Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Υψηλό το τίμημα για κυπριακά υποκαταστήματα

Πολύ υψηλότερο από τις αντίστοιχες συναλλαγές στην Ελλάδα, το τίμημα που πλήρωσε η Τ. Πειραιώς για τα κυπριακά υποκαταστήματα, τόνισε ο Κ. Λοϊζίδης. Δεν είχε γίνει due diligence, αναλάβαμε ρίσκα, σημείωσε.

Πειραιώς: Υψηλό το τίμημα για κυπριακά υποκαταστήματα
Η τιμή πώλησης που συμφωνήθηκε συνολικά και για τα τρία δίκτυα καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών ήταν πολύ υψηλότερη από τις αντίστοιχες συγκρίσιμες συναλλαγές στην Ελλάδα, ανέφερε σήμερα σε διάσκεψη τύπου το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς Κωνσταντίνος Λοϊζίδης.

Ανέδειξε παράλληλα τους κινδύνους που ανέλαβε η Τρ. Πειραιώς καθώς δεν έγινε due diligence των δανειστικών χαρτοφυλακίων πριν τη συμφωνία.

Η Τράπεζα Πειραιώς βρέθηκε στο προσκήνιο αυτή τη βδομάδα μετά την ανακοίνωση αρνητικής υπεραξίας €3,4 δισ. από την αγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών.

Η ΚΤ ανέφερε σε επιστολή της στη βουλή ότι το δανειακό χαρτοφυλάκιο των τριών τραπεζών, ύψους €23,9 δισ. πωλήθηκε με αποτίμηση €16,2 δισ. λόγω των συσσωρευμένων προβλέψεων επί του δανείων και της εκτίμησης της Pimco για μελλοντικές ζημιές.

Απαντώντας σε ερώτηση σε ποιο βαθμό η τιμή πώλησης αντικατοπτρίζει τις συνθήκες της αγοράς και πώς συγκρίνεται με τις χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών, ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι «έχουν γίνει πρόσφατα τρεις πωλήσεις ξένων τραπεζών στην Ελλάδα».

«Και στις τρεις περιπτώσεις οι ξένες μητρικές τράπεζες (οι Societe Generale και Credit Agricole Γαλλίας και η BCP Πορτογαλίας δέχθηκαν ουσιαστικά μηδενικό τίμημα πώλησης (περίπου €2 εκ.), να ανακεφαλαιοποιήσουν πλήρως τις τράπεζες (€3,7 δισ.) και επιπρόσθετα ανέλαβαν την υποχρέωση να επενδύσουν σημαντικά ποσά (πέραν των €550 εκ.) στις αυξήσεις κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών».

«Ουσιαστικά πλήρωσαν για να φύγουν από την Ελλάδα», τόνισε.

«Επίσης ο λόγος Price to Book των πλείστων ελληνικών τραπεζών ήταν αρνητικός».

Όπως είπε, αν η αρχική συμφωνημένη τιμή ήταν 67% των κεφαλαιακών αναγκών όπως διαμορφώθηκαν χρησιμοποιώντας το ακραίο σενάριο της Pimco, συμπεραίνεται ότι «η τιμή πώλησης που συμφωνήθηκε συνολικά και για τα τρία δίκτυα καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών ήταν πολύ υψηλότερη από τις αντίστοιχες συγκρίσιμες συναλλαγές στην Ελλάδα».

Απαντώντας σε ερώτημα γιατί η Τρ. Πειραιώς παρουσίασε κέρδος δισεκατομμυρίων από τις τρεις αυτές συμφωνίες, απάντησε ότι «η περίμετρος της συναλλαγής ενσωμάτωνε και τις ζημιές που υπολόγισε η Pimco στο ακραίο σενάριο (€3,1 δισ.) το οποίο θα αύξανε τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των κυπριακών τραπεζών.

Απαντώντας σε ερώτησε για τους κινδύνους για την Τρ. Πειραιώς από τη συμφωνία, απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να ισχυριστεί ότι τα δάνεια αυτά δεν χρειαζόντουσαν περαιτέρω μείωση της αξίας τους, εξού και ο διορισμός της Pimco από την Κεντρική Τράπεζα για τη μελέτη και τους σχετικούς υπολογισμούς του σωστού επιπέδου απομείωσης σύμφωνα με το ακραίο σενάριο».

Η Τράπεζα Πειραιώς ουδέποτε είχε πρόσβαση στη μελέτη αυτή της Pimco, τόνισε, αναφέροντας ότι η απομείωση αυτών των δανείων που υπολογίστηκε υπό πιο ευνοϊκές συνθήκες πολύ πριν τα γεγονότα της 16ης Μαρτίου 2013 μπορεί και να αποδειχθεί μη επαρκής διαχρονικά».

«Εδώ έγκειται και ο κίνδυνος που η Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση των Αρχών, ανέλαβε τρία χαρτοφυλάκια που έπρεπε να μεταφερθούν άμεσα σε άλλη τράπεζα».

«Η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει καμία εγγύηση ή δικαίωμα προσφυγής οπουδήποτε για τυχόν επιπρόσθετες ζημιές των συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων. Πέραν των πιστωτικών κινδύνων, η Τράπεζα Πειραιώς αντιμετωπίζει την τεράστια λειτουργική πρόκληση αφομοίωσης και ενοποίησης 312 καταστημάτων και 5268 νέων υπαλλήλων με διαφορετική εκπαίδευση και κουλτούρα καθώς και πολλαπλών λογισμικών συστημάτων με δέσμευση ολοκλήρωσης τους επόμενους 12 περίπου μήνες».

Ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι η πώληση των ελληνικών εργασιών τέθηκε σαν απαραίτητος όρος του μνημονίου τόσο για να «απομονωθούν τα ελληνικά τραπεζικά δίκτυα των κυπριακών τραπεζών αλλά και για να μην παρασύρουν και τις μητρικές τους τράπεζες στην Κύπρο».

Τόνισε ότι οι όροι της συμφωνίας καταρτίσθηκαν βασικά από την ΕΕ και ότι τη διαπραγμάτευση έκανε η Κεντρική Τράπεζα, χωρίς την παρουσία του υπ. Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v