Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ε.Ι. Παπαδόπουλος:Μάθημα επιχειρείν στα δύσκολα

Για μία ακόμη χρονιά η ελληνική βιομηχανία Ε.Ι. Παπαδόπουλος που συμπλήρωσε πέρυσι 90 έτη παρουσίας στην αγορά κατάφερε να ενισχύσει τις πωλήσεις να αυξήσει τα μερίδιά της και να διατηρήσει υψηλή κερδοφορία.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ε.Ι. Παπαδόπουλος:Μάθημα επιχειρείν στα δύσκολα

Μαθήματα επιχειρείν και στους δύσκολους καιρούς συνεχίζει να δίνει η Ε.Ι. Παπαδόπουλος, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται η Ιωάννα Παπαδοπούλου, η οποία δηλώνει βιομήχανος και ουχί επιχειρηματίας. Για μία ακόμη χρονιά η ελληνική βιομηχανία, που συμπλήρωσε πέρυσι 90 χρόνια παρουσίας στην αγορά, κατάφερε να ενισχύσει τις πωλήσεις της, να αυξήσει τα μερίδιά και να διατηρήσει υψηλή κερδοφορία. 

Την ίδια ώρα, αυξημένο, έστω και οριακά, εμφανίζεται το κονδύλι των αμοιβών προσωπικού (σ.σ. η εταιρεία συνεχίζει να πληρώνει με βάση την παλαιά εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας), ενώ οι αμοιβές προς τα μέλη διοικήσεως μειώθηκαν κατά 14,3% στα 367.379 ευρώ και η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου προς τη γενική συνέλευση είναι για μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2012, παρά την υψηλή κερδοφορία.

Η εταιρεία, η οποία πριν από λίγο διάστημα εισήλθε και στην αγορά του συσκευασμένου ψωμιού -υλοποιώντας επένδυση 6,5 εκατ. ευρώ και προσλαμβάνοντας 55 άτομα-, αύξησε την περασμένη χρονιά τις πωλήσεις της, έστω και οριακά 2,1%, με αποτέλεσμα αυτές να ανέλθουν στα 121,009 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή πραγματοποιήθηκε, όπως σημειώνεται στην ετήσια έκθεση της Ε.Ι. Παπάδοπουλος, χωρίς να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων της και οφείλεται, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, στην επιτυχία της όχι μόνο να διατηρήσει, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και να αυξήσει το μερίδιο αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη προ φόρων, ενισχύθηκαν και αυτά οριακά 1,8% στα 12,527 εκατ. ευρώ, ενώ τα  κέρδη μετά από φόρους μειώθηκαν κατά 14,8% ή 1,4 εκατ. ευρώ, διαμορφούμενα στα 8,312 εκατ. ευρώ. Η μείωση των κερδών μετά από φόρους οφείλεται στην επιβάρυνση της χρήσης 2012 με πρόσθετο αναβαλλόμενο φόρο, λόγω της αύξησης του συντελεστή φόρου εισοδήματος (από 20% σε 26%).

Ο αυξημένος αυτός συντελεστής, που θα ισχύει από το 2013, υποχρέωσε την εταιρεία να αναθεωρήσει την πρόβλεψη που είχε δημιουργήσει για αναβαλλόμενους φόρους. Αυτό επιβάρυνε τα αποτελέσματα του 2012 με πρόσθετο αναβαλλόμενο φόρο ύψους 1,4 εκατ. ευρώ περίπου.

Για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση της Ε.Ι. Παπαδόπουλος εκτιμά ότι η εταιρεία θα διατηρήσει ικανοποιητική δραστηριότητα, στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά του 2012. Για να επιτύχει αυτόν τον στόχο επικεντρώνει τις προσπάθειές της στα μερίδια και στις ευκαιρίες που πιθανόν να προκύψουν από την αναδιοργάνωση της αγοράς, στην αύξηση της εξαγωγικής της δραστηριότητας και στη συγκράτηση των έξοδων.

Σχετικά με τη μερισματική πολιτική, το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2012. Σημειώνεται ότι πέρυσι η γενική συνέλευση είχε αποφασίσει τη διανομή μερίσματος ύψους 4 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2011. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v