.

Εξαιρουμένων των έκτακτων εσόδων και εξόδων που οφείλονται κυρίως σε συναλλαγματικές διαφορές, προβλέψεις για υποτίμηση αποθέματος, απομείωση απαιτήσεων καθώς και έξοδα αναδιάρθρωσης, το λειτουργικό EBITDA του 1ου τριμήνου του 2013 διαμορφώθηκε σε 3,1 εκ € (έναντι 2,8 εκ€ το 2012), ως αποτέλεσμα εκτός της αύξησης του μικτού περιθωρίου κέρδους και της συγκράτησης των εξόδων. Αντίστοιχα το  συνολικό EBITDA διαμορφώθηκε στα 2,3 εκ€ (έναντι 2,2 εκ€ για το 2012).

Οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν σε 6,1 εκ€ έναντι 3,3 εκ€ την αντίστοιχη περίοδο του 2012 ενώ οι ζημιές μετά φόρων ανήλθαν σε 8,0 εκ€ έναντι 3,7  εκ€ την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Η διεύρυνση των ζημιών οφείλεται στην αρνητική επίδραση των συναλλαγματικών διαφορών και στην αναβαλλόμενη φορολογία σε σύγκριση με το 2012.

Προοπτικές:

Το 2013, η απόδοση του Ομίλου αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζεται από την ύφεση της βιομηχανικής δραστηριότητας και τις ασθενείς οικονομίες της Ευρωζώνης. Ο Όμιλος συνεχίζει να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των πωλήσεων, στην περαιτέρω βελτιστοποίηση του κόστους παραγωγής, στη συγκράτηση των δαπανών και στην εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας για την υλοποίηση των στόχων του.

Ενέργειες άρσης της επιτήρησης

Επιπλέον σε ανακοίνωσή της η Μαίλλης υπενθυμίζει ότι το σύνολο των μετοχών της Εταιρείας παραμένει στην κατηγορία "Επιτήρησης" όπου μεταφέρθηκε στις 3/4/2009 με την από 3/4/2009 απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α.

Ο λόγος για την ένταξη στην κατηγορία "Επιτήρησης" ήταν ότι σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση της 31/12/2008 διαπιστώθηκε ότι οι ζημιές κατά τη χρήση διαμορφώθηκαν σε επίπεδο μεγαλύτερο από 30% της καθαρής θέσης χωρίς να έχουν γίνει ενέργειες για την βελτίωση αυτής μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (άρθρο 3.1.2.5. του κανονισμού του Χ.Α.).

Η Εταιρεία έκτοτε έχει βάλει σε εφαρμογή ένα συνολικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και μείωσης κόστους, τα αποτελέσματα του οποίου έχουν ήδη γίνει εμφανή στη βελτίωση των λειτουργιών της Εταιρείας και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων. Η δεύτερη φάση του προγράμματος ανασυγκρότησης συνεχίζεται, και αναμένουμε περαιτέρω μείωση των εξόδων και του κόστους παραγωγής καθώς υλοποιούνται οι υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2011 ολοκληρώθηκε χρηματοοικονομική αναδιάρθωση του Ομίλου Μαΐλλη με την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού συνολικού ύψους 190 εκατομμυρίων Ευρώ και την κεφαλαιοποίηση δανειακών απαιτήσεων των εταιρικών πιστωτών, ύψους 74,9 εκατομμυρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v