Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΔΕΗ, οι περικοπές εξόδων και νέες προσλήψεις

Την ίδια περίοδο που η ΔΕΗ εμφανίζεται να δίνει έμφαση στην περικοπή του κόστους, δρομολογείται... η πρόσληψη 2.000 νέων εργαζομένων, ενώ οι συνδικαλιστές ζήτησαν την πρόσληψη 4.000 ατόμων! Τι απαντούν κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη εταιρεία.

Η ΔΕΗ, οι περικοπές εξόδων και νέες προσλήψεις
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Στην πρόσληψη 2.000 ατόμων προτίθεται να προχωρήσει η ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια εξαγγέλλει πολιτικές περιορισμού του κόστους.

Όταν η επιχείρηση εισερχόταν στη Σοφοκλέους, είχε ανακοινωθεί ένα μακρόπνοο πρόγραμμα μείωσης του αριθμού των εργαζομένων με το σλόγκαν ”μόνο ένας θα προσλαμβάνεται για κάθε δέκα που θα συνταξιοδοτούνται”.

Και, πράγματι, το σλόγκαν σε γενικές γραμμές τηρήθηκε, καθώς οι εργαζόμενοι από 31.645 το έτος 2000 μειώθηκαν σε 27.278 στο τέλος του 2005.

Επίσης, στην πρόσφατη γενική συνέλευση της ΔΕΗ αποκομίσαμε την εντύπωση ότι το πρόγραμμα περικοπής των θέσεων εργασίας θα συνεχιζόταν.

”Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό και τη μείωση του κόστους της επιχείρησης”, δήλωνε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, ενώ ανάλογη ήταν και η θέση του διευθύνοντος συμβούλου:

”Η μείωση των εξόδων αφορά τόσο στα έξοδα εκτός προσωπικού... όσο και στα έξοδα προσωπικού και θα προέλθει από τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων λόγω φυσικών αποχωρήσεων και του εξορθολογισμού των προσλήψεων”.

Πώς όμως όλα αυτά συνάδουν με την πρόσληψη 2.000 νέων ατόμων (οι συνδικαλιστές ζήτησαν την πρόσληψη 4.000 ατόμων!);

Κύκλοι προσκείμενοι στην επιχείρηση δήλωσαν ότι ”οι τελευταίες προσλήψεις που έγιναν στη ΔΕΗ ήταν το 1993, οπότε σήμερα απαιτούνται πολλές θέσεις τεχνικών, ιδίως τώρα που ξεκινά η επέκταση σε νέες δραστηριότητες και είναι αναγκαία η καλύτερη συντήρηση του δικτύου.

Επιπλέον, μπορεί μεν να προσληφθούν έως και 2.000 άτομα, ωστόσο θα υπάρξουν και αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων αλλά και μέσα από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που αφορά κυρίως (περισσευούμενους, η παρένθεση δική μας) υπαλλήλους γραφείου.

Την απάντηση δεν θα τη δώσουμε εμείς, αλλά οι αναλυτές της χρηματιστηριακής αγοράς με τη στάση που θα κρατήσουν, όταν ενημερωθούν για την πορεία του προγράμματος περικοπής κόστους της ΔΕΗ, πιθανότατα κατά το conference call που θα ακολουθήσει την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων.

Ως προς τα τελευταία, το εξωτερικό περιβάλλον δεν βοηθά, οι αυξήσεις τιμολογίων ξεκίνησαν μόλις τον Αύγουστο και οι αναλυτές προβλέπουν μονοψήφιο ποσοστό ανόδου στον κύκλο εργασιών και πτώση των κερδών κατά 30% έως 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v