Nexans:Γερό «debate» με μετόχους μειοψηφίας

Οι σχέσεις καχυποψίας μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Oυσιαστικά η μειοψηφία φοβάται πως η διοίκηση λειτουργεί προς όφελος του μεγάλου μετόχου (της πολυεθνικής) και σε βάρος των ιδίων.

Nexans:Γερό «debate» με μετόχους μειοψηφίας
«Μια από τα ίδια» είχαμε στην τακτική γενική συνέλευσης της Τρίτης, καθώς για μια ακόμη χρονιά οι μέτοχοι μειοψηφίας της εισηγμένης εταιρείας εξέφρασαν έντονα παράπονα προς τη διοίκηση της Nexans Hellas.

Οι σχέσεις καχυποψίας μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και ουσιαστικά η μειοψηφία φοβάται πως η διοίκηση λειτουργεί προς όφελος του μεγάλου της μετόχου (της πολυεθνικής Nexans) και σε βάρος των ιδίων.

Από τη μια πλευρά του λόφου, βρίσκεται αριθμός μακροπρόθεσμων μετόχων που δεν δρα συντονισμένα, αλλά ελέγχει αξιοσημείωτο ποσοστό της εισηγμένης. Και από την άλλη, οι εκάστοτε πρόεδροι της Nexans Hellas με μόνιμο παρόντα τον εδώ και περίπου είκοσι χρόνια διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Δημήτρη Καλογερά.

Ειδικότερα τώρα στη γενική συνέλευση αυτής της εβδομάδας, τα βασικότερα ερωτήματα που τέθηκαν προς τη διοίκηση, ήταν:

• Πώς η Nexans Hellas που πέτυχε πέρυσι ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων υποχρεώθηκε σε ζημιογόνο αποτέλεσμα;

• Γιατί η διοίκηση της εταιρείας «εξάντλησε» τα όρια της αυστηρότητας των ΔΛΠ και το 2012 ενέταξε τόσο ζημία από παράγωγα προϊόντα (που ουσιαστικά θα αντισταθμιστεί μέσα στη φετινή χρονιά) όσο και άλλη πρόβλεψη που δεν ήταν υποχρεωτικό να υπολογιστεί μέσα στο 2012;

• Γιατί μια τόσο σύγχρονη παραγωγική μονάδα όπως αυτή της Φθιώτιδας δεν είναι σε θέση να δώσει μερίσματα στους μετόχους;

Ζητήθηκαν επίσης διευκρινήσεις για τις εμπορικές και δανειακές σχέσεις μεταξύ της Nexans Hellas και της μητρικής της (πολυεθνικής) εταιρείας, καθώς για το ύψος των προμηθειών που δίδονται για τις πωλήσεις στο εξωτερικό.

Τι απαντά η διοίκηση

Από την πλευρά της η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, απάντησε τα εξής:

• Ο πρόεδρος της εισηγμένης κ. Giuseppe Borreli σημείωσε πως είναι πολιτική του oμίλου να μην διανέμεται μέρισμα στις θυγατρικές όπου δεν υπάρχουν κέρδη και πως οι προμήθειες που δίδονται για τις εξαγωγές είναι της τάξεως του 3% και ανταποκρίνονται στις ισορροπίες της αγοράς, ιδίως όταν αυτές κατευθύνονται σε μη ευρωπαϊκές χώρες.

• Ο διευθύνων σύμβουλος της Nexans Hellas κ. Δημήτρης Καλογεράς ανέφερε πως η μητρική πολυεθνική εταιρεία δάνεισε την εισηγμένη με 3,5% το 2011, με 5,1% το 2012, ενώ από την 1η Απριλίου του 2013 το σχετικό επιτόκιο υποχώρησε στο 3,5%. Συμπλήρωσε μάλιστα πως το σχετικό επιτόκιο επηρεάζεται από τον εκάστοτε κίνδυνο της χώρας και πως ήταν πολύ χαμηλότερο από το 7,5% που προσέφερε μεγάλη ελληνική τράπεζα.

• Τέλος, σε ότι αφορά τις αγορές της Nexans Hellas από τον μητρικό όμιλο, ο κ. Καλογεράς απάντησε πως η Nexans Hellas αγοράζει βέργες χαλκού, ενώ ο όμιλος αγοράζει χαλκό με τη μορφή ανοδίου και στη συνέχεια τον επεξεργάζεται, πριν το δώσει στην Nexans Hellas. Η τελευταία, καταβάλλει τις χρηματιστηριακές τιμές του χαλκού συν ένα μικρό υπερτίμημα για την επεξεργασία που γίνεται.

Η φετινή πορεία

Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, η Nexans Hellas αύξησε τις πωλήσεις της από τα 24,4 στα 31 εκατ. ευρώ, γυρίζοντας το τελικό αποτέλεσμα από ζημίες ενός εκατ. ευρώ σε κέρδη 598 χιλ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Giuseppe Borreli δήλωσε πως το ελληνικό εργοστάσιο είναι από τα πλέον παραγωγικά του ομίλου και πως μετά την σταθεροποίηση της κατάστασης σε κάποιες ξένες αγορές, οι παραγγελίες της εταιρείας ξεκίνησαν και πάλι να υλοποιούνται. Στόχος είναι η διεύρυνση των μεριδίων αγοράς στην εσωτερική αγορά και η αύξηση των εξαγωγών στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Να σημειωθεί πως δεν είναι η Nexans Hellas που έχει αναλάβει το έργο της υπόγειας διασύνδεσης μεταξύ Αττικής και Εύβοιας, αλλά άλλη θυγατρική του ομίλου Nexans.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v