Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Αύξηση κερδών 12,9% στο 6μηνο (update)

Αύξηση 12,9%, έως τα 221,9 εκατ. ευρώ, εμφάνισαν τα κέρδη α’ εξαμήνου του ΟΤΕ. Αυξημένος ήταν ο κύκλος εργασιών και τα EBITDA του ομίλου, ενώ σημαντική κάμψη εμφάνισε η κερδοφορία της μητρικής. Αυξημένος ήταν o κύκλος εργασιών και τα ΕΒΙTDA του ομίλου. Tι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη, τα πρώτα σχόλια των αναλυτών.

ΟΤΕ: Αύξηση κερδών 12,9% στο 6μηνο (update)
Αύξηση 12,9%, έως τα 221,9 εκατ. ευρώ, εμφάνισαν τα κέρδη εξαμήνου του ΟΤΕ.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών όπως τις κατέγραψε το Euro2day.gr έκαναν λόγο για αύξηση 13,5% στα καθαρά κέρδη, έως τα 223 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 5,5%, στα 2,818 δισ. ευρώ, τα λειτουργικά έσοδα κατά 3%, έως τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA κινήθηκαν ανοδικά κατά 8,5%, στα 1,03 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, τα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία ανήλθαν στα 942,5 εκατ. ευρώ και παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 14,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η οποία οφείλεται στην αύξηση των εσόδων όλων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας του ομίλου (CosmΟΤΕ, AMC, Globul, Cosmofon & Cosmote Romania).

Τα λοιπά έσοδα του ομίλου παρουσιάζουν αύξηση κατά 13,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Συνολικά ανήλθαν στα 558,7 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας των αυξημένων εσόδων από τις υπηρεσίες Internet και ADSL, τα κυκλώματα ATM, την αύξηση στα πάγια τέλη των γραμμών ISDN, τις πωλήσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, την αύξηση των εσόδων από τέλη διασύνδεσης και το έργο ”Σύζευξις”.

Τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου παρουσίασαν μικρή αύξηση (3,0%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης και ανήλθαν στα 2.352,8 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας, η μεταβολή αυτή οφείλεται στη γρήγορη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων κινητής τηλεφωνίας στο εξωτερικό.

Σε επίπεδο μητρικής, ο ΟΤΕ εμφάνισε υποχώρηση κερδών κατά 28,2% στα 231,3 εκατ. ευρώ, ενώ άνοδο κατά 21,9% εμφάνισαν τα EBITDA και διαμορφώθηκαν στα 383,5 εκατ. ευρώ και τα έσοδα που ανέβηκαν κατά 2,6%, έως τα 1,37 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη RomTelecom, τα καθαρά κέρδη εμφάνισαν σημαντική μείωση και διαμορφώθηκαν στα 14,6 εκατ. ευρώ (-75,6%). Όπως σχολιάζει ο Οργανισμός, η μεταβολή αυτή οφείλεται κυρίως:

* Στα μειωμένα κέρδη από συναλλαγματικές διαφορές.

* Στους υψηλότερους φόρους εισοδήματος.

* Στο μερίδιο της RomΤelecom στις ζημίες της συμμετοχής της στην Cosmote Romania.

Μειωμένα ήταν ακόμη τα έσοδα (κατά 5,9%) και τα EBITDA (5,7%) της ρουμανικής εταιρείας.

Ο κύκλος εργασιών της Armentel στο α’ εξάμηνο του 2006 ανήλθε στο ποσό των 68,4 εκατ. ευρώ, έναντι 51,6 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2005, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 32,6%. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 14,8 εκατ. ευρώ και κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με εκείνα της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Το EBITDA ανήλθε στα 37,0 εκατ. ευρώ έναντι 30,5 εκατ. ευρώ του 2005, παρουσιάζοντας αύξηση 21,3%.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2006, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης, δήλωσε:

”Και κατά το β’ τρίμηνο του 2006 οι επιδόσεις μας παρέμειναν ευθυγραμμισμένες με τις προβλέψεις και τις κατευθύνσεις που δώσαμε νωρίτερα μέσα στο έτος. Ο κύκλος εργασιών της ΟΤΕ Α.Ε. παρουσίασε άνοδο, αποτυπώνοντας την αυξανόμενη ζήτηση για ευρυζωνικές συνδέσεις–υπηρεσίες.

