Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Ανοδος κερδοφορίας 65% στο 6μηνο

Αύξηση κατά 65% εμφάνισαν τα κέρδη του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στο εξάμηνο και διαμορφώθηκαν στα 546,2 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους σημείωσαν άνοδο 17% και διαμορφώθηκαν στα 887 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από προμήθειες έφτασαν τα 238 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 20% έναντι του 2005.

Εθνική: Ανοδος κερδοφορίας 65% στο 6μηνο
Αύξηση κατά 65% εμφάνισαν τα κέρδη του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στο εξάμηνο και διαμορφώθηκαν στα 546,2 εκατ. ευρώ.

Οι συγκλίνουσες προβλέψεις των αναλυτών όπως τις συγκέντρωσε το euro2day.gr έκαναν λόγο για άνοδο της τάξης του 61,4% έως τα 560,4 εκατ. ευρώ.

Το ROE της τράπεζας έφτασε σε ιστορικό υψηλό (34,5%), ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους σημείωσαν άνοδο 17% και διαμορφώθηκαν στα 887 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από προμήθειες έφτασαν τα 238 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 20% έναντι του 2005.

Οι συνολικές χορηγήσεις του ομίλου σημείωσαν άνοδο 17% έως τα 32,8 εκατ. ευρώ, με τη λιανική να σημειώνει βελτίωση κατά 26% και το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο να βρίσκεται υψηλότερα κατά 30%.

Παρά την ανάπτυξη των εργασιών του Ομίλου και την επέκτασή του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η αύξηση των λειτουργικών δαπανών σε σχέση με το α’ 6μηνο 2005 παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, αναφέρει η ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες προσωπικού (μη συμπεριλαμβανομένων των δαπανών εθελουσίας εξόδου) ανήλθαν σε 424 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6%, ενώ τα γενικά έξοδα και οι αποσβέσεις ανήλθαν σε Euro238 εκατ. αυξημένα κατά 6% έναντι του α’ 6μήνου 2005.

Η συγκράτηση των δαπανών, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων, οδήγησε σε περαιτέρω αποκλιμάκωση του δείκτη αποτελεσματικότητας του Ομίλου σε επίπεδα κάτω από το 50%.

Ο Βασικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώνεται σε 13.1%, αυξημένος κατά 90 μονάδες βάσης σε σχέση με το 12μηνο 2005. Αντίστοιχα, ο Κύριος Βασικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (Core Tier I) διαμορφώνεται σε 9.8%, επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από το ελάχιστο προβλεπόμενο από τις εποπτικές αρχές, ”που διασφαλίζει στον Όμιλο την απρόσκοπτη ανάπτυξη των εργασιών του στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”.

Τα κέρδη προ φόρων από τις δραστηριότητες στη Ν.Α. Ευρώπη κινήθηκαν ανοδικά κατά 28% και έφτασαν τα 52 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση, τους πρώτους έξι μήνες του έτους η φυσική παρουσία του Ομίλου ενισχύθηκε με τη δημιουργία 22 νέων μονάδων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό καταστημάτων σε 279, ενώ στο πλαίσιο της οργανικής ανάπτυξης του Ομίλου σχεδιάζεται η λειτουργία 65 επιπλέον καταστημάτων μέχρι το τέλος του έτους.

Οι χορηγήσεις του Ομίλου στην περιοχή σημείωσαν αύξηση 43% σε σχέση με το α’ 6μηνο του 2005 υπερβαίνοντας τα 2,5 δισ. ευρώ. Η λιανική τραπεζική αποτέλεσε για μια ακόμη φορά την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, με το συνολικό χαρτοφυλάκιο λιανικής να αυξάνεται με ρυθμό της τάξης του 76% σε ετήσια βάση διαμορφώνοντας το μερίδιο αγοράς του Ομίλου στο επίπεδο του 8%.

Η θετική πορεία των εργασιών στην περιοχή συνέβαλε στην εντυπωσιακή βελτίωση της κερδοφορίας του Ομίλου, με τα προ φόρων κέρδη των μονάδων των θυγατρικών της ΝΑ Ευρώπης να προσεγγίζουν πλέον τα 52 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 28% σε ετήσια βάση παρά την αυξημένη ανάγκη επενδύσεων και εν γένει δαπανών εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης του δικτύου καταστημάτων. Αυτό το επίπεδο κερδοφορίας αντιπροσωπεύει πλέον το 10% των συνολικών προ φόρων κερδών του Ομίλου.

”Tα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2006 επιβεβαιώνουν για ακόμη μία φορά τη δυνατότητα της Εθνικής Τράπεζας να προσφέρει υψηλές αποδόσεις στους μετόχους της.

Με απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 30%, ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζες συγκαταλέγεται στους πιο αποδοτικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ευρώπης. Η υψηλή κερδοφορία που επιτεύχθηκε στο α! εξάμηνο είναι αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και των προσπαθειών που έχουν γίνει για συγκράτηση των εξόδων. Η μέχρι σήμερα θετική πορεία του Ομίλου δεν αποτελεί για μας λόγο εφησυχασμού.

Η επιτυχία της πρόσφατης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, η ολοκλήρωση της εξαγοράς του 46% της Finansbank αλλά και οι διαφαινόμενες προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης της παρουσίας μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να πραγματοποιήσουμε το στρατηγικό μας στόχο και να αναδείξουμε την Εθνική Τράπεζα ως το κορυφαίο πιστωτικό ίδρυμα στην περιοχή”, δήλωσε ο κ. Τάκης Αράπογλου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ικανοποιημένη σε γενικές γραμμές από τα αποτελέσματα εξαμήνου της Εθνικής Τράπεζας δηλώνει η HSBC. Όπως αναφέρει, οι επιδόσεις του δευτέρου τριμήνου επιβεβαιώνουν το ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Εθνικής, που είναι η θετική ”ευαισθησία” της στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Σύμφωνα με την HSBC, η Εθνική φαίνεται να βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις ανταγωνίστριες τράπεζες στην Ελλάδα, όσον αφορά την απορρόφηση των επιπτώσεων από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό. Η HSBC δίνει τιμή στόχο 39,4 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση ”overweight” για την τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v