...Ταυτόχρονα, στα λειτουργικά έξοδα αρχίζουν να εμφανίζονται τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών μας για τη μείωση του κόστους. Η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα και το εξωτερικό διατηρεί τις καλές της επιδόσεις. Στη Ρουμανία, ο έντονος ανταγωνισμός και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή μιας απαραίτητης νέας αναπροσαρμογής του μηνιαίου παγίου είχαν αρνητική επίπτωση στα αποτελέσματα του β’ τριμήνου”, επισήμανε.

Και συνέχισε: ”Πιστεύουμε όμως ότι η RomTelecom έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει και στο β’ εξάμηνο του 2006 το περιθώριο EBITDA του α’ εξαμήνου. Συνεχίζουμε να λειτουργούμε σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπου ο ανταγωνισμός και οι αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής μπορούν να επηρεάσουν ανά πάσα στιγμή σημαντικά τις επιδόσεις μας. Τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2006 αποτελούν σαφέστατα μια ισχυρή βάση για την επίτευξη των φετινών μας στόχων”.

----Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη

Η εθελούσια έξοδος, οι εκκρεμότητες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης της εθελούσιας εξόδου, οι επενδύσεις στο εξωτερικό αλλά και η προοπτική εισόδου στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους αναλυτές στο πλαίσιο του conference call με τη διοίκηση του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΤΕ, κ. Παναγή Βουρλούμη, η εθελούσια έξοδος προχωρά κανονικά και απομένει μικρός αριθμός εργαζόμενων προκειμένου να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ από το Σεπτεμβριο ξεκινούν εκ νέου οι επαφές με εκπροσώπους της ΟΜΕ-ΟΤΕ για τα εργασιακά θέματα που εκκρεμούν.

Σχετικά με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος της εθελούσιας εξόδου η διοίκηση του ΟΤΕ υποστηρίζει πως δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στο εξωτερικό ο κ. Βουρλούμης τόνισε ότι στη Σερβία ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να διατηρεί το 20% του κρατικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού και δεν προτίθεται να προχωρήσει στη διεκδίκηση άλλης άδειας στη συγκεκριμένη αγορά. Από την άλλη πλευρά στη Ρουμανία ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός και αυτό αντικατοπτρίστηκε και στα εξαμηνιαία αποτελέσματα του ομίλου ΟΤΕ, ενώ στην Αρμενία μέχρι τέλος Σεπτέμβρη θα έχει τεθεί στην τελική ευθεία η πώληση της Armentel.

Σχετικά με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού, ο πρόεδρος του ΟΤΕ τόνισε πως είναι θέμα του μετόχου.

- Πώς βλέπουν τα αποτελέσματα του ΟΤΕ οι αναλυτές

Ελαφρώς χαμηλότερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα β’ τριμήνου του ΟΤΕ, λόγω επιβράδυνσης στη RomΤelecom, όπως αναφέρει η HSBC σε σημερινή της έκθεση για τα αποτελέσματα του οργανισμού, όπου διατηρεί την τιμή-στόχο στα 19,2 ευρώ και σύσταση ”neutral”.

”Μικτά συναισθήματα” προκαλούν τα αποτελέσματα του ΟΤΕ, σύμφωνα με τη UBS, η οποία επισημαίνει ότι τα έσοδα και τα EBITDA του οργανισμού δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες.

Ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει την ισχυρή αύξηση στις συνδέσεις ADSL, εκτιμώντας ότι οι θετικοί καταλύτες θα διατηρηθούν και κατά τους επόμενους μήνες. Οι επιπτώσεις από την αναδιάρθβρωση θα φανούν από τον Οκτώβριο και μετά, βελτιώνοντας τα περιθώρια κερδοφορίας. Διατηρεί σύσταση ”buy 2” με τιμή-στόχο στα 20,5 ευρώ.

Από την πλευρά της η Citigroup σε έκθεσή της χαρακτηρίζει τα καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου του ΟΤΕ ανάλογα των προβλέψεών της, διατηρώντας την τιμή – στόχο των 19 ευρώ και τη σύσταση ”hold”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v